Povežite se s nama

Život i društvo

U Velikom Bukovcu izglasan prvi ovogodišnji rebalans proračuna

Objavljeno:

- dana

Općinsko vijeće Općine Veliki Bukovec jednoglasno je prihvatilo prve ovogodišnje izmjene proračuna na sjednici održanoj u srijedu. Prvi ovogodišnji rebalans tako donosi povećanje prihoda od 128.235,91 eura te po novome iznosi 1.092.438,91 euro, a on je u najvećoj mjeri povećan zbog poreza.

Povećani su i rashodi, i to za 37.856,00 eura te sada iznose 1.022.059,00 eura. Rashodi su povećani, između ostalog, zbog nekoliko planiranih projekata, a među njima su obnova kapele Uzvišenja Svetog Križa u mjestu Dubovica te razglas župe sv. Franjo Asiški u Velikom Bukovcu.

Tu je i projekt sanitarnog kontejnera na prostoru malonogometnog igrališta u Kapeli Podravskoj, a povećavaju se i potpore roditeljima novorođene djece koje sada, za razliku od prijašnjih 400 eura, iznose 700 eura.

Donesena je i odluka o izmjeni programa građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Općine Veliki Bukovec te izmjene javnih potreba u sportu, kao i program javnih potreba u socijalnoj skrbi, prema kojem je povećana naknada roditeljima za novorođenčad.

Kako je na samoj sjednici pojasnio načelnik Franjo Vrbanić, došlo je do povećanja pojedinih stavki više od 10 posto, zbog čega je i donesena odluka o prvom ovogodišnjem rebalansu.

– Kao odgovorno Vijeće i izvršna vlast radimo izmjene proračuna zbog povećanja određenih stavki. Reagiramo na vrijeme, donijeli smo izmjene proračuna kako bi i samo izvršenje proračuna na kraju godine bilo što više u skladu s našim planovima – zaključio je Vrbanić.

Život i društvo

FOTO Čakovečki vrtićarci obilježili Međunarodni olimpijski dan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tradicija obilježavanja Međunarodnog olimpijskog dana i ove je godine nastavljena u čakovečkim dječjim vrtićima. 

Dan se obilježava kao spomen na 23. lipnja 1894. godine i osnivanje Međunarodnog olimpijskog odbora te donošenje odluke o održavanju modernih Olimpijskih igara. Simbol obilježavanja je bijela majica koja simbolizira bijelu boju olimpijske zastave, odnosno međunarodni olimpijski pokret i mir.

Obilježavanje uvijek ima svoju sportsku notu, a posvećen je najmlađima. Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije, u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Čakovca i Gimnastičkim klubom Marijan Zadravec Macan, te uz podršku Hrvatskog olimpijskog odbora,  organizirala je polusatni program u vrtićima Cipelica, Vjeverica,  Maslačak i Cvrčak.

Program je uključivao opće pripremne vježbe, vježbanje u pokretu, igru i ples na veliki ljetni hit Rim Tim Tagi Dim.

– Svi su bili izuzetno dobro raspoloženi, što je pridonijelo njihovoj volji i želji za vježbanjem – izjavila je trenerica Ida Lesjak Keenan iz Macana i dodala kako klub u suradnji s gradskom i županijskom sportskom zajednicom provodi brojne projekte namijenjene vrtićkoj djeci.

-Rado prihvaćamo svaki poziv na suradnju, a zahvaljujući našim školovanim i licenciranim trenerima, spadamo među rijetke klubove sposobne za realizaciju složenijih projekata – rekla ja.

Osvrnula se i na suradnju s dječjim vrtićima, pohvalivši njihovo vodstvo koje kroz ovakve programe daje dodatan sadržaj dječjem provođenju vremena u predškolskim ustanovama. Osim brojnih mališana čije je veselje bilo očito, zadovoljne su bile i odgojiteljice koje su se rado pridružile aktivnostima. Iz županijske i gradske sportske zajednice poručuju kako će i u budućnosti nastaviti obilježavati značajne datume vezane uz sport i olimpizam, poput Svjetskog dana sporta, Europskog tjedna kretanja, ali i vrlo popularnog Hrvatskog olimpijskog dana.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ovogodišnji Šlingani dani u Jalžabetu uz koncert Danijele Martinović, izložbu starina, nastupe tamburaša i folkloraša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Jalžabet je generalni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije „Šlingani dani“ koja će se održati ovog petka i subote.

Program u petak 5. srpnja počinje u 19 sati predstavljanjem folklornog ansambla Megdan Bogdanci – Sjeverna Makedonija. Slijedi u 20 sati zabavni program uz TS Skandali i koncert Danijela Martinović koji počinje u 22 sata. Nakon ponoći na binu se vraća TS Skandali.

Program za subotu, 06. srpnja 2024:

16:00 – Dolazak folklornih skupina u Jalžabet

16:30 – Prijem predstavnika gostujućih društava kod čelništva Općine Jalžabet

17:00 – Početak mimohoda ulicama Jalžabeta

18:30 – Svečano otvorenje 25. Šlinganih dana

18:45 – Kulturno umjetnički program u kojem sudjeluju slijedeća kulturno umjetnička društva:

Fa „Megdan” -Bogdanci – Sjeverna Makedonija, Izvorno folklorno društvo Paklarevo – Travnik- Bosna i Hercegovina, KUD „Ivan Kapistran Adamović” Čepin, KUD „Fiolica” Orehovica, KUD Folklorna grupa „Dječji vrtić Potočić” Jalžabet, KUD Horvatska Velika Horvatska, KUD Elizabeta Jalžabet.

U 21 sat slijedi zabavni program uz grupu Tragovi. Na dan manifestacije planirano je da se u sklopu Šlinganih Dana održava prigodna izložba starih predmeta i rukotvorina, ručnih radova i predmeta od slame, krep papira i šibe.

Uz razgledavanje starina moći će se i kušati starinski kolači kakvi su se nekad spremali u našem kraju. Na izložbi će sudjelovati Udruge žena iz općine Jalžabet sa svojim gostima, Udruga vinogradara i vinara općine Jalžabet, Udruga umirovljenika općine Jalžabet, LD Trčka Jalžabet te mnogi pojedinci koji se bave očuvanjem narodne baštine krajeva iz kojih dolaze.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje