Povežite se s nama

Život i društvo

Općini Sveti Đurđ više od 40 tisuća eura za cestu i parkiralište uz novi Dom za starije

Objavljeno:

- dana

Odlukom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Općini Sveti Đurđ je odobreno 40.700,00 eura za projekt izgradnje prometnice UK6 s parkiralištem.

Izgradnja prometnice UK6 s parkiralištem dio je većeg projekta “Izgradnje prometnice UK4 i UK6 s parkiralištem” kao pristupne, nerazvrstane ceste do Doma za dnevni boravak starijih osoba sa smještajnim jedinicama čija se izgradnja predviđa do sredine 2025. godine.

Prometnica UK4 izgrađena je još prošle godine, također uz financijsku pomoć Ministarstva prostornog uređenja, a ove godine Općina Sveti Đurđ je još jednom uspješno prijavila i projekt izgradnje prometnice UK6 s parkiralištem za što je Općini odobren maksimalan iznos sufinanciranja od 40.700,00 eura.

Prometnica UK6 graditi će se na katastarskoj čestici čk.br. 87/6, k.o. Sveti Đurđ, u smjeru istok-zapad, a duljina te prometnice će prema Glavnom projektu iznositi cca 82,15m. Parkiralište će biti izgrađeno u duljini od 51,43m i širini od 18m. Izgradnjom parkirališta osigurat će se ukupno 26 parkirnih mjesta te još 4 parkirna mjesta za osobe s invaliditetom.

Projekt izgradnje prometnice UK6 s parkiralištem uvelike će doprinijeti boljem obavljanju komunalnih djelatnosti i pružanju odnosno isporuci komunalnih usluga te povećanju životnog standarda i to prvenstveno najstarijeg stanovništva Općine Sveti Đurđ, jer će se izgradnjom prometnice UK6 s parkiralištem omogućiti siguran pristup do Doma za dnevni boravak starijih osoba i to kako korisnicima tako i zaposlenicima Doma, ali i njihovim posjetiteljima.

Projekt izgradnje Doma za dnevni boravak starijih osoba jedini je takav projekt na razini cijele Varaždinske županije, ali i šire, koji provodi tako mala općina kao što je Općina Sveti Đurđ, a radovi na izgradnji Doma trebali bi biti završeni do sredine 2025. godine. Provedbom projekta izgradnje Doma za dnevni boravak starijih osoba sa smještajnim jedinicama povećati će se kvaliteta života ne samo starijih i nemoćnih osoba već i njihovih skrbnika i njegovatelja koji paralelno s time mogu „bezbrižno“ odlaziti na posao i rješavati ostale obveze znajući da su njihovi najstariji članovi obitelji sigurno zbrinuti.

Život i društvo

Darko Mavriček pobjednik utrke ˝12 vur Čeva˝, popeo se 18 puta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu je u organizaciji AK Varaždin održano prvo izdanje specifične i neobične utrke – ˝12 vur Čeva˝.

Staza od 2 kilometra i s visinskom razlikom oko 330 metara nije bila laka, ali je zato utrka bila zanimljiva i specifična, a cilj je bio tijekom 12 sati popeti se što više puta na Čevo.

Pobjednik je Darko Mavriček (Pres Glass – Trči i podrži) koji je u zadanom vremenu uspio odraditi izvanrednih 18 uspona (oko 61 km s približno 5900 visinske). Na 2. mjesto plasirao se Luka Nosek (IND) sa 16 uspona dok je 3. mjesto osvojio Mateo Makšan (IND) sa 14 uspona.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Anita Petrin (IND) sa 9 uspona ispred Violete Đuranec (AK Varaždin) koja je odradila 8 uspona dok je 3. mjesto osvojila Paula Marenčić (IND) sa 7 uspona i boljim vremenom od ostalih konkurentica koje su također odradile 7 uspona.

Foto: AK Varaždin

Nastavite čitati

Život i društvo

Poplave u Europi su katastrofalne, ali hidrolozi za Dravu i Muru očekuju niži vodostaj nego lani u kolovozu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz dijelova Europe dolaze kataklizmični prizori poplava usred jakih kiša.

– Vodostaji Mure do Goričana su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, a dalje nizvodno su u porastu s tendencijom stagnacije. Vodostaji su u domeni srednjih voda. Vodostaji Drave do Terezinog Polja su u porastu s tendencijom porasta. Nizvodno do Belišća vodostaji su u opadanju s tendencijom porasta, a na hidrološkoj postaji Belišće su u stagnaciji s tendencijom porasta. Dalje nizvodno vodostaji su u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih i srednjih voda – objavio je 16. rujan DHMZ, Sektor za hidrologiju, Odjel za hidrološke prognoze.

Danas u 12 sati Drava je u Varaždinu bila visoka 173 cm, a Mura u Murskom Središću 317 cm.

– Velike količine oborina koje su u proteklom razdoblju pale i nastavljaju padati na slivnom području susjednih uzvodnih država uzrokuju povećane protoka rijeka koji će nastaviti rasti sljedećih dana – očekujemo visoke vodostaje Mure i Drave, no ipak niže od događaja iz kolovoza 2023. Posebno naglašavamo moguć izniman porast vodostaja Dunava sljedećeg tjedna – objavili su stručnjaci DHMZ-a.

Podsjetimo, lani u kolovozu trajala je borba s viskom Murom i Dravom. Drava je bila poplavila područje bazena i okolnu šumu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje