Povežite se s nama

Kultura

U galeriji HDLU-a samostalna izložba akademske umjetnice Lile Herceg Nenadić

Objavljeno:

- dana

U galeriji HDLU-a Varaždin u utorak 9. srpnja u 19 sati otvorit će se samostalna izložba akademske umjetnice Lile Herceg Nenadić, pod nazivom Ekspresivnost trenutka.

Slikarsko se platno u umjetnosti koristi dugi niz godina, no još uvijek služi kao važno inspirativno polazište za nova likovna istraživanja. Tako se i Lila Herceg Nenadić, inače akademska umjetnica koja je velik dio kreativnog stvaralaštva posvetila istraživanju mogućnosti prostornih instalacija, odlučuje posvetiti mediju slikarskog platna.

Njen povratak slikarstvu potrebno je tumačiti unutar sustavnog dugogodišnjeg rada na interaktivnim multimedijalnim instalacijama koji će rezultirati iscrpljivanjem ove vrste umjetničkog izražavanja. Slike, inspirirane biljnim i antropomorfnim formama, ističu se živim koloritom, jakim kontrastima, čvrstom linijom i razigranim plohama. Radovi Herceg Nenadić okarakterizirani su unikatnim razigranim plošnim oblicima, ponekad obrubljenim snažnim obrisnim linijama te se isprva mogu doimati kao uljepšani šareni svijet ispunjen organskom mekoćom. No, njene su slike prožete dubokim emocionalnim nabojem.

Protkane autoričinim čuvstvima, iskustvom i fantazijom, sažimaju slojevitost i kompleksnost ljudskih emocija te tako formiraju jedinstveni likovni izraz. Kako autorica na slike veže vlastita sjećanja i emocije, one nastaju intuitivno, u trenutku, bez prethodne skice i mnogo promišljanja. Stoga, iako platna obiluju reduciranim formama motiva iz realnog svijeta, slikarstvo Lile Herceg Nenadić kompleksna je kombinacija emocionalnih stanja i iskustvene baze. Motivi, preuzeti iz ljudske i biljne prirode, tek su simboli koji projiciraju poruke. Oni su ovdje kako bi pomogli promatraču da doživi umjetničku ekspresivnost trenutka.

Autorica teksta: Klara Macolić Kuparić, mag. hist. art.

Životopis

Likovna umjetnica Lila Herceg Nenadić u svom radu izražava se kroz različite medije, najviše kroz crtež, slikarstvo, svjetlosne objekte i umjetničke instalacije. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, a nakon toga diplomirala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je CEEPUS stipendije na Akademiji primijenjene umjetnosti u Bratislavi gdje je upoznala razne tehnike stakla od kojih primjenjuje tehniku fuzije u izradi unikatnog nakita. Za vrijeme studiranja (2008.) realizirala je edukacijski posjet u Kući za rehabilitaciju djece i odraslih „Lusthuset“ u Uppsali i stručnoj art terapeutkinji Anette Faringer u Stockhlomu. Realizirala je raznolike i mnogobrojne likovno – kreativne radionice. Kontinuirano održava likovno edukativne sate za poduku osnovnih vještina crtanja, slikanja i modeliranja za početnike i napredne te ima izvrsne rezultate kod pripreme mladih za umjetničke srednje škole i akademije. Iz svog iskustva kroz stvaralaštvo spoznala je iscjeliteljsku moć ekspresije u umjetnosti i njen utjecaj na čovjeka te kod dr.sc. Avi Goren Bar (2023.) završava dvogodišnju edukaciju za praktičara ekspresivne art terapije.

Priredila je 11 samostalnih izložbi, a svoje radove izlagala je na više desetaka skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (Slovačka, Turska, Mađarska, Francuska, Engleska, Vijetnam, Japan).

Radi kao prof. likovne kulture u Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar u Varaždinu.

Članica je HDLU u Zagrebu

Predsjednica je udruge 1DAN.

Kultura

U tijeku sanacija građevine Starog grada u Varaždinskim Toplicama od vlage

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U tijeku su opsežni građevinski radovi u Starom gradu prema odobrenom programu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske za radove u 2024. godini.

Na spomenuti program, obnovu Starog grada kandidirao je Zavičajni muzej Varaždinske Toplice.

Radovi koji se trenutno izvode u prizemlju Starog grada, koje koristi Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, obuhvatit će sanaciju postojećih zidova uredskih prostorija od vlage i oni predstavljaju nastavak radova sanacije zidova od vlage kulturno-povijesnog objekta u centru grada Varaždinske Toplice.

Ukupna vrijednost navedenih radova s PDV-om iznosi 48.055 eura, a napredak radova obišle su pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini Juraga, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković te ravnateljica Zavičajnog muzeja Spomenka Vlahović.

Dodajmo kako se radovi financiraju sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Varaždinske Toplice i Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice pod stalnim monitoringom Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Inače, Stari grad (Kaštel zagrebačkog Kaptola) u Varaždinskim Toplicama je zaštićeno nepokretno kulturno dobro koje je upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem Z-906. Objekt Starog grada danas je javna građevina s bogatim povijesnim nasljeđem koje se može datirati u vremenski period od 14. do 18. stoljeća.

Nastavite čitati

Kultura

U Varaždinu u petak koncert Däubler Gutu Häckel Tria iz Hannovera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu međunarodne suradnje UNESCO kreativnih gradova glazbe Varaždina i Hannovera, u petak, 4. listopada, u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu s početkom u 19 sati nastupit će Däubler Gutu Häckel Trio.

Troje glazbenika iz Hannovera, harmonikaš Nico Gutu, kontrabasistica Clara Däubler i saksofonist Richard Häckel udružili su se kako bi formirali poseban trio koji na jedinstven način spaja različite stilove poput tango nueva, jazza i europskog folklora. Svo troje glazbenika izuzetni su instrumentalisti s iznimnom osjetljivošću za improvizaciju i glazbenu interakciju. Repertoar trija uključuje, između ostalog, djela Astora Piazzolle i Johna Coltranea, kao i autorske kompozicije samih glazbenika. Kao gošća, na koncertu će nastupiti profesorica Glazbene škole u Varaždinu, Karmen Antunović Blažek (harmonika).

Koncert glazbenika iz Hannovera u Varaždinu rezultat je suradnje dvaju gradova u sklopu mreže kreativnih gradova glazbe. Titula prvog hrvatskog UNESCO-vog grada glazbe Varaždinu omogućuje ne samo povezivanje umjetnika, već potiče i razvoj novih glazbenih projekata i međunarodnih kulturnih razmjena, obogaćujući glazbenu scenu grada.

Ulaz na koncert je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje