Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na ivanečkom području padala tuča veličine oraha

Objavljeno:

- dana

Baš kao što su najavljivali metorolozi jako nevrijeme je danas popodne stiglo na sjever Hrvatske.

Na dijelovima Varaždinske županije pada tuča.

Tamni oblaci su poslije 17 sati nadvili šire ivanečko područje, a ubrzo je počeo i pljusak.

Oko 17:30 odjednom su se čuli jaki udarci o krov te je počela padati tuča veličine oraha, a bilo je i većih komada, poput loptica za golf. Neki od njih su se odbijali i metar-dva od mjesta gdje su pali. Padalo je oko pet minuta.

Šteta je zasigurno nastala na automobilima i poljoprivrednim kulturama.

Nakon toga nastavila je padati jaka kiša te grmi, a u centru Ivanca voda je na mjestima digla šahtove.

Donosimo nekoliko fotografija s područja Ivanca.

Život i društvo

Gradonačelnik Grada Varaždina ugostio građane iz Aschaffenburga 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u subotu je ugostio građane iz njemačkog grada Aschaffenburga.

Oni borave u Hrvatskoj povodom obilježavanja godišnjice misništva velečasnog Ivana Levaka, porijeklom iz Donje Stubice.

U Varaždin je stigla grupa od pedesetak njegovih prijatelja i sugrađana. Gosti iz Njemačke su ispred Gradske vijećnice priredili poseban glazbeni trenutak svirajući limenu glazbu i oduševili okupljene izvođenjem nekoliko arija iz operete “Grofica Marica” Emmericha Kalmana.

Gradonačelnik Bosilj srdačno je pozdravio sve prisutne, a nakon toplih riječi dobrodošlice, gosti su imali priliku razgledati novoobnovljenu Gradsku vijećnicu. Izrazili su i oduševljenje Varaždinom, hvaleći njegovu urednost i ljepotu.

Njihov posjet uključivao je i razgledavanje znamenitosti i upoznavanje sa bogatom poviješću grada koju im je gradonačelnik Bosilj prenio tijekom obilaska i razgledavanja Gradske vijećnice.

Nastavite čitati

Život i društvo

Održana radionica za provedbu InterACT Green projekta, vezanim uz revitalizaciju Dravske park šume

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Palače Herzer (Gradski muzej Varaždin), održana je radionica s relevantnim institucijama i službama za proces provedbe projekta  InterACT Green, a koju je organizirao Grad Varaždin. 

Na radionici su uz članove projektnog tima Grada Varaždina  sudjelovali predstavnici Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, HEP proizvodnje, Gradskih bazena, Parkova, Čistoće, Varkoma kao i partnera na projektu – Javne ustanove Priroda Varaždinske županije, Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, Hrvatskog šumarskog instituta, Grada Ludbrega i Turističke zajednice grada Varaždina.

Održana radionica poslužila je za razradu mogućnosti provedbe prikupljenih projektnih ideja koje će biti temelj za provedbu javnog urbanističko-arhitektonsko-krajobraznog natječaja koji će u konačnici definirati uređenje odabranih dijelova Dravske park šume u skladu s načelima Novog europskog Bauhausa.

Pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo Slađana Miočić i  moderatorica Maja Kireta predstavile su rezultate prethodno održanih radionica. Tijekom procesa pripreme natječaja na radionicama s građanima i s Dječjim gradskim vijećem Varaždina iznesen je niz prijedloga i ideja za revitalizaciju Dravske park šume, a  brojni prijedlozi građana prikupljeni su i na nedavno održanom Festivalu varaždinskih dvorišta na kojem je Franjevačko dvorište bilo posebno posvećeno našem zelenom biseru – Dravi.

Projekt InterACT Green vrijedan je nešto više od pet milijuna eura, od kojih je 80% bespovratnih sredstava iz programa Europske urbane inicijative. Cilj ovog projekta je oživjeti prostor rijeke Drave i istoimene park šume i stvoriti kvalitetnije okruženje za građane, uz očuvanje prirodnog bogatstva koristeći inovativna tehnološka rješenja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje