Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO “Temelj razvoja Općine G. Kneginec i ono po čemu se razlikujemo od drugih su nove poduzetničke investicije”

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Od sredine lipnja traje program obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec.

Vrlo je svečano bilo u četvrtak, 18. srpnja, kada je održano polaganje vijenca na mjesnom groblju u Knegincu Gornjem i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Povodom Dana Općine Gornji Kneginec, izaslanstvo Općine predvođeno načelnikom Goranom Kaniškim položilo je vijenac i upalilo svijeće pred središnjim križem na mjesnom groblju u Gornjem Knegincu, a u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i preminule žitelje ove općine. U općinskom izaslanstvu sudjelovali su i članovi udruga s područja općine.

Istog dana potpisan je ugovor za modernizaciju sustava javne rasvjete, odnosno izgradnju energetski učinkovite LED javne rasvjete na cijelom općinskom području. Za izvođača radova temeljem provedenog javnog natječaja izabrana je tvrtka ELCON iz Varaždina, a vrijednost potpisanog ugovora je 636.469,90 eura s PDV-om.

Ugovor su potpisali općinski načelnik Goran Kaniški i direktor tvrtke ELCON Goran Vugrek.

Tijekom radova  zamijeniti će postojećih 1134 energetski neučinkovitih lampi te će se ugraditi ormarići za daljinsko upravljanje javnom rasvjetom. Općina je temeljem javnog natječaja odabrala izvođača, a radovi trebaju biti realizirani u roku od 150 dana od uvođenja u posao. LED lampe bit će povezane na jedinstveni sustav nadzora tako da će se, i bez dojave građana, u realnom vremenu pratiti koje lampe rade, a koje je potrebno zamijeniti. S obzirom da Općinom prolaze i državne ceste te je na ovom području i spojna cesta na naplatne kućice s autoputa koja traži jaču rasvjetu, Općina godišnje izdvaja 110.000 eura za trošak električne energije za javnu rasvjetu. Prelaskom na LED lampe taj će se trošak značajno smanjiti.

Svečana sjednica

Brojni dragi gosti Općine Gornji Kneginec stigli su na svečanu sjednicu Općinskog vijeća, a domaćini su im bili načelnik Kaniški i predsjednik Vijeća Marko Brezovec.

Brezovec je pohvalio sve vijećnike na dobroj suradnji i sudjelovanju tijekom dosad održane 34 sjednice u tekućem mandatu. Govorio je o brojnim ulaganjima na području općine te dodao da ga posebno vesele nova ulaganja u Poduzetničku zonu i gradnja infrastrukture tamo. U nastavku je zahvalio načelniku na suradnji te Varaždinskoj županiji i županu, Vladi te svima ostalima koji rade na boljitku Općine Gornji Kneginec.

Načelnik Kaniški u svom govoru naglasak je stavio na to da su svečane sjednice prigoda da se sumira postignuto, ali i govori o projektima koji tek slijede.

– Temelj razvoja naše općine i ono po čemu se razlikujemo od drugih su nove poduzetničke investicije. Trenutno se odvija šest investicija, a već su vidljive četiri; Green park Kneginec trebao bi biti gotov do kraja godine, Fanon je počeo dizati prvi silos, tu je i logistički centar Scanije. Čuli smo za radnike Varteksa na burzi, ako im drugi neće dati posao pomoći će Kneginec – rekao je načelnik.

Od važnih projekata još je spomenuo optičku mrežu na području cijele općine, nabavku stanice za mjerenje zraka, gradnja prometnica u stambenoj zoni, nove tribine nogometnog igrališta u Turčinu, proširenje groblja, inicijativu za pokretanje aglomeracije Varaždin Breg te nastavak ulaganje u predškolsko obrazovanje i produženi boravak u školi.

– Krajnji rezultat svega neuvedenoga je da podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je po gustoći naseljenosti u Varaždinskoj županiji Grad Varaždin prvi, a druga Općina Gornji Kneginec. Novim registrom stanovništva će se konačno pokazati točne brojke, što će nam dobro doći. Naša općina je ponovno rasla i po indeksu razvijenosti te smo sada na sedmoj razini od osam – završio je uz čestitke Kaniški.

Nagrađeni

Slijedila je dodjela nagrada Općine Gornji Kneginec. Općinsko je vijeće ove godine odlučilo nagradu za doprinos ugledu i promociji Općine u zemlji i svijetu dodijeliti rukometnom golmanu Sandru Meštriću iz Gornjeg Kneginca. Meštrić je trenutno s rukometnom reprezentacijom na pripremama za Olimpijske igre u Parizu. Nagradu je primila njegova majka Suzana.

Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Mariji Habunek iz Turčina, koja je 44 godine radila kao patronažna sestra na prostoru od Jalžabeta, Kneginca do Tužna.

Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Donji Kneginec dodijeljena je nagrada za izniman doprinos u radu s vatrogasnim pomlatkom i mladeži te za promicanje i populariziranje vatrogastva među mladima.

Brojne uspjehe Općine Gornji Kneginec u svojim su govorima pohvalili ravnatelj OB Varaždin Damir Poljak, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, ministar Damir Habijan i Ljubica Jembrih. Gosti su čestitali i blagdan župne zaštitnice svete Marije Magdalene.

Život i društvo

Darko Mavriček pobjednik utrke ˝12 vur Čeva˝, popeo se 18 puta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu je u organizaciji AK Varaždin održano prvo izdanje specifične i neobične utrke – ˝12 vur Čeva˝.

Staza od 2 kilometra i s visinskom razlikom oko 330 metara nije bila laka, ali je zato utrka bila zanimljiva i specifična, a cilj je bio tijekom 12 sati popeti se što više puta na Čevo.

Pobjednik je Darko Mavriček (Pres Glass – Trči i podrži) koji je u zadanom vremenu uspio odraditi izvanrednih 18 uspona (oko 61 km s približno 5900 visinske). Na 2. mjesto plasirao se Luka Nosek (IND) sa 16 uspona dok je 3. mjesto osvojio Mateo Makšan (IND) sa 14 uspona.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Anita Petrin (IND) sa 9 uspona ispred Violete Đuranec (AK Varaždin) koja je odradila 8 uspona dok je 3. mjesto osvojila Paula Marenčić (IND) sa 7 uspona i boljim vremenom od ostalih konkurentica koje su također odradile 7 uspona.

Foto: AK Varaždin

Nastavite čitati

Život i društvo

Poplave u Europi su katastrofalne, ali hidrolozi za Dravu i Muru očekuju niži vodostaj nego lani u kolovozu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz dijelova Europe dolaze kataklizmični prizori poplava usred jakih kiša.

– Vodostaji Mure do Goričana su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, a dalje nizvodno su u porastu s tendencijom stagnacije. Vodostaji su u domeni srednjih voda. Vodostaji Drave do Terezinog Polja su u porastu s tendencijom porasta. Nizvodno do Belišća vodostaji su u opadanju s tendencijom porasta, a na hidrološkoj postaji Belišće su u stagnaciji s tendencijom porasta. Dalje nizvodno vodostaji su u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih i srednjih voda – objavio je 16. rujan DHMZ, Sektor za hidrologiju, Odjel za hidrološke prognoze.

Danas u 12 sati Drava je u Varaždinu bila visoka 173 cm, a Mura u Murskom Središću 317 cm.

– Velike količine oborina koje su u proteklom razdoblju pale i nastavljaju padati na slivnom području susjednih uzvodnih država uzrokuju povećane protoka rijeka koji će nastaviti rasti sljedećih dana – očekujemo visoke vodostaje Mure i Drave, no ipak niže od događaja iz kolovoza 2023. Posebno naglašavamo moguć izniman porast vodostaja Dunava sljedećeg tjedna – objavili su stručnjaci DHMZ-a.

Podsjetimo, lani u kolovozu trajala je borba s viskom Murom i Dravom. Drava je bila poplavila područje bazena i okolnu šumu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje