Povežite se s nama

Život i društvo

Projekt ArboCroatia: međunarodnom suradnjom do novih saznanja o njezi varaždinskih stabala

Objavljeno:

- dana

Završio je dvogodišnji međunarodni projekt koji će promijeniti način na koji se stručnjaci brinu o gradskim stablima, a u kojem su sudjelovali i varaždinski Parkovi.  

U Erasmus+ projektu ArboCroatia, punog naziva “Razvoj digitalnih oblika učenja i novih certifikacijskih programa u području arborikulture i urbanog šumarstva na razini JI Europe, stručnjaci iz Hrvatske surađivali su s kolegama iz Češke i Njemačke na modernizaciji, digitalizaciji i dostupnosti obuke za rad sa stablima.

Projektom je koordinirala hrvatska tvrtka Urbani šumari d.o.o. S partnertima Český svaz ochránců přírody Arboristická akademie iz Češke i European Arboricultural Council iz Njemačke radili su na uvođenju europskog certifikacijskog programa za izvedbene radnike sa stablima, izvornog naziva European Tree Worker (ETW), u Hrvatsku.

Osnovan je certifikacijski centar za obrazovanje i polaganje ispita za buduće certificirane izvedbene radnike sa stablima. Program obrazovanja kompleksan je spoj teorijskih i praktičnih dijelova, dok ispit traje više sati kroz 2 dana te obuhvaća teorijsko i terensko ispitivanje po detaljno razrađenim smjernicama uz strogu kontrolu.  Jedan od ispitivača kojemu je povjeren ovaj odgovoran posao je Josip Kaniški iz Parkova, što je još jedna potvrda koliko se cijeni stručnost zaposlenika ove varaždinske komunalne tvrtke.

Direktorica Parkova Jelena Sekelj, posebno je naglasila kako su u sklopu projekta izrađene strategije za buduće upravljanje urbanim stablima u Europi, uz konkretne studije slučaja iz Varaždina (Hrvatska), Schwelma (Njemačka) i Ostrave (Češka Republika).

Naši stručnjaci su surađivali s kolegama iz drugih zemalja i zajedno razvili planove za budućnost naših gradova. Rezultati ovog projekta su važan korak naprijed u brizi o našem zelenom nasljeđu. Zahvaljujući njemu, Hrvatska je postala dio velike europske mreže stručnjaka koji se bave arborikulturom i urbanim šumarstvom,  a mi u Parkovima smo dobili neprocjenjivo znanje i iskustvo koje koristimo u radu s gradskim stablima – ističe Sekelj i dodaje pojašnjenje na koji način su Parkovi sudjelovali u projektu:

 „Sudjelovali smo u projektnim aktivnostima i promicanju arborikulture i urbanog šumarstva u javnosti. Kao što je, na primjer, izrada informativnih tabli o ekološkim benefitima stabala u Varaždinu i edukacija 3 naša radnika 2024. godine za European Tree Workere. Kroz ovaj projekt naši stručnjaci su 2023.godine svoje znanje nadograđivali na EcoShare konferenciji u Pragu, u sklopu koje su posjetili i lokacije nagrađene Adapterra nagradom za najbolje prakse u prilagodbi klimatskim promjenama. Neprocjenjivo iskustvo bilo je i sudjelovanje u radionici EcoShare u Global Change Research Institute of the Czech Academy of Sciences – CzechGlobe.“

Parkovi su prepoznali projekt ArboCroatia kao priliku za usavršavanje i podizanje razine brige o stablima na najvišu razinu u Hrvatskoj jer, kako ističu, ulaganje u obrazovanje stručnjaka za gradska stabla je ulaganje u bolju budućnost svih.

Zahvaljujući ovom projektu, Varaždin će ostati grad zdravih i lijepih stabala otpornijih na klimatske promjene, dok će građani moći u njima uživati znajući da je briga o zelenom blagu grada povjerena brižnim stručnjacima.

Život i društvo

Krenuli upisi za nove grupe u Filmsko-kreativnom studiju VANIMA

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom protekla gotovo četiri desetljeća, brojni su Varaždinci i stanovnici Varaždinske županije bili članovi VANIME i u ovoj školi animacije napravili vlastiti film. Svi oni dobro znaju da filmska animacija nije tek pokretanje serije smiješnih sličica, već ona u sebi nosi potencijal istinske ljepote i raznovrsne umjetničke forme i vještine  ne postavljajući granice mašti i idejama. Kao i svaka umjetnost, animacija je u svojoj osnovi igra.

Cilj je Filmsko-kreativnog studija VANIMA razvoj audiovizualne djelatnosti kroz rad na animiranom filmu i ostalim filmskim formama, raznolikost perspektiva vizualnog pripovijedanja kod djece i mladih te razvoj filmske i medijske pismenosti. Filmsko-kreativni studio VANIMA i u ovoj školskoj godini priprema nove grupe za djecu i mlade, a upisi novih i starih članova upravo su u tijeku.

U grupe animiranog filma koje vode Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec  mogu se uključiti polaznice/polaznici  s navršenih 8 godina.

Rad Vaniminih grupa za animirani film započet će roditeljskim sastankom koji će se održati u četvrtak, 10. listopada 2024. s početkom u 18 sati  u prostorijama Vanime, Petra Preradovića 4 (ulaz s dvorišne strane). Radne aktivnosti djece kreću sredinom listopada.

Prijavite se putem online obrasca.

Za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas na [email protected]  ili na telefon 091/297-2953. 

Nastavite čitati

Život i društvo

Načelnica Trnovca Bartolovečkog priredila prijem za 16-ero novorođene djece i njihove roditelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općini Trnovec Bartolovečki u utorak je, 17. rujna, održan tradicionalni prijem za novorođenčad i njihove roditelje.

Riječ je o drugom primanju ove godine; prvo je održano povodom Dana Općine, do kojeg je bilo rođeno 21 dijete, a do danas ih je rođeno još 16. Ukupno je tako na području općine rođeno 37 djece, čiji su roditelji dobili po 500 eura jednokratne pomoći.

Općinska načelnica Verica Vitković rekla se kako se nada da će do kraja godine biti još djece u općini i da će se približiti prosječnoj brojci od oko 50 beba godišnje.

– Današnje darivanje samo je jedan mali doprinos Općine za novorođene. Neki od vas već imaju djecu u vrtiću i znate da je Općina dosad već sufinancirala 65 posto cijene za prvo dijete u vrtiću, 70 posto za drugo, a ako je treće dijete istovremeno u vrtiću, vrtić je za to dijete besplatan – rekla je načelnica Vitković i dodala da je po postocima sufinanciranja Općina Trnovec Bartolovečki među najboljima u županiji. Uz spomenuto sufinanciranje, Općina plaća i dodatne aktivnosti u vrtiću poput ranog učenja stranog jezika, pomoćnika djeteta s poteškoćama, priredbi i izleta.

Načelnica se osvrnula potom i na izgradnju novog vrtića, rekavši kako se gradi vrtić za oko 200 djece, što će biti dovoljno za sve mališane koji su na listi čekanja za vrtić.

– Kamen temeljac za novi vrtić trebao bi biti postavljen sredinom listopada. Ugovore smo sklopili s izvođačima radova i Nadzorom, krajem ovog tjedna ili u ponedjeljak ići će prijava gradnje i čim dobijemo suglasnost Županije, izvođač radova može si pripremiti gradilište i započeti gradnju – kazala je Vitković.

Dodala je da je rok za izvođenje građevinskih radova godinu dana, do 31. listopada 2025. godine, nakon čega slijedi opremanje objekta i tehnički pregled.

– Nešto novca, 1.146.000 eura, dobili smo preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, nama je to 17 posto ukupne cijene vrtića. To je malo, ali toliko smo dobili zbog toga jer spadamo u šestu skupinu po razvijenosti – poručila je načelnica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje