Povežite se s nama

Život i društvo

Pozitivne turističke brojke u Varaždinu u prvoj polovici godine – najviše gostiju iz Njemačke, Italije, Austrije i Poljske

Objavljeno:

- dana

U prvih šest mjeseci 2024. godine Varaždin je posjetilo više od 18 tisuća gostiju što je povećanje od 12 % u odnosu na turistički vrlo uspješnu 2023. godinu.

Među njima, nešto više od 10 tisuća bilo je stranih turista što je za 6 % više nego lani, a ostvaren je i značajan porast dolazaka domaćih gostiju. U prvoj polovici godine Varaždin je posjetilo gotovo 8 tisuća domaćih turista što je povećanje od čak 19 %, podaci su iz sustava eVisitor.

Pozitivan trend u dolascima turista prati i broj ostvarenih noćenja. Zabilježeno je 34 500 noćenja što je rast od 7 % u odnosu na isto razdoblje lani. Također, ostvareno je osjetno povećanje broja noćenja domaćih gostiju od 13 % što pokazuje kako turisti, ne samo da dolaze u Varaždin, već ostaju duže kako bi u potpunosti doživjeli grad i sve što on nudi. Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Italije, Austrije i Poljske.

Trend pozitivnih turističkih brojki za prvu polovicu 2024. godine pripisuje se nizu faktora, od unapređenja turističke ponude, bogatstva događanja do promotivnih aktivnosti, koji su u Varaždin privukli veći broj turista.

Život i društvo

“Jesen U Ivancu“: prijavite se za natjecanje u pripremi najboljih tikvenih štruklji i za najljepšu gljivarsku košaricu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec će u suradnji s gradskim udrugama, ustanovama, OPG-ovima i svim ostalim zainteresiranim sudionicima u subotu, 19. listopada, u ivanečkom gradskom parku održati novu manifestaciju – „Jesen u Ivancu“.

Stoga vas već sada pozivaju da toga dana dođete i uživate u prikazu i kušanju domaćih slastica pripremljenih od najrazličitijih plodova jeseni; dočekat će vas i izložba gljiva, a moći ćete i kušati jela od gljiva kao i nekadašnja tradicijska jela ivanečkoga sela.

Na štandovima će svoje proizvode izložiti naši OPG-ovi, a posebnu pažnju skrećemo vam na med i proizvode od meda ivanečkih pčelara. Moći ćete kušati i mlada vina ivanečkih i salinovečkih vinogradara, uključiti se u radionicu izrade starinskih ukrasa od krep papira, a kestenijadu s friško pečenim kestenima ne propustite nikako!

Specifičnost manifestacije bit će i izbor najljepše gljivarske košarice!

– Ove godine u sklopu manifestacije bit će održano i natjecanje u pripremi najboljih tikvenih štruklji pa sve one, koji smatraju da po tom pitanju imaju što reći i pokazati, pozivamo da se prijave na natjecanje i osvoje jednu od atraktivnih nagrada. Dakako, peče se doma, s time da protvan štruklji trebate donijeti na izložbu, a nakon toga izdvojiti „uzorak“ za ocjenjivanje. Štruklje svih natjecatelja ocijenit će povjerenstvo sastavljeno od kuhara i slastičara i ono će odlučiti o pobjednicima – ističu organizatori.

Dakle, drage gazdarice i gazde, ako se želite uključiti u natjecanje u pripremi najboljeg tikvenjaka, molimo da se prijavite Ani Jagetić na tel. 492 876 (042) ili na e-mail: [email protected]

Cijela manifestacija odvijat će se uz zabavnom tonu, uz prigodni glazbeni štimung.

U slučaju kiše, manifestacija se odgađa za tjedan dana kasnije.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinskoj katedrali danas misa sa zazivom Duha Svetoga na početku nove akademske godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sveta misa sa zazivom Duha Svetoga – Veni Sancte Spiritus – na početku nove akademske godine 2024./25. bit će u nedjelju 6. listopada u Varaždinskoj katedrali s početkom u 18 sati.

Euharistijsko slavlje predslavit će umirovljeni Varaždinski biskup Josip Mrzljak uz studentskog kapelana Varaždinske biskupije vlč. Hrvoja Damiša te novog povjerenika za mlade Varaždinske biskupije vlč. Matije Filipovića.

Osobiti poziv na ovo misno slavlje upućen je studentima, profesorima, odnosno svim članovima akademske zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje