Povežite se s nama

U fokusu

Suprug jedne od bankarica koja je odnijela ogroman novac je načelnik Općine Breznički Hum

Foto: Ilustracija/Pixabay

Objavljeno:

- dana

Regionalni tjednik pisao je o dvijema bankaricama koje su oštetile banku za gotovo dva milijuna eura.

>> Čakovečke bankarice nudile klijentima lažne štednje i tako oštetile banku za gotovo dva milijuna eura

Sad već bivša direktorica poslovnice ZABA-e u Čakovcu, koja je sa svojom podređenom, neviđenom makinacijom oštetila banku za 1,8 milijuna eura, zove se Narcisa Mrazović-Hegedić, piše jutarnji.hr.

Ona je supruga načelnika Općine Breznički Hum Zorana Hegedića (HNS).

On je za ovaj medij rekao da on i njihov sin nisu imali pojma u što se upustila njegova supruga Narcisa te je u šoku.

U fokusu

FOTO “Općina Petrijanec je sredina u kojoj dobro prepoznaju potrebe mještana i provode projekte vrijedne milijune eura“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općina Petrijanec obilježila je u petak, 28. lipnja, svoj dan, a svečanosti su prisustvovali brojni gosti,  izaslanik predsjednika RH i predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zastupnica u Hrvatskom saboru Anita Curiš Krok i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Uz njih, slavljenicima su se pridružili i mnogi drugi načelnici i gradonačelnici općina i gradova s područja Varaždinske županije, ali i Republike Slovenije te direktori i ravnatelji mnogih tvrtki i poduzeća. Sjednicu je pozdravnim govorom otvorio predsjednik Općinskog vijeća Martin Evačić.

– Održane su 32 sjednice općinskog vijeća. To je mislim u Varaždinskoj županiji najviše, koliko ćemo još održati, ne znam. Prošle godine smo obilježili 30. godina postojanja općine i uvjeren sam da su svi koji su u to vrijeme radili u Općini radili za njezinu dobrobit. Smatram da je tako i danas – poručio je Evačić.

Na njega se nadovezao Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec, koji je u svom obraćanju nabrojio projekte koji su ostvareni u proteklom razdoblju. Pritom je izrazio zadovoljstvo što se sjednica održava u obnovljenoj staroj školi koja je izgrađena daleke 1868. godine.

– O obnovi stare škole pričamo skoro trideset godina i to smo konačno ostvarili. Bilo je mnogo prepreka koje smo morali riješiti, no danas mogu reći da sam sretan što smo uspjeli ovu zgradu u samom centru Petrijanca obnoviti i staviti je u funkciju. Uloženo je ukupno 750.000 eura, od čega 150.000 eura preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a isto toliki iznos osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. U tijeku je rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića u Petrijancu, projekt vrijedan 2,8 milijuna eura, a pred nama je i izgradnja područnog vrtića u Novoj Vesi Petrijanečkoj. Od velikih projekata izdvojio bih Sportski centar u Majerju vrijedan 350.000 eura, a tu je i projekt rekonstrukcije nekoliko trgova – rekao je Posavec zahvalivši se pritom svim mještanima na razumijevanju, susretljivosti i suradnji.

Čestitke su uputili i izaslanik Predsjednika RH Orsat Miljenić, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Hajdaš Dončić, gradonačelnik Grada Varaždina  Neven Bosilj kao i župan Anđelko Stričak.

-ŽUC je prošle godine na ovom području asfaltirao jednu od “žila kucavica”, a to je Novoveška cesta koja vodi od Varaždina pa sve do Maruševca, a u ovoj općini u pripremi imamo i projekte obnove područnih škola, u Strmcu te Novoj Vesi. Isto tako, krenuli smo prvim koracima oko izrade studija kako bi izradili idejno rješenje za izgradnju Podravske magistrale. Na lokalnoj razini je od naše strane, i Općine Ormož skoro sve usuglašeno. Sada očekujemo signal od nadležnih ministarstava kako bismo započeli i s tim projektom koji je važan i za mještane općine Petrijanec – rekao je župan Stričak iskoristivši priliku čestitati svim dobitnicima ovogodišnjih općinskih priznanja.

Javna priznanja

Naime, već tradicionalno u sklopu svečane sjednice Općine Petrijanec dodijeljena su javna priznanja Općine Petrijanec u 2024. godini. Zahvalnice su dobili prosvjetni djelatnici i radnici Katarina Kolarić, Jelena Leskovar, Ivan Hudoletnjak, Svjetlana Jeftić, Zdravko Vrtulek, Mirjana Bešvir, Štefanija Kutnjak, Marija Vidaček, Slava Borko, Stanislav Mikulek, Božica Kranjčić i Miljenko Kos, a za posebni razvoj društvenih odnosa i unapređenju obrazovanja Zlatica Horvat, Ivanka Kranjčec, Marija Sabolić, Ana Hudoletnjak, Marija Klasić, Đurđica Raos i Nevenka Vrabec. Zahvalnice su dobili i KUD Petrijanec, Kerekesh Teatar, Stolarija Darabuš, Servis kućanskih aparata i trgovina Mladen Jurak, autoprijevoznik Stjepan Papec, PG Drožđek, autoprijevoznik Mirko Martinez, Toptel i Fiori i GZ Metallbau. Za 35 godina rada zahvalnice su dobili obrt Mudri, a za 25 godina uspješnog poslovanja Elfar. Pohvalnice Općine Petrijanec dobili su uspješni učenici Klara Šlibar te Ante Kovačić.

Dodajmo da je u svom obraćanju okupljenima potpredsjednik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić naglasio da mu je uvijek drago doći u dobre lokalne sredine, koje prepoznaju potrebe stanovnika.

– Ono što je dobro za općinu što se grade te su u planu dva dječja vrtića i da su sva djeca upisana. To je u 21. stoljeću važno za moralnu integraciju žena u društvo. Čestitke i samo tako dalje – rekao je Dončić.

Rječit je bio i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji je ustvrdio da je Općina Petrijanec pokazatelj da je s pravom općina.

– Kad pogledate što je sve zadnjih godina napravljeno po pitanju socijalne skrbi i starijih, turizma, vinskih cesta i vatrogastva te puno toga ostaloga zaista je načelnik Željko Posavec napravio dobar posao. S općinom radimo i neke zajedničke projekte, od uklanjanja bala, izgradnje sortirnice, a dio su i ITU mehanizma, što donosi i određena sredstva kojih se zapravo Grad Varaždin odrekao kako bi se i susjedne općine razvijale kao Varaždin – zaključio je Neven Bosilj.

Dani općine Petrijanec nastavljaju se nizom kulturno-zabavnih te sportskih sadržaja.

Nastavite čitati

U fokusu

Popularni lijek za probavu može oštetiti jetru, obaviješteni i liječnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Popularni biljni lijek za probavne tegobe Iberogast, koji sadrži ekstrakte devet ljekovitih biljaka, može izazvati oštećenje jetre te će se ubuduće izdavati s većim oprezom. Riječ je o oralnim kapima koje se danas mogu nabaviti i u specijaliziranim trgovinama, kao i putem interneta, a od siječnja iduće godine prodavat će se samo u ljekarnama.

Nositelj odobrenja Bayer d.o.o. je, naime, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima o promjeni mjesta izdavanja lijeka Iberogast oralne kapi, tekućina, zbog mogućeg rizika od oštećenja jetre, piše Novi list.

U Europskoj uniji zabilježeno je više slučajeva oštećenja jetre tijekom uzimanja Iberogasta, pa čak i zatajenje jetre koje je dovelo do transplantacije. Navedeni slučajevi oštećenja jetre prijavljeni su nakon stavljanja lijeka u promet.

Lijek Iberogast je indiciran za simptomatsko liječenje gastrointestinalnih smetnji, primjerice funkcionalne dispepsije i sindroma nadraženog crijeva, uključujući gastrointestinalne grčeve, kao i za potporno simptomatsko liječenje gastritisa u djece starije od šest godina, adolescenata i odraslih.

Uzimajući u obzir mogućnost ozbiljnih nuspojava, regulatorne agencije promijenile su mjesto izdavanja lijeka iz ljekarni i specijaliziranih prodavaonica za promet na malo lijekovima u isključivo ljekarne, kako bi se izdavanje Iberogast kapi provodilo pod nadzorom ljekarnika.

Ovaj lijek, upozoravaju iz HALMED-a, treba primjenjivati samo kod bolesnika kojima je primjena lijeka indicirana, i to uzimajući u obzir postojeće ili prethodne bolesti jetre, istodobnu primjenu drugih lijekova, kao i druga stanja koja mogu utjecati na funkciju jetre.

Ako se kod korisnika lijeka pojave znakovi oštećenja jetre – žutilo kože ili očiju, tamna mokraća, stolica svijetle boje, bol u gornjem dijelu abdomena – liječenje treba odmah prekinuti, a bolesnike uputiti da se jave liječniku.

Kao dodatna mjera opreza, na vanjsko pakiranje lijeka Iberogast uvodi se istaknuto uokvireno upozorenje »Nemojte uzimati Iberogast ako imate ili ste imali bolest jetre ili uzimate lijekove s nuspojavom oštećenja jetre navedenom u uputi o lijeku«, kako bi se građane dodatno upozorilo na kontraindikacije za primjenu lijeka.

– Izdavanje lijeka Iberogast isključivo u ljekarni stupa na snagu 1. siječnja 2025. godine te nakon tog datuma lijek više neće biti dostupan putem specijaliziranih prodavaonica za promet na malo lijekovima.

Nova pakiranja lijeka Iberogast bit će dostupna nakon navedenog datuma. Do isteka zaliha starih pakiranja na tržištu, bit će dostupna ranija i nova pakiranja lijeka Iberogast, poručuju iz HALMED-a.

Izvor Novi list

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje