Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na krovu zgrade Općine Sračinec uočili ozlijeđenu mladu rodu, napravili sve da pomognu pa priča ima sretan kraj

Foto: Općina Sračinec

Objavljeno:

- dana

Već desetljećima stoji veliko gnijezdo roda na dimnjaku zgrade Općine Sračinec, a ovih je dana ovo bilo poprište borbe za život jedne mlade ptice.

Priča ima sretan kraj, objavila je Općina Sračinec, a ovako je sve teklo.

– Prije tri dana primijetili smo da je jedna od mladih roda ispala iz gnijezda, zaustavila se na snjegobranu krova i nije mogla dalje sama. U pomoć su priskočili ljudi iz firme Mars j.d.o.o., tj. Luka Vinter, s kojim smo rodu spustili s krova na zemlju. Bilo je tu malo krvi, ozljeda krila i noge, no ništa toliko opasno da roda uz oporavak ne bi preživjela. Za pomoć smo zamolili veterinarsku ambulantu Luna iz Varaždina, gdje je roda provela dva dana na oporavku i liječenju. Danas je bila spremna za povratak u gnijezdo, što su obavili djelatnici tvrtke Univerzal Varaždin svojim vozilom s kranom. Čast da rodu smjesti natrag u gnijezdo pripala je Mariju Glaviću. Zasad izgleda da je sve u redu, nadamo se da je mlada roda naučila nešto iz ovog događaja i da će idući put poletjeti tek kad bude potpuno spremna, – rekao nam je Zvonimir Milec, komunalni redar Općine Sračinec koji je uz rodu bio glavni akter ove lijepe priče.

U cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj ove su godine rode odlično “urodile” tj. imaju veći broj mladih nego inače. Ni Sračinec nije iznimka, za prve letove iz gnijezda pripremaju se čak tri mlade rode, koje očito imaju dovoljno hrane. Svjedočili smo njihovim pripremama za let, a i slasnom obroku cijele žabe koju je mlada roda u par trenutaka progutala.

Ozlijeđena roda

Roda kod veterinara

Povratak rode u gnijezdo

Život i društvo

FOTO U Murskom Središću oživljavaju dobro znane običaje berbi grožđa, a nakon povorke zabava

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Berba grožđa običaj je koji je u Murskom Središću posebno aktualan bio osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, a uz pomoć udruga s područja Murskog Središća i gospodarstvenika ponovo će se aktualizirati u nedjelju, 22. rujna, ulicama grada.

Povorka će krenuti u 16.00 sati od parkirališta u Ulici Antuna Mihanovića, pa preko Martinske ulice u najstariju ulicu, Ulicu Matije Gupca. Svi uzvanici predstavit će se na pozornici ispred gradske uprave, a nakon toga otići u Sokolski dom gdje se priprema zabava za sve uzvanike.

Pozivamo i sve vas građane da svojim prisustvom uveličate buđenje jednog starog običaja s novim elementima. U privitku šaljemo i fotografije Berbe grožđa iz 1995. koje je ustupio ondašnji načelnik Antun Šimunić, poručili su organizatori.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Novom Marofu održana radionica za djecu “Ruke u glini, mašta na djelu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 10. rujna, u Novom Marofu održana je još jedna sjajna radionica za djecu u organizaciji “Ana – udruga za pomoć djeci i obiteljima”, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Marofa.

Naziv radionice je bio “Ruke u glini, mašta na djelu”. Radionicu je vodila i ovaj utorak Sara Maltar iz Novog Marofa, studentica, budući socijalni pedagog.

Djeca uživaju u radionicama, a uvijek su tu za djecu grickalice i sokovi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje