Povežite se s nama

Život i društvo

Sretan kraj potrage: HGSS i policija u Međimurju pronašli muškarca koji se udaljio iz doma

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 3. srpnja 2024. godine oko 12 sati u Orehovici iz doma za odrasle se u nepoznatom smjeru udaljio stariji muškarac.

 Po dojavi je zajedničkim hitnim angažmanom djelatnika HGSS Čakovec (uz uporabu drona) i pripadnika Policijske uprave međimurske u kasnim popodnevnim satima istog dana pronađen je taj muškarac u polju kukuruza.

 Muškarac je vozilom hitne pomoći prevezen u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje mu je pružena pomoć te je utvrđeno da nema vidljive ozljede.

 Prilikom pretrage terena sudjelovalo je ukupno osam policijskih službenika i 11 pripadnika HGSS s dva potražna tima K9 sa službenIm psima i jednim dronom.

Život i društvo

Brankica Kovaček nakon 44 i pol godine otišla u mirovinu: Da biram ponovo, odabrala bih isto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Djelatnici osnovnih i srednjih škola, kao i dječjih vrtića koji su otišli u mirovinu u školskoj godini 2023./24.  primili su zahvalnice Varaždinske županije za dugogodišnji rad, predanost te doprinos odgoju i obrazovanju, a sve u sklopu obilježavanja Svjetskog dana učitelja, koji se svake godine obilježava 5. listopada.

Iz obrazovnog sustava u mirovinu je prošle školske godine otišlo ukupno 79 djelatnika – učitelja, nastavnika, profesora, suradnika u nastavi, nenastavnog osoblja i djelatnika dječjih vrtića, od kojih neki imaju i više od četrdeset godina radnog staža.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom nazočio obilježavanju istaknuo je kako Varaždinska županija pridaje veliku pozornost obrazovanju, a o tome govore proračunska sredstva i svi oni akti koje je donijela Županijska skupština.

Iza Brankice Kovaček su 44,5 godine rada u, kako je naglasila, najljepšem i najodgovornijem poslu u Osnovnoj školi Veliki Bukovec.

– Još kao mala znala sam da ću vjerojatno biti prosvjetarka jer sam već tada „educirala” svoje lutke, ali i svoje prijateljice. Uživala sam u svom poslu i zaista sam voljela taj posao i djecu, iako je bilo i izazova. Bilo je puno projekata u našoj školi i u svakom sam sudjelovala do zadnjega. Da biram ponovo, odabrala bih s ponosom isto jer sam radila u predivnom kolektivu, s predivnim ljudima gdje suradnja nikad nije bila upitna, a moji su učenici bili moja djeca, odnosno  moja šira obitelj – rekla je Kovaček.

Dražen Koščak, bivši ravnatelj Srednje strukovne škole naznačio je kako je 38 godina radio u školskom sustavu, a od toga je malo više od 28 godina bio ravnatelj Srednje strukovne škole.

– To je praktički pola života i normalno da se s time saživite. Jedva sam čekao ponedjeljak da idem na posao, bio sam uvijek među prvima i volio sam raditi taj posao. Između škole nekad i danas velike su razlike. Prije 40 godina poštovanje prema nastavniku i profesoru je bilo drugačije, a danas su pritisci u školama puno veći, većinom od strane roditelja koji na školu prebacuju neke obveze koje oni sami ne odrađuju – rekao je Košćak.

Barbara Hrgarek, čiji radni staž iznosi 47 godina, zadnjih trideset godina radila je kao kuharica u Osnovnoj školi „Gustav Krklec“ u Maruševcu, a iako je bilo zahtjevno, ponekad i teško, bilo je i lijepih trenutaka, stoga su ostale i lijepe uspomene.

– Nekada nije bilo toliko opreme u kuhinjama pa smo se morali snalaziti, a sada, kad je kuhinja opremljenija, puno je lakše raditi. Od kada sam u mirovini, malo mi nedostaje posao, ali uz kućne poslove i unuke vrijeme ljepše i brže prolazi– rekla je Barbara Hrgarek.

Nastavite čitati

Život i društvo

U tijeku je provođenje akcije „Općina Trnovec Bartolovečki bez azbesta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom da na području Općine Trnovec Bartolovečki još uvijek ima velik broj kuća sa azbestom, Općina je ove godine objavila Javni poziv u okviru kojeg se osiguralo preuzimanje i zbrinjavanje krovnih pokrova koji sadrže azbest. Da je Javni poziv bio pun pogodak pokazuje i velik broj kućanstava koja su se prijavila.

– Mještani su odmah počeli slati prijave i do sada se putem ovlaštenog sakupljača azbestnog otpada zbrinuo azbest sa 13 obiteljskih domaćinstava – rekla je načelnica Općine Trnovec Bartolovečki, Verica Vitković koja je izrazila zadovoljstvo realizacijom akcije pokrenute ove godine.

Inače, Općina je još krajem 2023. godine za svoje mještane organizirala predavanje o uklanjanju azbesta na kojem su svi zainteresirani mogli čuti o zdravstvenom i tehnološkom aspektu azbesta, kao i načinima njegovog uklanjanja.

Cilj predavanja, kao i Javnog poziva, je da se mještani educiraju i osvijeste o ekološkom načinu zbrinjavanja te vrste pokrova, a kako na području općine postoji velik broj kuća sa azbestom, želja je bila na propisani način zbrinuti azbest.

– Još smo tada obećali kako će Općina financirati troškove uklanjana azbesta i to obećanje smo ispunili. Do kraja godine očekujemo da će se osiguranim sredstvima za ovu godinu zbrinuti azbest sa gotovo 20 domaćinstava. S obzirom da je interes mještana za financiranjem zbilja veliki, u proračunu za 2025. godinu osigurati će se financijska sredstva za novi Javni poziv kako bi svi prijavljeni i ostali zainteresirani građani mogli zbrinuti azbest na propisani način – poručila je načelnica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje