Povežite se s nama

Život i društvo

Za ugradnju solarnih elektrana i slično Varaždinska županija dodijelila 111.000 eura potpora

Objavljeno:

- dana

U atriju Županijske palače su 5. lipnja građanima uručene odluke o dodjeli bespovratnih sredstava za kupnju ili ugradnju dizalica topline, fotonaponskih elektrana i drugih sustava za obnovljive izvore energije za obiteljske kuće, kao i za izradu energetskog certifikata ili glavnog projekta.

Ukupno je odobreno 111.702 eura za 161 korisnika, a putem Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova izrade dokumentacije za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

– Već sedmi dan nakon objave Javnog poziva bila su iskorištena sva sredstva planirana za ovu namjenu. To je za svaku pohvalu, jer pokazuje da su građani zainteresirani i ulažu u energetsku učinkovitost, u čemu ih Županija podržava i potiče. I dok smo lani sredstva povećali 60 posto, ove godine smo iz proračuna izdvojili dodatnih 10-ak posto. Potpore su se mogle ostvariti kroz tri mjere, za izradu energetskog certifikata, odnosno izradu glavnog projekta te za kupnju ili ugradnju sustava za obnovljive izvore energije. Svaki pojedinac je mogao dobiti ukupno 1700 eura bespovratnih sredstava. Gledamo li posljednje tri godine, Županija je iz proračuna izdvojila 250.000 eura, a potpore je dobilo 450 građana – izvijestio je Darko Majhen, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove.

Odluke je uručio župan Anđelko Stričak, koji je čestitao svim građanima koji su odlučili uložiti sredstva u poboljšanje energetske učinkovitosti svojih obiteljskih kuća.

– S obzirom da je interes zaista velik, mogu već sada najaviti da ćemo sljedeće godine sredstva za poticanje građana za korištenje obnovljivih izvora energije minimalno udvostručiti, dakle povećati za minimalno 100 posto. Treba istaknuti da je na području zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije najvažniji i najveći projekt Varaždinske županije projekt izgradnje geotermalne elektrane na području Općine Mali Bukovec. Uz to provodimo program DiZel – digitalno i zeleno, u sklopu kojeg na naše škole, dakle na objekte u javnom vlasništvu, postavljamo solarne elektrane. Prošle godine postavljeno ih je 13, a u ovoj godini pripremamo još desetak takvih investicija – rekao je župan Stričak.

Potporu Varaždinske županije dobio je i Neven Furjan iz Brezja Dravskog, koji je na obiteljsku kuću već instalirao solarnu elektranu.

  • Nisam se uspio prijaviti na državni natječaj, ali sam onda vidio da je Varaždinska županija raspisala Javni poziv s jako dobrom mjerom. To nam je donijelo uštedu od 1.400 eura. Na obiteljsku kuću smo instalirali solarnu elektranu snage osam kilovata, čime zadovoljavamo gotovo sve godišnje potrebe za električnom energijom u našem domaćinstvu – rekao je Neven Furjan.

Život i društvo

FOTO Trnovijada okupila brojne izlagače i još brojnije posjetitelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi obogatila svoju turističku ponudu, ali i očuvala dio svoje povijesti i kulturne baštine, Općina Trnovec Bartolovečki uređuje jedan od najstarijih objekata na svom području – „Jaginu Hižu”, etno kuću koja će biti trajni podsjetnik na nekadašnji način života u općini.

Upravo je u dvorištu Jagine Hiže ove subote održana Trnovijada, jedan od programa predviđenih projektom „Dvorišta Sjevera: otkrivanje skrivenih dragulja” koji zajednički provode turističke zajednice Varaždina, Varaždinskih Toplica, Novog Marofa i TZP Centar svijeta.

„Jagina Hiža” datira s kraja 19. stoljeća, izgrađena je u tradicionalnom zagorskom stilu, a bila je u vlasništvu obitelji Lacko.

Organizatori Trnovijade su Općina Trnovec Bartolovečki, KUD Mak Trnovec te TZP Centar svijeta, uz potporu udruga Trnovečko srce i Cvijet Šemovec, a tijekom manifestacije posjetitelji su imali priliku uvjeriti se u značaj tradicijskih dvorišta te se upoznati s lokalnim običajima, predmetima i hranom karakterističnim za trnovečki kraj.

Miro Koren, predsjednik KUD-a Mak Trnovec, nije krio zadovoljstvo što „Jagina Hiža” polako, ali sigurno, poprima konture, a njezino uređenje sve više napreduje.

– Uspjeli smo srediti dnevnu prostoriju koja pokazuje kako su nekada u toj hiži živjeli naši mještani. Izložba kojom prezentiramo starinske običaje, alate, jela, sastoji se od tri dijela; jedan je unutrašnjost „Jagine Hiže”, drugi su dio pripremile naše prijateljske udruge žena Trnovečko srce i Cvijet Šemovec, a treći su dio starine, alati i predmeti koje su se nekada mogli naći u starinskom domaćinstvu – rekao je Koren.

Svoju povijest i tradiciju važno je čuvati i prenositi sjećanja na mlađe generacije, stoga Općina Trnovec Bartolovečki podržava ovaj, ali i druge slične projekte na svom području, rekla je načelnica Verica Vitković.

– Prijavili smo ovaj projekt na natječaj Ministarstva kulture i medija za dodatna sredstva, kako bi se „Jagina Hiža” uredila u potpunosti, a tu su i sredstva Općine Trnovec Bartolovečki koja ćemo i dalje planirati u našem proračunu. Želja nam je prikazati običaje našega kraja, kako se nekada živjelo i radilo, da se to ne zaboravi, a posebno želimo da mladi ljudi vide kako je to nekada bilo u Trnovcu i u našoj županiji – kazala je načelnica.

Zahvalila je svim mještanima koji su donirali eksponate za izložbu.

– Sve su to predmeti koji pokazuju kako se i čime nekada kuhalo, pralo, radilo u polju, a danas imamo rijetku priliku vidjeti ih, zahvaljujući mještanima koji su ih sačuvali i na taj način oteli od zaborava. Ovo je začetak našem muzejskog prostora i vjerujem da će „Jagina Hiža” uskoro biti u potpunosti uređena i privedena svrsi – izjavila je načelnica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na Franjevačkom trgu u Varaždinu po 15. put obilježen Europski dan jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Franjevačkom trgu u Varaždinu u subotu, 28. rujna po 15. put zaredom obilježen je Europski dan jezika, čiji cilj je promovirati i zaštititi bogatu jezičnu raznolikost Europe te podići svijest o važnosti cjeloživotnog učenja jezika za sve. Europski dan jezika obilježava se od 2001. godine kada je utemeljen na inicijativu Vijeća Europe. 

Moto ovogodišnje manifestacije je bio “Deutsch ist nah!“, a Europski dan jezika održava se uz potporu udruge EKULT-Europski kulturni krug – udruge za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske.

U ovogodišnji projekt obilježavanja uključili su se Elektrostrojarska škola Varaždin, Gospodarska škola Varaždin, OŠ Radovan, Tužno, Trnovec, Višnjica, Donja Voća, Ivanec, Klenovnik, Breznički Hum, Vidovec, Cestica, Sv.Ilija, V.OŠ, II.OŠ, IV. OŠ, III.OŠ i dječji vrtić Škrinjica iz Vidovca, a kroz prezentaciju suvenira koje su izradili učenici građani su se mogli upoznati sa simbolima i poviješću različitih zemalja.

Lea Lesar, učiteljica njemačkog jezika, ujedno i glavna inicijatorica obilježavanja ove manifestacije u našoj županiji zahvalila se Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu na podršci te je naglasila važnost učenja stranih jezika.

– Iako je pomalo kišno vrijeme i ove smo se godine okupili da obilježimo Europski dan jezika. Europski dan jezika svake godine obilježavamo  26. rujna, ali je učenike, učitelje i njihove mentore lakše okupiti tijekom vikenda, stoga im se i ovoga puta zahvaljujem na odazivu i sudjelovanju. Budući da smo kao učitelji i nastavnici prepoznali važnost višejezičnog obrazovanja odlučili smo baciti svijetlo i na njemački jezik. Njemački jezik je važan za Varaždinsku županiju i grad Varaždin kako zbog geografskog položaja na kojem se nalaze tako i zbog gospodarstva – rekla je Lesar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje