Povežite se s nama

Sport

Varaždinac Marin Ranteš osigurao nastup na Olimpijskim igrama u Parizu

Objavljeno:

- dana

Varaždinski BMX biciklist Marin Ranteš izborio je Olimpijske igre u Parizu nakon što je kroz kvalifikacijske turnire u Šangaju i Budimpešti osigurao šesto mjesto, posljednje koje je vodilo u Pariz.

Varaždinac je na turniru u Budimpešti završio kao šesti, što je potvrdilo njegovu kvotu za OI u Parizu, gdje će se natjecati u disciplini BMX slobodni stil.

Ranteš je prvi BMX biciklist iz Hrvatske kojemu je uspjelo plasirati se na Olimpijske igre, a to označuje da ovo i njegove prve Olimpijske igre. 28-godišnji Varaždinac je postao time 61. član hrvatske delegacije ovog ljeta u Parizu.

Sport

FOTO Suze Dražena Beseka na predstavljanju: Varteks je brend, a živjeti u Varaždinu privilegija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Dražen Besek, novi je trener Varteksa. Predstavljen je u utorak, 2. srpnja u klupskim prostorijama u Hrašćici.

– Zvali su me nonstop i lomili te na kraju sam osobno prelomio i došao. Nije dobro kad emocije govore. Stigao sam pokušati ostvariti sva očekivanja Varteksa. Entuzijazam uvijek postoji, no čeka nas mnogo odricanja i puno, puno rada – istaknuo je kroz suze Dražen Besek, novi trener Nogometnog kluba Varteks.

No, kako su čovjeka koji je imao mnogo unosnije ponude iz inozemstva uspjeli nagovoriti da dođe u četvrti rang hrvatskog nogometa?

– Za mene je privilegija živjeti u Varaždinu, a Varteks je za mene brend – ponovno su Beseku krenule suze na oči te je objasnio zašto se odlučio za nešto skromniji nogometni angažman.

– Već godinu dana sam bez posla. Uvijek je bilo kontakata i razgovora. Isključivo sam tražio angažman u inozemstvu. Razina natjecanja za mene nije presudna, već ljudi i okolina. Teško mi je povrijediti te ljude u Varteksu. Sada su me slomili jer su mi dali opcije i ja sam pristao. Ovdje ne dolazim kratkoročno, već dugoročno – ističe Besek koji je vodio brojne klubove počevši od nekadašnjeg prvoligaša Varteksa, Čakovca, Drave iz Ptuja, Slaven Belupa, Osijeka i Zagreba. Uspio je ono što rijetko kojem Hrvatu uspje – osvojiti srca Kineza.

Posljednji angažman, koji je bio vrlo kratak imao je u marokanskom Maghreb de Fèsu.

No, koliko će njemu kao treneru biti teško spustiti na nešto niži nivo?

– To je i za mene jedan veliki izazov, jer nikad nisam radio na tom nivou. Ako ću se previše morati spuštati onda će to biti problem. Svjestan sam da ću morati sniziti kriterije i zahtjeve, ali i dalje ću inzistirati na disciplini u trenažnom procesu i nikad ni jedan igrač neće biti ispred kluba. Postoji hijerarhija autoriteta, jer ovo nije individualan sport – dodao je Besek kojem će pomoćnici biti Marko Trojak, koji je ujedno i voditelj Škole nogometa, te Romano Nježić.

– Velika je čast što ćemo asistirati takvom treneru, ali prije svega čovjeku iznimnih kvaliteta. Mene je baš on kao juniora uveo u seniorski sastav tadašnjeg Varteksa i pokazao mi kako surovi profesionalizam funkcionira – rekao je Marko Trojak.

Iz kluba su zasad otišli Mrmić, Stojko, Dolovski, Kos i Vlah, a pripreme za novu sezonu uskoro kreću.

– Čeka nas puno posla. Začas krećemo s pripremama i vjerujem da ćemo napraviti dobru selekciju. Stvorit ćemo ekipu koja će se znati potući na terenu. Što se tiče ciljeva, to je napraviti iskorak s obzirom na prošlu sezonu, odnosno boriti se za 1. mjestu – zaključio je Besek koji je najviše vremena u Kini proveo u Shangai Shenhuei. Bio je pomoćnik, glavni trener, a na koncu savjetnik. Također, vodio je i kinesku U-23 reprezentaciju te Hunan Billows, Wuhan Zall i Tianjin Songjiang.

Nastavite čitati

Sport

Više od 160 streličarki i streličara na  Srednjeeuropskom kupu u streličarstvu te Prvenstvu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednji vikend lipnja u Novom Marofu obilježen je lukom i strijelama.

Naime, prošlog je vikenda u Sportskom parku u Novom Marofu održan Srednjeeuropski kup u streličarstvu – Central European Cup te Prvenstvo Hrvatske na otvorenom za mlađe uzrasne kategorije.

Unatoč visokim temperaturama, na natjecanjima je sudjelovalo više od 160 streličarki i streličara.

Vruću i sparnu subotu u novomarofskom Sportskom parku, “osvježili” su domaći i strani streličari i streličarke. U organizaciji Grebengradskih streličara održan je Srednjeeuropski kup u streličarstvu koji je ujedno bio druga postaja od četiri (Slovenija-Lendava, Hrvatska-Novi Marof, Austrija-Gallizien i finale u Mađarskoj-Budimpešta) iz ciklusa Srednjeeuropskog kupa. Uz domaće predstavnike, natjecali su se predstavnici iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Češke, Rumunjske i Srbije.

Turniru su prisustvovali gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je jedan od osnivača streličarskog kluba Grebengradski streličari i predsjednik Hrvatskog streličarskog saveza – Darko Uidl.

Streličarke i streličari natjecali su se u kategorijama kadeta (U18), juniora (U21) i seniora u stilu zakrivljenog, složenog i golog luka priznatih od strane Svjetske i Europske streličarske federacije. Što se domaćih predstavnika tiče, u kategoriji golog luka (U18), prvo mjesto, odnosno zlata vrijedan rezultat, ostvario je Lovro Petrinjak. U kategoriji složenog luka (U18), Nika Žugec osvojila je četvrto mjesto.

Podsjetimo da dvojica najboljih predstavnika Grebengradskih streličara nisu nastupila. Lovro Černi odlučio je uzeti kraću pauzu nakon monogobrojnih odličnih nastupa, dok je Adam Gradiščak ozlijedio rame.

Grebengradskim streličarima je ovo treća godina u nizu kako im je povjerena organizacija ovog natjecanja, a iz direkcije Cupa stižu samo pohvale za dosadašnji visoki nivo organizacije.

U nedjelju je nastavljeno u natjecateljskom tonu. Održano je Prvenstvo Hrvatske na otvorenom za mlađe uzrasne kategorije. Streličarke i streličari natjecali su se u U11, U13 i U15 kategorijama u muškoj i ženskoj konkurenciji u stilu zakrivljenog, složenog, golog, tradicionalnog i dugog luka. Domaći predstavnici su i ovog puta ostvarili odlične rezultate. U ženskoj U15 kategoriji golog luka, Izidora Vuger bila je prva, dok je Lana Horvatić osvojila drugo mjesto. U muškoj U13 kategoriji golog luka, najbolji rezultat ostvario je Vid Marenčić osvojivši odlično treće mjesto.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje