Povežite se s nama

Kultura

U atriju Županijske palače u četvrtak besplatan koncert učenika Glazbene škole Varaždin

Objavljeno:

- dana

U okviru obilježavanja Dana Varaždinske županije učenici varaždinske Glazbene škole održat će koncert u atriju Županijske palače u četvrtak, 05. rujna s početkom u 19 sati.

Iako je nova školska godina tek pred vratima, ovom koncertu odazvali su se mnogobrojni učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu sa željom da svojim sugrađanima i zainteresiranoj publici pokažu svoja glazbena umijeća i doprinesu proslavi obilježavanja Dana Varaždinske županije.

– Ovaj koncert poklon je varaždinske Glazbene škole našem osnivaču Varaždinskoj županiji povodom proslave njezinog dana. Često se na našu glazbenu školu gleda kako na rasadnik mladih glazbenih virtuoza, a kada uzmemo u obzir da pohađa više od 850 učenika svih dobnih struktura, vjerujem da će je ovaj mali dio njezinih polaznika prikazati u pravom sjaju – naglasio je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Ne propustite priliku uživati u nastupu mladih talenta Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 05. rujna 2024. godine s početkom u 19.00 sati u atriju Županijske palače.

U slučaju lošeg vremena, koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz na koncert je slobodan.

Kultura

Za 31. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava predloženi tamburaši iz Maruševca, V. Toplica i Trnovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tamburaška sekcija KUD-a “Klaruš” Maruševec prošle je nedjelje, 15. rujna, sudjelovala na 17. županijskoj smotri tamburaških sastava i orkestara Varaždinske županije.

Smotra je održana u Kulturnom centru Općine Cestica.

Organizatori smotre bili su Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD Općine Cestica. Na smotri se predstavilo šest tamburaških sastava i jedan tamburaški orkestar s područja Varaždinske županije i to u tri kategorije; folklorni sastavi, folklorni orkestri i koncertni sastavi.

U natjecateljskom dijelu programa najprije su nastupili folklorni sastavi; Tamburaški sastav Dječjeg folklornog društva ”Sončece” iz Varaždina (voditelj  Nikola Ivek), Tamburaški sastav KUD-a Cvetlinski zvon iz Jazbine Cvetlinske (voditeljica Marija Kramar) i Tamburaški sastav KUD-a ”Toplice” iz Varaždinskih Toplica (voditeljica Mirta Matkun).

U revijalnom djelu folklornih tamburaških sastava predstavio se Tamburaški sastav ”Pajdaši” KUD-a ”Anka Ošpuh” iz Ludbrega (voditelj Elvis Međeral), a nakon njih u kategoriji folklornih orkestara nastupio je Tamburaški orkestar KUD-a ”MAK” iz Trnovca (voditelj Boris Važanić). U kategorija koncertnih sastava nastupili su Tamburaški sastav KUD-a Martijanec (voditelj Boris Vražić), a na kraju i Tamburaški sastav KUD-a ”Klaruš” iz Maruševca (voditelj Franjo Plantak) sa skladbama Julija Njikoša: “Ivanjska noć” i “Tempa” (Kolo na slavonske narodne motive).

U ime Hrvatskog sabora kulture selektor smotre bio je profesor tambure Veljko Valentin Škorvaga koji je istaknuo kako tambura nikad nije tako kvalitetno svirala kao u današnje vrijeme, dok je predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda kazao kako je tamburaška glazbena scena u Varaždinskoj županiji živa i vrlo kvalitetna, što su tamburaši na smotri i pokazali. Sudionicima smotre dobrodošlicu i uspješne nastupe poželio je i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj. Ispred Općine Maruševec smotri u Cestici nazočio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec Damir Šprem.

Bila je ovo prava glazbena poslastica za kraj Dana Općine Cestica koja je bila ovogodišnji pokrovitelj smotre, zajedno s Varaždinskom županijom i Ministarstvom kulture i medija.

Za 31. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji će se održati u Dugom Selu, selektor je predložio tamburaški sastav KUD-a “Klaruš” Maruševec u kategoriji koncertnih sastava, u kategoriji folklornih sastava nastupiti će TS KUD-a ”Toplice”, a u kategoriji folklornih orkestara Varaždinsku županiju će predstavljati Tamburaški orkestar ”MAK” Trnovec.

Svi su pozvani da predstavnike Varaždinske županije 30. studenoga i 1. prosinca popratite na državnom susretu u Dugom Selu kojeg će organizirati Hrvatski sabor kulture (online prijenos).

Nastavite čitati

Kultura

Najavljen bogat program 54. Varaždinskih baroknih večeri koje počinju u petak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Petnaest vrhunskih koncerata u Varaždinu, iznimno bogat popratni program objedinjen pod nazivom Total Baroque, koncerti u 12 gradova i mjesta u četiri hrvatske županije i sve to objedinjeno u 13 festivalskih dana najkraći je sažetak 54. Varaždinskih baroknih večeri čiji je bogati program predstavljen na konferenciji za medije održanoj u utorak, 17. rujna, u Gradskoj vijećnici u Varaždinu.

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971. godine. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture i medija RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20-tak godina. Svake godine s ponosom se na Festivalu predstavljaju glazbenici zemlje partner, a ove su godine organizatori iznimno ponosni na velik broj portugalskih izvođača koje će Varaždin ugostiti od 20. rujna do 2. listopada.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj čestitao je organizatorima na volji i trudu zahvaljujući kojima ljubitelji barokne glazbe imaju priliku svake jeseni uživati u Varaždinu.

– Siguran sam da će kroz 15 koncerata u matičnom gradu Varaždinu i desetak u susjednim gradovima pružiti publici prigodu da upozna glazbenike iz ovogodišnje zemlje partner Portugala, ali i iz drugih zemalja poput Švedske, Španjolske i Mađarske koje također financijski sudjeluju u održavanju ovogodišnjeg festivala. Vjerujem kako će Varaždin, UNESCOV grad glazbe 20. rujna ponovno postati središnje mjesto na europskoj i svjetskoj kulturnoj karti – rekao je gradonačelnik Varaždina.

– Na ovim baroknim večerima u 13 dana trajanja festivala biti će za svakoga po nešto. Svi će moći uživati u baroknoj glazbi i u fadu i popratnim programima – rekao je gradonačelnik Bosilj i najavio da će se u vrijeme festivala u subotu, 21. rujna, u 10 sati u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina potpisati sporazum o suradnji gradova Varaždin i Guimaraes u Portugalu. Nakon potpisivanja sporazuma, ispred Gradske vijećnice bit će otkrivena ploča s grbom tog povijesnog partnerskog grada, a u 17 sati u Palači Sermage u prostoru Total baroka biti će upriličen koncert Gudačkog kvarteta Guimaraes u čast potpisivanja sporazuma o suradnji.

Čestitkama organizatorima se pridružila i Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije: “Varaždinske barokne večeri su definitivno naš najstariji i najdugovječniji festival za kojeg se zna u cijelome svijetu. Vjerujemo kako su organizatori u suradnji s Portugalom pripremili odličan program i posebno pozdravljamo što festival izlazi iz koncertnih prostora i otvara se široj javnosti kroz programe u susjednim mjestima u našoj županiji.“

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić kazao je kako svaka država u Varaždin donese ono najbolje što ima na polju autentičnog izvođenja barokne glazbe, a ove ga je godine iznimno obradovala suradnja sa zemljom partnerom, Portugalom, zahvaljujući čijoj velikodušnoj potpori i preporukama ove godine imamo priliku ugostiti neke od najeminentnijih portugalskih ansambala.

– Posebno nas raduje povratak na Festival istaknutog engleskog čembalista i dirigenta maestra Laurenca Cummingsa, jednog od voditelja dugogodišnje ljetne Škole barokne glazbe i plesa Aestas Musica, koja je niz godina uspješno djelovala u našem gradu, koji će uz Orquestra Barroca Casa da Musica, Zbor Hrvatskeradio televizije i sopranisticu Sara Braga Simões nastupiti na koncertu svečanog otvorenja Varaždinskih baroknih večeri u petak, 20. rujna 2024. godine. A varaždinske barokne večeri i ove godine donose impresivan festivalski program koji uključuje oratorijske i operne produkcije, brojne nastupe mladih glazbenika te niz edukativnih programa posebno namijenjenih mladima – naglasio je Bobić.

Novinarima se obratio i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin koji organizira VBV posljednjih 29 godina.

– Više od 400 izvođača ugostit ćemo ove godine na Festivalu što je zaista impresivna brojka, obilježit ćemo 25. obljetnicu zbora Chorus Angelicus i to izvedbom znamenitog Handelovog oratorija Juda Makabejac te 25 godina od smrti akademika Jurice Muraja, kojemu će biti posvećujemo tradicionalni koncert naših najboljih učenika Glazbene škole u Varaždinu uz Varaždinski komorni orkestar. U dvorištu palače Sermage u sklopu programa Total Baroque smjestit će se portugalski „kutak“ u kojem će se pjevati fado, ali i uživati u gastronomskoj ponudi zemlje partnera – najavio je ravnatelj Rojnik.

Organizatori su pripremili iznimno bogat popratni program, a Festival će završiti 2. listopada podjelom festivalskih nagrada. I dok počinje odbrojavanje do ovogodišnjeg baroknog festivala, organizatori već pripremaju iduće jubilarne 55. Varaždinske barokne večeri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje