Povežite se s nama

Život i društvo

Obratite pažnju da će niz ulica u centru Varaždina biti zatvoren narednih 10 dana

znak stop

Objavljeno:

- dana

U vremenu od četvrtka, 23. kolovoza, do nedjelje, 1. rujna, u Gradu Varaždinu, održat će se „Špancirfest 2024“.

Varaždinska policija javila je da će tijekom svih deset dana trajanja Špancirfesta biti zatvorene sljedeće ulice:

  • ulaz u Ulicu Vatroslava Lisinskog od raskrižja s Ulicom Stanka Vraza,
  • ulaz u Ulicu A. K. Miošića od raskrižja s Ulicom Stanka Vraza,
  • ulaz u Pavlinsku ulicu od raskrižja s Ulicom Alojzija Stepinca,
  • ulaz u Ulicu J. Habdelića od raskrižja s Ulicom Alojzija Stepinca,
  • ulaz u Ulicu Ljudevita Gaja sa Trga bana Jelačića,
  • ulaz na Trg slobode od raskrižja s Ulicom Augusta Cesarca, Kapucinskog trga i Zagrebačke ulice,
  • ulica Stanka Vraza od raskrižja s Ulicom Braće Radić  i Hallerova aleja od raskrižja s ulicama Ratimira Hercega i Gustava Krkleca (za vrijeme održavanja koncerata na PAN POZORNICI Stari grad).

Za vrijeme privremenog zatvaranja navedenih ulica, promet će se odvijati obilazno okolnim gradskim ulicama.

Od strane organizatora manifestacije osigurani su besplatna parkirališta na prostoru Autokluba Varteks, kod Varaždinskih gradskih bazena, trgovačkog centra Branka i Gradskog groblja te će gradski autobusi voziti besplatno posjetitelje u centar grada i natrag, svaki dan u vremenu od 17.00 do 00.00 sati, odnosno petkom i subotom do 01.00 sati.

Policija moli građane da koriste navedena parkirališta jer će se provoditi nadzor nepropisno parkiranih vozila od strane policije i prometnog/komunalnog redarstva.

Ujedno pozivaju građane da vode brigu o vlastitoj sigurnosti i sigurnosti svojih stvari.

Kako bi Vaš boravak na festivalu protekao ugodno i sigurno, molie posjetitelje da ne zaborave neke važne sigurnosne mjere:

  • novac i dokumente nikad ne ostavljajte bez nadzora – posebno pazite u gužvama te torbe držite zatvorene i ispred sebe
  • čuvajte se guranja: pretjerano ljubaznih ili agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor
  • izbjegavajte davati novac djeci koja prose – time potičete kriminalne aktivnosti i štete djetetu!
  • zaključajte vozilo čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva te ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora
  • u vozili, na vidnim mjestima ne ostavljajte torbice, dokumente i druge vrijedne stvari

U slučaju da ste ipak oštećeni kaznenim djelom odmah nazovite policiju na 192!

PU varaždinska imat će tijekom vikenda preventivni štand u Ulici Ankice Opolski te pozivaju građane da isti posjetite u slučaju da trebaju kakav savjet, informaciju ili imaju upit.

Život i društvo

Krenuli upisi za nove grupe u Filmsko-kreativnom studiju VANIMA

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom protekla gotovo četiri desetljeća, brojni su Varaždinci i stanovnici Varaždinske županije bili članovi VANIME i u ovoj školi animacije napravili vlastiti film. Svi oni dobro znaju da filmska animacija nije tek pokretanje serije smiješnih sličica, već ona u sebi nosi potencijal istinske ljepote i raznovrsne umjetničke forme i vještine  ne postavljajući granice mašti i idejama. Kao i svaka umjetnost, animacija je u svojoj osnovi igra.

Cilj je Filmsko-kreativnog studija VANIMA razvoj audiovizualne djelatnosti kroz rad na animiranom filmu i ostalim filmskim formama, raznolikost perspektiva vizualnog pripovijedanja kod djece i mladih te razvoj filmske i medijske pismenosti. Filmsko-kreativni studio VANIMA i u ovoj školskoj godini priprema nove grupe za djecu i mlade, a upisi novih i starih članova upravo su u tijeku.

U grupe animiranog filma koje vode Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec  mogu se uključiti polaznice/polaznici  s navršenih 8 godina.

Rad Vaniminih grupa za animirani film započet će roditeljskim sastankom koji će se održati u četvrtak, 10. listopada 2024. s početkom u 18 sati  u prostorijama Vanime, Petra Preradovića 4 (ulaz s dvorišne strane). Radne aktivnosti djece kreću sredinom listopada.

Prijavite se putem online obrasca.

Za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas na [email protected]  ili na telefon 091/297-2953. 

Nastavite čitati

Život i društvo

Načelnica Trnovca Bartolovečkog priredila prijem za 16-ero novorođene djece i njihove roditelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općini Trnovec Bartolovečki u utorak je, 17. rujna, održan tradicionalni prijem za novorođenčad i njihove roditelje.

Riječ je o drugom primanju ove godine; prvo je održano povodom Dana Općine, do kojeg je bilo rođeno 21 dijete, a do danas ih je rođeno još 16. Ukupno je tako na području općine rođeno 37 djece, čiji su roditelji dobili po 500 eura jednokratne pomoći.

Općinska načelnica Verica Vitković rekla se kako se nada da će do kraja godine biti još djece u općini i da će se približiti prosječnoj brojci od oko 50 beba godišnje.

– Današnje darivanje samo je jedan mali doprinos Općine za novorođene. Neki od vas već imaju djecu u vrtiću i znate da je Općina dosad već sufinancirala 65 posto cijene za prvo dijete u vrtiću, 70 posto za drugo, a ako je treće dijete istovremeno u vrtiću, vrtić je za to dijete besplatan – rekla je načelnica Vitković i dodala da je po postocima sufinanciranja Općina Trnovec Bartolovečki među najboljima u županiji. Uz spomenuto sufinanciranje, Općina plaća i dodatne aktivnosti u vrtiću poput ranog učenja stranog jezika, pomoćnika djeteta s poteškoćama, priredbi i izleta.

Načelnica se osvrnula potom i na izgradnju novog vrtića, rekavši kako se gradi vrtić za oko 200 djece, što će biti dovoljno za sve mališane koji su na listi čekanja za vrtić.

– Kamen temeljac za novi vrtić trebao bi biti postavljen sredinom listopada. Ugovore smo sklopili s izvođačima radova i Nadzorom, krajem ovog tjedna ili u ponedjeljak ići će prijava gradnje i čim dobijemo suglasnost Županije, izvođač radova može si pripremiti gradilište i započeti gradnju – kazala je Vitković.

Dodala je da je rok za izvođenje građevinskih radova godinu dana, do 31. listopada 2025. godine, nakon čega slijedi opremanje objekta i tehnički pregled.

– Nešto novca, 1.146.000 eura, dobili smo preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, nama je to 17 posto ukupne cijene vrtića. To je malo, ali toliko smo dobili zbog toga jer spadamo u šestu skupinu po razvijenosti – poručila je načelnica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje