Povežite se s nama

U fokusu

Nakon sastanka premijer Plenković poručio: tražimo rješenje za povrat duga za JPP

Objavljeno:

- dana

– Zajedničkim naporima tražimo rješenje za one obveze koje su nastale prije mandata ove Vlade.

Što se tiče projekata koji su građeni po modelu JPP-a, jedno od rješenja tog problema je da se u Zakonu o odgoju i obrazovanju model JPP-a predvidi kao jedna od mogućnosti izgradnje i financiranja škola – poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon današnjeg sastanka Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Varaždinu.

Podsjećamo, riječ je o dugu od 33,9 milijuna kuna na osnovu sporazuma o JPP-u, koje Vlada duguje Varaždinskoj županiji, a dug postoji i prema susjednoj Koprivničko-križevačkoj županiji.

Uredi državne uprave – županijama?

U Varaždinu se danas razgovaralo o problematici u kojoj su županijske uprave za ceste, EU projektima, kvalitetnoj apsorpciji sredstava EU, ali i nacionalnoj komponenti podrške za regionalni razvoj

– Mi smo u ovoj Vladi dali više od 700 milijuna kuna nacionalnih sredstava samo za razvoj raznih dijelova Hrvatske, ovom fleksibilnom instrumentu razvojnih programa, znači suradnjom između više županija i Vlade RH na projektima koje se odnose na županije. To je jedan model koji će biti na Savjetu za Slavoniju predstavljen 20. srpnja u Vinkovcima sa slavonskih pet županija. Također, izvijestili smo naše župane da Vlada namjerava do kraja godine stvoriti zakonski okvir za pripajanje Ureda državne uprave županijama. Na taj način želimo dati više ovlasti i više zadaća uz odgovarajuća financijska sredstva županijama za obavljanje niza poslova, što smatramo da je dobro i korisno. Razgovarali smo i o pripremama Hrvatske za pregovore o sljedećem višegodišnjem okviru EU, razdoblje 2021. – 2027. gdje je posebno važno s aspekta županija ravnomjeran regionalni razvoj i zajednička poljoprivredna politika – istaknuo je premijer.

Posebno velika očekivanja župani su imali uz temu o europskim projektima, odnosno njihovom sufinanciranju, pri čemu se očekuje pomoć države.

– To je jedna kategorija koja nas poprilično tišti. Kod nas, koji idemo brže u realizaciju krupnih EU projekata, dolazi do izražaja mogućnost da te iste financiramo u onom nominalnom iznosu koji se od nas očekuje, a on je oko 15 %. Postoji jedna ogromna prepreka i premijer je već naglasio da je 700 milijuna kuna nacionalno sredstava izdvojeno za tu namjenu i očekujemo dodatan rad u budućnosti na takvim izvorima jer će nam biti vrlo bitni da bi projekte mogli provesti – rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Župan Čačić je još prije početka sastanka upozorio na taj problem.

– Daleko najvažnije za sve uspješne županije je sufinanciranje projekata iz EU fondova. Varaždinska županija je privukla 245 milijuna kuna, zbog čega imamo problem domicilne komponente. Mi bismo trebali dati 81 milijun kuna, a cijeli naš budžet je 74 milijuna kuna. Kako? Ili ćemo prestati realizirati europske projekte ili će Vlada dati model da se to riješi. Premijer je dao nalog da se u tom smjeru ide, a ministar Marić je potvrdio da će to pratiti. Model  još nemamo, no mi moramo imati rješenje – upozorio je Čačić, a varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo da će u Varaždinu u pet godina – od 2017. do 2022. godine – biti uloženo preko milijardu kuna europskog novca.

– Dobro je da se projekti prate s državne razine. Treba pronaći neki model, da indeks razvijenosti, odnosno nerazvijenosti, ne bude opterećujući faktor i da nam se zbog toga ne odobravaju europski projekti. Mislim da ćemo tu s Vladom pronaći zajednički jezik – rekao je Čehok.

Jedna od važnih tema bile su županijske uprave za ceste. Pauk je istaknuo da su prihodi ŽUC-a od 2012. do 2016. drastično “srezani”, dok je Čačić istaknuo da ceste Varaždinske županije čine 10 posto svih županijskih cesta u Hrvatskoj, a sredstva kojima raspolaže ŽUC ne pokrivaju ni polovicu potreba.

–  Lociran je problem kojim je potrebno nadomjestiti ta sredstva jer to nije virutalna usluga već gotova usluga koja se vidi na području županija u obliku cesta koje se grade. Vjerujemo da će tih 250 milijuna kuna biti namaknuto u sljedećem razdoblju koje je ispred nas – rekao je Pauk.

Današnjim sastankom zadovoljan je premijer Plenković, koji je ustvrdio da Vlada na taj način pokazuje dobru volju i da se vodi dobar smjer kada je riječ o višerazinskom upravljanju Hrvatskom i decentralizaciji. Zadovoljni su i predstavnici lokalnih samouprava. Istaknuli su da nijedna Vlada još nije pokazala takav interes te je dogovoreno da će idući takav sastanak biti u prosincu u Rijeci.

Premijer je nakon Varaždina otišao u Varaždinske Toplice.

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje