Povežite se s nama

Život i društvo

Ravnateljica škole u Sv. Iliji Anđelka Rihtarić do suza ganula Šimu Vrsaljka

Objavljeno:

- dana

Jedna od najupečatljivijih i najimpresivnijih fotografija snimljenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji sigurno je ona na kojoj, nakon dramatične utakmice s Engleskom u kojoj je Hrvatska izborila finale, Šime Vrsaljko s osmijehom na licu leži na travnjaku na hrvatskoj zastavi, piše Jutarnji.

– Mislim… Jeste li ikada ikoga igdje vidjeli da ovako postupa sa svojom zastavom – zapitala se ravnateljica Osnovne škole ‘Vladimir Nazor’ u Svetom Iliji, nedaleko od Varaždina. Oduševljena zajedništvom koje su nogometaši pokazali, tako je Anđelka Rihtarić počela svoj status na Facebooku kojim se zapravo zahvalila Šimi Vrsaljku na poruci koju je poslao svim građanima Hrvatske.

U kratkom roku status je prikupio više od 1.700 reakcija i podijeljen je gotovo 400 puta. Očekivano ili ne, status je došao i do obitelji Vrsaljko, a Anđelku je čekalo veliko iznenađenje.

Nedugo nakon objave kći ju je upozorila da ima propušteni poziv preko Facebooka. Na iznenađenje svih pozivatelj je bio Andrej Vrsaljko, Šimin rođak. Pozvao je obitelj u Nadin gdje održan doček Šime Vrsaljka.

– Bila je prisutna cijela šira obitelj, a ono što me posebno veseli, bilo je puno, puno djece. Ljudi jednostavni i topli, srdačni, izravni, bez zadrške. Kad je Šime došao, sva djeca i mi svi odrasli bili smo tako veseli… Emocije se u protekla dva tjedna, otkad je završilo Svjetsko nogometno prvenstvo, nisu uopće ispraznile. Svi su ga okružili, grlili, čestitali, a dočekali smo ga pjevajući mu onu omiljenu ‘Nije u šoldima sve’. On je strpljivo potpisivao majice, lopte, zastave…

Onda smo se i mi susreli osobno sa Šimom. Oduševila me kod njega u izravnome susretu nevjerojatna skromnost, jednostavnost, poniznost – to je zaista riječ koja ga opisuje, koliko god ona danas bila mnogo izgovarana. Mogao bi biti umišljen i ohol, ali ni u njegovu govoru tijela nema bahatosti, nema razmetljivosti. On je baš ostao taj dečko odakle je potekao. Ta njegova srdačnost, jednostavnost i toplina bila mi je najimpresivnija od svega – priča ravnateljica koja je svoje statuse nastavila pisati samo za prijatelje.

– Rekla sam mu da je tom gestom osnažio sve nas u ljubavi prema svojoj domovini i da nam je posvijestio da voljeti svoju domovinu nije sramota, nego velika vrlina. Jer ako voliš domovinu, voliš svakoga pojedinog čovjeka u njoj, odgovorno i pošteno radiš svoj posao, misliš na druge ljude i pomažeš – to je domoljublje – priča Anđelka, dodajući kako ju je posebno dirnula jedna Šimina rečenica. Naime, kad mu je rekla kako smo mu svi zahvalni za ono što je za Hrvatsku učinio na prvenstvu, Šime je rekao: ‘Nisam to učinio ja, to smo učinili svi mi zajedno!’ – I ta njegova, potpuno spontana izjava svjedoči o tome koliko je skroman i čvrsto na zemlji.

Šime se razveselio poklonu: ‘Ajme kako ste me iznenadili i obradovali. Ja sam vam zahvalan jer ste vi u tom tekstu točno opisali ono što sam ja u tom trenu osjećao – kao dijete sam se osjećao.’

Naravno, obitelj Rihtarić tu je večer provela zajedno s drugim građanima Nadina u euforičnoj atmosferi na igralištu gdje je bio organiziran koncert i vatromet. Prespavali su u kući Marka Glavića, prijatelja obitelji Vrsaljko, koji su ih ne samo primili u svoj dom srdačno i toplo, iako ih nikada prije u životu nisu vidjeli, nego su ih sutradan ispratili darovima Ravnih kotara: vinom, lubenicama, maslinovim uljem…

– Ovo iznimno iskustvo ostat će nam lijepa uspomena za cijeli život – rekla je još uvijek pod dojmom cijelog događaja Rihtarić za Jutarnji.

Život i društvo

Projekt “Zaželi“ povezao gradove i općine Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Varaždinske županije kao prijavitelj projekta – Omogućimo život u vlastitom domu i Europski socijalni fond plus u sklopu Programa Učinkovitih ljudskih potencijala 2021. – 2027. do sada su uspješno proveli tri faze u kojima su svaki put zapošljavali po 30 žena.

Svaka faza projekta je uspješno završena na opće zadovoljstvo zaposlenih osoba i krajnjih korisnika i partnera projekta. Projekt Zaželi sada je ušao u četvrtu fazu provedbe. Uz pomoć partnera općina i gradova s područja Varaždinske županije, provedba je projekta započela još 2018. godine, a raspoređena je u četiri faze.

Obzirom da je u tijeku početak ovoga zanimljivog i nadasve korisnog projekta, tim su povodom načelnici i gradonačelnici općina i gradova sudionika ovoga tjedna sudjelovali na početnoj konferenciji projekta u skupštinskoj dvorani Varaždinske županije, gdje im je ravnateljica Sandra Vidaček zaželjela uspješni početak i dala smjernice vezane uz njihovo sudjelovanje.

Partneri projekta su općine Breznica, Breznički Hum, Klenovnik, Sračinec, Visoko i Gornji Kneginec, te gradovi Lepoglava, Novi Marof i Varaždinske Toplice. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.485.000 eura, što će u stopostotnom iznosu sufinancirati Europski socijalni fond plus.

Cilj projekta jest pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu osobama starijim od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom na području djelovanja Društva Crvenog križa Varaždinske županije, čime se pridonosi socijalnoj uključenosti i prevenciji institucionalizacije ciljne skupine.

U sklopu projekta Zaželi pruža se usluga potpore i podrške u organiziranju prehrane, obavljanju kućanskih poslova, održavanju osobne higijene, zadovoljavanju drugih svakodnevnih potreba za 180 pripadnika ciljne skupine, uz nabavu i podjelu paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština, a u što je uključeno ukupno 30 pružatelja usluga.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bukovečki umirovljenici u dobroj atmosferi družili se na sportskim igrama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Četvrtak je za bukovečke umirovljenike, ali i umirovljenike susjednih općina, bio lijep, sportski dan i dan za druženje. Naime, u organizaciji Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Mali Bukovec u centru Malog Bukovca održane su sportske igre umirovljenika koje je u dobroj atmosferi otvorio općinski načelnik Darko Marković.

– Susrećemo se dosta često kod nas, to mi je jako drago, a mi vas pozivamo da i ubuduće budete naši gosti, kad god se bude ukazala prilika. Naši umirovljenici su jako aktivni, moram priznati da su najveća udruga u općini, tako da ih moramo paziti i maziti – rekao je načelnik Marković, poželjevši umirovljenicima puno sportske sreće i da se ugodno osjećaju.

Zadovoljstvo održanim sportskim igrama izrazila je i predsjednica Udruge umirovljenika Marija Balija.

– Svi umirovljenici se jako vesele ovom danu, s nestrpljenjem ga čekamo. Ovo je izvrsna prilika za druženje i rekreaciju koja je za nas jako važna, važno je da i u ovim godinama nastavimo razvijati svoje motoričke sposobnosti. Ovakvi susreti prilika su da se svi zajedno zabavimo i da si malo uljepšamo umirovljeničke dane – istaknula je predsjednica Udruge, zahvalivši načelniku Markoviću na podršci i lijepim riječima.

Četiri ekipe umirovljenika natjecale su se u tri discipline – pikadu, bacanju kolutova i visećoj kuglani. U pikadu je najuspješnija bila ekipa Martijanca, a prva mjesta u bacanju kolutova i na visećoj kuglani osvojila je ekipa Velikog Bukovca. Ukupni je pobjednik ekipa Velikog Bukovca, drugo mjesto dijele ekipe Martijanca i Donjeg Vidovca, dok je četvrto mjesto osvojila ekipa Trnovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje