Povežite se s nama

Život i društvo

Andro Gotal iz Ivanca za iznimne uspjehe nagrađen Oskarom znanja

Objavljeno:

- dana

Andro Gotal, učenik OŠ Ivanec i učenik 4. razreda Glazbene škole Varaždin (smjer: udaraljke) ovogodišnji je dobitnik Oskara znanja, nagrade koja se dodjeljuje najboljim hrvatskim učenicima za postignute vrhunske rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Svečana dodjela održana je 26. lipnja u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Podsjećamo, Andro je ovogodišnji državni prvak u disciplini udaraljke (2. kategorija). Čestitke njemu i njegovu profesoru Igoru Magdaleniću!

Život i društvo

Suradnja s američkim sveučilištima u području razvoja videoigara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom lipnja 2024. izv. prof. dr. sc. Mario Konecki, voditelj Laboratorija za dizajn programskih sučelja, internetske servise i videoigre na Fakultetu organizacije i informatike, posjetio je više sveučilišta u SAD-u. Tema posjete bila je suradnja u području razvoja videoigara i novih tehnologija, kroz aktivnosti obrazovanja, znanstvenog rada i praktične poslovne primjene.

U razdoblju od 9. do 23. lipnja 2024. izv. prof. dr. sc. Mario Konecki boravio je u SAD-u te je posjetio nekoliko sveučilišta u 3 savezne države: Sveučilište DePaul u Chicagu, Sveučilište Penn State u Pennsylvaniji i Sveučilište New York. Dio posjete održao se u okviru programa mobilnosti Erasmus+. 

Tijekom posjete Sveučilištu DePaul sastao se s rektorom Robertom L. Manuelom, prorektorom za globalni angažman i online učenje GianMariom Besanom, potpredsjednikom za strateške inicijative Arbinom Smithom, dekanicom Fakulteta znanosti i zdravstva Stephanie T. Dance-Barnes, dekanicom Učiteljskog fakulteta Jennifer Mueller i prodekanicom za znanost Susan Dvorak McMahon. Razgovaralo se o suradnji u području obrazovnih programa, inovativnih rješenja i proizvoda u području razvoja videoigara, virtualne i proširene stvarnosti i umjetne inteligencije, kao i o suradnji u području znanstvenog rada.

Rektor Sveučilišta DePaul Robert L. Manuel, izv. prof. dr. sc. Mario Konecki i potpredsjednik za strateške inicijative Arbin Smith
S dekanicom Fakulteta znanosti i zdravstva Stephanie T. Dance-Barnes
S dekanicom Učiteljskog fakulteta Jennifer Mueller

Za vrijeme posjete Sveučilištu Penn State izv. prof. dr. sc. Mario Konecki održao je predavanje za tridesetak nastavnika i predstavnika administracije i upravljačkih struktura Sveučilišta na temu utjecaja virtualne i proširene stvarnosti i umjetne inteligencije na obrazovanje, poslovanje i poduzetničke pothvate. Na temu suradnje u području novih tehnologija održani su sastanci s pomoćnikom direktora za ugovore o partnerstvu Vladom Likholetovom, direktorom inženjerskih programa Raghuom Sangwanom, pomoćnicom direktora Farrell Centra za korporativne inovacije i poduzetništvo Jeanette K. Miller, koordinatoricom poslovnih programa Sherry Robinson i dekanicom kampusa Penn State Hazleton, Penn State Scranton i Penn State Wilkes-Barre Elizabethom J. Wright. Poseban naglasak prilikom održanih razgovora bio je usmjeren na suradnju u području razvoja inovativnih obrazovnih programa i poticanje studentskih poduzetničkih pothvata. Tijekom posjete dogovoreno je i potpisivanje sporazuma o suradnji između Sveučilišta Penn State i Sveučilišta u Zagrebu.

Pomoćnik direktora za ugovore o partnerstvu Vlad Likholetov, Mario Konecki, direktor inženjerskih programa Raghu Sangwan i pomoćnica direktora Farrell Centra za korporativne inovacije i poduzetništvo Jeanette K. Miller
Dogovor o projektnim aktivnostima i potpisivanju sporazuma o suradnji
S dekanicom kampusa Penn State Hazleton, Penn State Scranton i Penn State Wilkes-Barre Elizabeth J. Wright

Tijekom posjete Sveučilištu Penn State izv. prof. dr. sc. Mario Konecki dobio je nagradu Sveučilišta za postignuća ostvarena tijekom dosadašnje suradnje u području poduzetničkog, projektnog, nastavnog i znanstvenog rada.

Dodjela nagrade Sveučilišta Penn State

Za vrijeme posjete Sveučilištu New York,profesor Mario Konecki održao je razgovore s pročelnicom Centra za videoigre Sveučilišta New York Naomi Clark. Razgovaralo se o suradnji na obrazovanju u području razvoja videoigara i projektnoj suradnji. Također se raspravljalo o mogućnostima partnerske suradnje u okviru Centra gaming industrije u Novskoj. Navedena suradnja predstavlja značajan doprinos razvoju obrazovanja i industrije videoigara u Hrvatskoj s obzirom na to da je Centar za razvoj videoigara jedna od najboljih obrazovnih ustanova u području razvoja videoigara na svijetu. O trendovima u industriji videoigararazgovarao je i s Ramirom Corbettom, nastavnikom Centra za videoigre s višegodišnjim iskustvom u praksi.

Izv. prof. dr. sc. Mario Konecki i pročelnica Centra za videoigre Sveučilišta New York Naomi Clark
Sastanak na temu suradnje u području obrazovanja i projektnih aktivnosti u području razvoja videoigara

Tijekom posjete Pennsylvaniji,profesor Mario Konecki posjetio je i više lokalnih poduzeća te razgovarao s vlasnicima o prilikama i izazovima poslovanja u SAD-u.

Mario Konecki i vlasnica lokalnog obiteljskog restorana na području Pennsylvanije










Nastavite čitati

Život i društvo

Mala Subotica slavi svoje dane uz sportska događanja, koncerte, natjecanje u kuhanju gulaša…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz bogat i raznolik program Općina Mala Subotica slavi svoje dane. Manifestacije se održavaju u razdoblju od 28. lipnja do 13. srpnja. Dani općine započeli su 28.0 lipnja svečanom sjednicom nogometnog kluba Spartak, a završavaju 7. utrkom Općine Mala Subotica i danima Palovca u subotu 13. srpnja.

Bit će tu ponešto za svakoga, od kulturnih i sportskih događanja, pa do onih zabavnih. Tako će se u četvrtak 4. srpnja održati svečana sjednica, dok su petak i subota rezervirani za zabavni program.

U petak će u šatoru ispred Osnovne škole Mala Subotica nastupiti Tamburaški sastav “Frikovi” i klapa Kampanel, a u subotu na istom mjestu nastupit će Grupa Vulkan.

U nedjelju će se održati raznovrstan program. Nakon svete mise na rasporedu je sajam obrtnika, poljoprivrednika i udruga na trgu ispred Doma kulture u Maloj Subotici.

U večernjim satima očekuje se predstava, a potom i nastup Puhačkog orkestra Općine Mala Subotica i Murskog Središća, te koncert Etno dua Goga & Željko.

Program proslave Dana općine nastavlja se i narednog tjedna. Tako će se u subotu 13. srpnja održati natjecanje u kuhanju gulaša i nogometni turnir, a navečer i utrka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje