Povežite se s nama

Život i društvo

Kiša pokvarila planove – odgađaju se Dani Varaždinskog placa, biciklijada u Ludbregu…

kiša, oblačno, prognoza,

Objavljeno:

- dana

Vremenska prognoza pokvarila je mnogobrojne planove za vikend. Tako se zbog najavljene kiše odgađa obilježavanje Dana placa u Varaždinu, kao i biciklijada u Ludbegu.

-Kao organizatori Crazyhill Bic biciklijade sa žaljenjem javljamo da se ovogodišnja biciklijada, koja je bila planirana za ovu nedjelju, mora odgoditi zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Trenutna vremenska prognoza ne obećava poboljšanje, a sigurnost i ugodno iskustvo svih sudionika nam je na prvom mjestu – poručuju organizatori.

Novi termin Crazyhill Bic biciklijade je 29. rujna 2024. (nedjelja).

-Vjerujemo da će nam novi datum donijeti ljepše vrijeme i još bolju atmosferu za sve sudionike. Na nama je omogućiti svim biciklistima da uživaju u predivnim stazama i prirodi našeg kraja, bez ugrožavanja sigurnosti. Nadamo se da ćete biti s nama u novom terminu te da ćemo zajedno uživati u ovoj sportskoj avanturi na svježem zraku! Vidimo se 29. rujna 2024. godine! – poručuju.

Također, odgađa se i manifestacija Dani varaždinskog placa, koja se trebala održati ovog vikenda.

Proslava će se održati idući vikend, 20. i 21. rujna, s bogatim dvodnevnim programom za sve generacije.

Ovogodišnja manifestacija počinje u petak, 20. rujna večernjim izdanjem PLAC TANCA od 18 do 23 sata kada vas očekuje nezaboravni ugođaj rijetko viđenog večernjeg ruha Varaždinskog placa. PLAC TANC je savršena prilika za druženje i opuštanje s prijateljima i obitelji nakon užurbanog tjedna, a zajedno možete uživati i u probranoj ponudi najboljih varaždinskih ugostitelja: Restorana August, BanusGrilla, Restorana Bedem, Masnog Brka, Saperlota, MY Waya i Medine Škrinje. Uživajte u vrhunskoj klopi domaćih chefova uz plesne hitove DJ-a Vedrana Vujeca. PLAC TANC je iskustvo koje spaja ljude, ritam i okuse Varaždina!

Subota, 21. rujna, rezervirana je za ljubitelje kotlovine, Od 08:30 do 13 sati možete se pridružiti majstorima na Kotlovina Festu koji se natječu u pripremanju ovog omiljenog, tradicionalnog jela. Prijave su još uvijek otvorene i pozivaju se svi zainteresirani, profesionalni i amateri, da ispune online prijavni obrazac za sudjelovanjem do 9. rujna 2024. Za najbolje ekipe organizatori pripremaju vrijedne nagrade, a o tome čija je kotlovina najbolja, odlučivat će stručna komisija sastavljena od vrhunskih chefova. Posjetitelji će moći kušat kotlovinu koja će se dijeliti uz donaciju na štandu Društva osoba s invaliditetom grada Varaždina. Za dobar glazbeni štimung pobrinuti će se  TS SEDEF i CTK Varaždin koji će posjetitelje zabavljati tijekom cijelog prijepodneva.

Gradska tržnica misli i na najmlađe pa će uz Dane Varaždinskog placa za mališane biti organiziran DJEČJI KUTAK u kojem će moći sudjelovati u zanimljivoj i edukativnoj besplatnoj radionici. Od 10 do 11 sati će pod vodstvom kustosice pedagoginje Jelene Petković iz Gradskog muzeja Varaždin djeca izrađivati portrete od filcanog voća i povrća na radionici ‘Od placa do faca‘.

-Bilo da volite dobru hranu, ples, natjecanja ili jednostavno želite provesti kvalitetno vrijeme s obitelji i prijateljima – Varaždinski plac je pravo mjesto za vas te vas pozivamo sve da nam se pridružite u vikendu ispunjenom zabavom, kreativnošću i gastronomskim užicima. Dođite i uživajte u sjajnoj atmosferi Dana Varaždinskog placa 20. i 21. rujna 2024! – poručuju organizatori.

Kako smo ranije najavili, zbog lošeg vremena odgađaju se “Dani vrganja i crnog tartufa u Paki”.

– Dragi svi, nažalost ipak pomičemo Dane vrganja na vikend 21. i 22. rujna zbog nepovoljne vremenske prognoze. Pripremi manifestacije u smislu infrastrukturnih priprema, najavljena kiša ne ide na ruku, a i obzirom da se planirani programi održavaju širom Pake, na otvorenom, pričekati ćemo povoljnije vrijeme. O eventualnim izmjenama satnice i programa, pravovremeno ćemo vas obavijestiti. A, i vrganji će bolje narast – objavila je Turistička zajednica Novog Marofa.

Život i društvo

Sjever Hrvatske napokon bi mogao dobiti Park prirode ˝Zagorske gore˝, proučite kakav je prijedlog Zakona

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije na svojim mrežnim stranicama objavilo je Obavijest o Javnom uvidu u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode „Zagorske gore“.

Javni uvid sa stručnom podlogom i kartografskom dokumentacijom započet će 24. rujna i trajat će do 23. listopada ove godine, a svi zainteresirani javni uvid mogu obaviti svakog radnog dana u vremenu od 9 do 12 sati u prostorijama Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije na adresi Stanka Vraza 4 u Varaždinu.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je kako je javni uvid samo još jedan korak do proglašenja područja Ivanščice, Strahinjščice, Maceljske gore i Ravne gore 13. hrvatskim parkom prirode.

– Drago mi je da smo nakon četiri godine, od kada je sadašnji ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, a tada saborski zastupnik Damir Habijan pokrenuo inicijativu proglašenja parka prirode na sjeveru Hrvatske, na korak do njegovog proglašenja. Da je inicijativa dobra pokazalo se odmah u prvim danima, kada su ju mnogi podržali, od stručne do šire javnosti. Zaštita okoliša jedan je od prioriteta Varaždinske županije, stoga veliku pažnju posvećujemo očuvanju gorskih masiva Ivanščice i Ravne gore. Provedena istraživanja pokazala su da se na tim područjima još uvijek mogu pronaći brojne rijetke vrste, poput brojnih vrsta orhideja ili gorskog potočara, najvećeg europskog vretenca. Sve to potvrđuje da taj dio županije, odnosno područje Ivanščice, Strahinjščice, Ravne gore i Maceljske gore zaslužuje dodatnu zaštitu u kategoriji parka prirode. U više navrata isticao sam kako je proglašenje tog dijela županije parkom prirode važno ne samo kako bi taj prostor očuvali i zaštitili, već je važan i zbog razvoja turizma, ali i demografske revitalizacije tog kraja. Bit će to jedinstven park prirode jer se na njegovom području, s naše strane tj. Varaždinske županije nalaze špilja Vindija, dvorac Trakošćan i ugasli vulkan Gaveznica. Smatram kako će proglašenje 13. hrvatskog parka prirode, a prvog na području Varaždinske županije svakako doprinijeti poboljšanju standarda lokalnog stanovništva kroz razvoj ekološke poljoprivrede, brendiranje lokalnih proizvoda, pružanje usluga u turizmu, kao i lakšeg povlačenja sredstava iz europskih fondova – naglasio je župan Stričak podsjetivši da je Varaždinska županija poduzela niz aktivnosti kako bi inicijativu približila javnosti, od stručnog skupa održanog u organizaciju HAZU – Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu, do izdavanja knjige „Ivanščica, Strahinjščica, Maceljska gora, Ravna gora – Park prirode na mjestu susreta Alpa, Dinarida i Panonskog mora?, te njenog predstavljanje u Hrvatskom saboru i Gradu Lepoglavi do niza radnih sastanaka, tribina, okruglih stolova u organizaciji varaždinske županije i njene Javne ustanove „Priroda“.

Park prirode protezat će se na području Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, odnosno na području gradova Ivanec, Lepoglava, Novi Marof, Krapina i Zlatar te općinama Bednja, Donja Voća, Klenovnik, Budinščina, Đurmanec, Jesenje, Lobor, Novi Golubovec i Radoboj.

Uvid u dokumentaciju može se izvršiti i na mrežnim stranicama Ministarstva  (https://mzozt.gov.hr/).

Ujedno, Javno izlaganje održat će se 2. listopada 2024. godine u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije, Franjevački trg 7 42000 Varaždin s početkom u 17 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Krenuli upisi za nove grupe u Filmsko-kreativnom studiju VANIMA

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom protekla gotovo četiri desetljeća, brojni su Varaždinci i stanovnici Varaždinske županije bili članovi VANIME i u ovoj školi animacije napravili vlastiti film. Svi oni dobro znaju da filmska animacija nije tek pokretanje serije smiješnih sličica, već ona u sebi nosi potencijal istinske ljepote i raznovrsne umjetničke forme i vještine  ne postavljajući granice mašti i idejama. Kao i svaka umjetnost, animacija je u svojoj osnovi igra.

Cilj je Filmsko-kreativnog studija VANIMA razvoj audiovizualne djelatnosti kroz rad na animiranom filmu i ostalim filmskim formama, raznolikost perspektiva vizualnog pripovijedanja kod djece i mladih te razvoj filmske i medijske pismenosti. Filmsko-kreativni studio VANIMA i u ovoj školskoj godini priprema nove grupe za djecu i mlade, a upisi novih i starih članova upravo su u tijeku.

U grupe animiranog filma koje vode Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec  mogu se uključiti polaznice/polaznici  s navršenih 8 godina.

Rad Vaniminih grupa za animirani film započet će roditeljskim sastankom koji će se održati u četvrtak, 10. listopada 2024. s početkom u 18 sati  u prostorijama Vanime, Petra Preradovića 4 (ulaz s dvorišne strane). Radne aktivnosti djece kreću sredinom listopada.

Prijavite se putem online obrasca.

Za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas na [email protected]  ili na telefon 091/297-2953. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje