Povežite se s nama

Život i društvo

Tematska sjednica o strukovnom obrazovanju: s povećanjem plaća u sturkovnim zanimanjima do više učenika u strukovnim programima?

Objavljeno:

- dana

Broj upisanih učenika u srednje škole u tekstilni smjer i kožarstvo je povećan tri puta, dok je gimnazijski program smanjen za jedan razred, istaknuto je na zajedničkoj tematskoj sjednici Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju i Gospodarsko-socijalnog vijeća Varaždinske županije.

Tema sjednice bila „Strukovno obrazovanje i potreba za strukovnim obrazovanjem na tržištu rada – mjere i preporuke“.

Navedeno je da su ključni elementi za poboljšanje strukovnih zanimanja u Varaždinskoj županiji daljnja koordinacija ponude i potražnje na lokalnom tržištu rada, stipendije, popularizacija strukovnih zanimanja i povezivanje učenika i poslodavaca, ali i liberalizacija tržišta rada, fleksibilizacija radnog zakonodavstva, rasterećenje poslodavaca od nameta te provedba porezne reforme.

No, promjene su nužne na državnoj razini i to prvenstveno rasterećenjem plaćanja davanja poslodavaca, čime bi se omogućilo povećanje neto plaća u sektorima koji zapošljavaju osobe sa strukovnim zanimanjima.

– Strukovno obrazovanje ima golemi potencijal i trebalo bi mladim ljudima nuditi mogućnosti kako za zapošljavanje, tako i za nastavak obrazovanja. Razvijanjem novih pristupa strukovnom obrazovanju i osposobljavanju također se može omogućiti da se i odrasli uključe u neki oblik cjeloživotnog obrazovanja, što i jest jedan od ciljeva EU – napomenula je Nina Begičević Ređep, predsjednica Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin je

istaknuo da broj nezaposlenih više nije ključni problem Varaždinske županije.

– Na to ukazujestalni pad broja nezaposlenih, tako da je u svibnju ove godine Varaždinska županija imala stopu nezaposlenosti od 4,5 %, što je jedna od najnižih stopa u državi. Nižu stopu imali su samo Istarska županija i Grad Zagreb. Međutim, problem su strukturna neusklađenost ponude i potražnje radne snage te male plaće. Strukovna zanimanja treba učiniti privlačnima za učenike i roditelje te naglašavati da za njima vlada potražnja na našem lokalnom tržištu rada, naravno uz povećanje plaća – rekao je Vugrin.

Branka Šaško iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin je izvijestila da od ukupnog broja nezaposlenih, koji kontinuirana pada, 30 posto čine osobe strukovnih zanimanja.

– Osobe sa strukovnim zanimanjima kao što su šivač, prodavač, konobar, kuhar i elektroinstalater brže se zapošljavaju – navela je Branka Šaško.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek je istaknuo kako u Varaždinskoj županiji najbolje rezultate pokazuju upravo strukovne škole i to u području poljoprivrede, zdravstva i strojarstva.

– Srednja škola Arboretum Opeka i Medicinska škola imenovane su regionalnim centrima kompetentnosti u sektoru poljoprivrede te zdravstva. Mogu najaviti da će Varaždinska županija ujesen postati službeni član Europskog udruženja regionalnih i lokalnih vlasti za cjeloživotno učenje, što bi također trebalo poboljšati kvalitetu strukovnih škola – rekao je Huđek.

Mario Milak, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije je istaknuo dobru suradnju s partnerima, srednjim školama Varaždinske županije, HGK-om i HZZ-om te učinkovitu koordinaciju aktivnosti s Varaždinskom županijom.

– Upravo zahvaljujući toj suradnji realizirani su važniji projekti, poput dogovora oko upisa u strukovna zanimanja, kampanje „Odaberi svoju školu“, organiziranog posjeta učenika osnovnih škola Varaždinske županije 3. Zagrebačkom obrtničkom sajmu i pilot-projekt opremanja tehničke učionice u OŠ Maruševec – rekao je Milak.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje