Povežite se s nama

Život i društvo

Mještani se izjasnili za zatvaranje odlagališta u Jerovcu. Kamo će otpad s područja koje zbrinjava Ivkom?

Objavljeno:

- dana

Od 665 punoljetnih građana mjesnih odbora Jerovec Gornji i Donji, na čije je adrese Grad Ivanec krajem lipnja preporučenom poštom poslao ankete s pitanjima o tome jesu li za zatvaranje ili nastavak rada odlagališta Jerovec do otvaranja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Piškornici, u gradsku upravu do kraja kolovoza vraćeno je 415 omotnica s ispunjenim anketama.

U anketi su se 303 građana izjasnila „za“ zatvaranje i sanaciju deponija, 107 „za“ nastavak odlaganja otpada do otvaranja Piškornice, a pet anketa je nevažećih, objavio je Grad Ivanec.

S obzirom na to da čak 73% građana, koji su se odazvali anketiranju, smatra da odlagalište treba zatvoriti, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić će, kao što je to prethodno i najavio na svim sastancima s građanima Jerovca, Gradskom vijeću na donošenje poslati prijedlog o pokretanju aktivnosti i postupaka za zatvaranje i sanaciju deponija u Jerovcu.

Podsjećamo, svi kapaciteti odlagališta Jerovec koji su bili projektirani za odlaganje i za koje su izdane dozvole, popunit će se tijekom 2025. godine.

Budući da deponij u Jerovcu ima dozvole za rad do popunjavanja raspoloživih kapaciteta (što slijedi tijekom iduće godine) ili do otvaranja Piškornice (koja nije ni sagrađena ni otvorena), time se ispunjavaju zakonom propisani uvjeti za zatvaranje deponija, nakon čega treba uslijediti i njegova sanacija.

Država „za“ nastavak odlaganja otpada

S obzirom na to, potrebno je što prije donijeti odluku o budućem statusu odlagališta – ili ga zatvoriti, što je opcija koju zastupaju Grad i gradonačelnik Batinić, ili na njemu nastaviti odlagati otpad do maksimalnog iskorištenja kapaciteta, što je rješenje koje predlažu Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša.

Ovo znači da država predlaže da se na jerovečkom deponiju ponovno otvori već zatvorena i sanirana kazeta te da se na njoj smeće nastavi odlagati najmanje do 2028., kada se predviđa otvaranje Piškornice, a gdje bi se tada odlagao i otpad s područja grada Ivanca, pojasnili su iz Grada.

A nastavak odlaganja otpada opcija je protiv koje se snažno zalaže gradonačelnik Batinić, i to iz više razloga.

Prije svega, smatra da su građani Jerovca dosta trpjeli sva ograničenja i umanjenu kvalitetu života u blizini deponija te da ga konačno treba zatvoriti, sanirati i cijelu tu priču završiti.

Drugo, protivi se prijedloga države da se odlaganje otpada u Jerovcu nastavi sve do planiranog otvaranja Piškornice 2028.godine. Jer ako se zna da su aktivnosti oko njene gradnjepočele još 2003., dakle, prije više od 20 godina, a da gradnja do danas nije počela, temeljem dosadašnjih iskustava i tempa tko može garantirati da će to doista i biti 2028. godine?

Prihvati li Gradsko vijeće Batinićev prijedlog, ono će Ivkomu d.d., tvrtki kojoj je dodijelilo pravo građenja u Jerovcu, predložiti pokretanje postupka za zatvaranje i sanaciju deponija te intenziviranje aktivnosti oko pronalaska novog deponija za odlaganje otpada s područja grada Ivanca.

Iako, slijedom zakonskih odredbi, svaki grad i općina ima obvezu sama za sebe riješiti problem zbrinjavanja otpada, Ivkomu d.d. preporučit će se da pregovore za pronalazak novog odlagališta vodi za cijelo svoje uslužno područje na kome sada zbrinjava otpad, tj. i za područje grada Lepoglave i općina Maruševec, Bednja, Klenovnik i Donja Voća.

Time, naglašava Batinić, Grad Ivanec iskazuje zahvalnost za izraženu količinu solidarnosti koju su mu kod potpisivanja peticije protiv dovoza tzv. varaždinskog smeća u Jerovec i protiv pripajanja vodovoda i Ivkom voda Ivanec varaždinskom Varkomu, iskazali građani ovih JLS-ova, a naročito građani Grada Lepoglave, koji su – na inicijativu tamošnja dva gradska vijećnika – prikupili 2500 potpisa svojih građana.

Život i društvo

Speleološka udruga “Kraševski zviri” obilježava 15 godina rada uz Speleo vikenda u Ivancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu 15 godina rada Speleološke udruge “Kraševski zviri” pridružite se bogatom programu Speleo vikenda u Ivancu u petak i subotu, 20. i 21. rujna.

U povodu obilježavanja jubilarnih 15 godina rada, Speleološka udruga Kraševski zviri u petak i subotu, 20. i 21. rujna, priređuje iznimno zanimljiv Speleo vikend te poziva sve zainteresirane te da se pridruže atraktivnom programu koji su ivanečki istraživači špilja i jama osmislili za sve generacije.

Program počinje u petak, 20. rujna, u Muzeju planinarstva Ivanec, otvaranjem izložbe 50-ak fotografija koje dočaravaju bogatstvo žive i nežive prirode krškog podzemlja, ponajviše masiva Ivančice i Ravne gore, te drugih predjela Hrvatske gdje se provode speleološka istraživanja i terenski dio speleološke edukacije. Fotografsku izložbu organiziraju SU Kraševski zviri i ivanečki muzej.
Otvaranje izložbe obogatit će zanimljiv 3D video, snimljen i izrađen u suradnji članova SU Ivanec i Speleološkog društva Velebit, a koji će vam omogućiti da vidite kako izgleda spuštanje i unutrašnjost rudnika Kraševski zviri na Ivančici.

Subota, 21. rujna, pak je rezervirana za niz sadržaja za djecu, koji će se od 10 do 13 sati odvijati u gradskom parku. Djecu očekuje speleo mistery (počinje u 11 sati), potraga za blagom, speleo ljuljačka, isprobavanje speleo tehnika, izložba podzemne faune, likovne radionice sl. Bude li kiše, radionice će se održati u Muzeju planinarstva.

Speleo vikend u Ivancu završit će u subotu u 18 sati u Muzeju planinarstva završnom svečanom proslavom 15. godišnjice rada i djelovanja SU Kraševski zviri Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Martina Piskač – Posarić već 26 godina nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su u srijedu, 18. rujna od 8 do 14 sati na području policijske uprave varaždinske proveli operativnu akciju „Pojas i mobitel“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je utvrđeno 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela te 12 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Tijekom provođenja akcije, u prometu je zatečena i jedna uzorna vozačica, Martina Piskač – Posarić. Za istu je utvrđeno da od 1998. godine posjeduje vozačku dozvolu, svakodnevno upravlja osobnim vozilom i od polaganja vozačkog ispita nema evidentiran niti jedna prometni prekršaj. Ista prilikom nadzora nije zatečena u činjenju prometnih prekršaja te je za uzorno ponašanje u prometu darivana od stane PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje