Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Kapela u Dubovici izgrađena voljom i radom mještana, a na 50. obljetnicu je i obnovljena

Objavljeno:

- dana

Župa Veliki Bukovec obilježila je proteklog vikenda 50. obljetnicu od izgradnje filijalne kapele Uzvišenja sv. Križa u Dubovici.

Uoči obljetnice kapela je obnovljena, a blagoslovljena je na nedjeljnoj svetoj misi koju je predslavio mons. Josip Mrzljak, umirovljeni varaždinski biskup.

 Ni kiša i niske temperature nisu spriječile mnoštvo vjernika da se okupe u šatoru u blizini kapele. Župnik Josip Vidović zahvalio je vjernicima koji su se okupili, kao i svima koji su pripomogli da se kapela obnovi.

– Ni ova kiša nije nam pokvarila dan i lijepo je biti ovdje. I ta kiša je dar od Boga nakon suše – rekao je uvodno župnik Josip Vidović.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić.

– Inicijativa za izgradnju kapele potekla je od našeg pokojnog župnika Ivana Lončara. No, župnik to nije mogao sam, već su pomogli mještani. Na mjestu gdje je sada kapela nekad je bila šikara. Sada tu stoji obnovljena crkva i zahvaljujem svim mještanima i svim župljanima koji su donacijama ili na bilo koji način pomogli u izgradnji, a sada i obnovi ove kapele – rekao je načelnik Vrbanić.

Mons. Josip Mrzljak, umirovljeni varaždinski biskup također se prisjetio kako je nastala ova inicijativa da se kapela izgradi. Pozdravio je vjernike koji su se okupili u šatoru kod kapele.

– Danas smo se okupili u ovom šatoru, ali Crkva smo mi, Crkva je živa zajednica Božjega naroda. Sjećam se župnika Lončara, tada sam bio kapelan u Koprivnici. Razgovarali smo kako će tu graditi kapelu. Prošlo je već 50 godina od izgradnje. A crkve i kapele se grade tamo gdje je živa Crkva. Zato, kad blagoslivljamo ovu obnovljenu kapelu, zapravo želimo blagosloviti sve vas, kao i sve one koji su pomagali u izgradnji i time ugradili dio sebe, bez obzira jesu li darovali materijalno ili snagu svoga rada. Puno toga je ugrađeno u kapelu, a to je samo znak da je ovo živa Crkva – poručio je mons. Josip Mrzljak.

Život i društvo

Speleološka udruga “Kraševski zviri” obilježava 15 godina rada uz Speleo vikend u Ivancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu 15 godina rada Speleološke udruge “Kraševski zviri” pridružite se bogatom programu Speleo vikenda u Ivancu u petak i subotu, 20. i 21. rujna.

U povodu obilježavanja jubilarnih 15 godina rada, Speleološka udruga Kraševski zviri u petak i subotu, 20. i 21. rujna, priređuje iznimno zanimljiv Speleo vikend te poziva sve zainteresirane te da se pridruže atraktivnom programu koji su ivanečki istraživači špilja i jama osmislili za sve generacije.

Program počinje u petak, 20. rujna, u Muzeju planinarstva Ivanec, otvaranjem izložbe 50-ak fotografija koje dočaravaju bogatstvo žive i nežive prirode krškog podzemlja, ponajviše masiva Ivančice i Ravne gore, te drugih predjela Hrvatske gdje se provode speleološka istraživanja i terenski dio speleološke edukacije. Fotografsku izložbu organiziraju SU Kraševski zviri i ivanečki muzej.
Otvaranje izložbe obogatit će zanimljiv 3D video, snimljen i izrađen u suradnji članova SU Ivanec i Speleološkog društva Velebit, a koji će vam omogućiti da vidite kako izgleda spuštanje i unutrašnjost rudnika Kraševski zviri na Ivančici.

Subota, 21. rujna, pak je rezervirana za niz sadržaja za djecu, koji će se od 10 do 13 sati odvijati u gradskom parku. Djecu očekuje speleo mistery (počinje u 11 sati), potraga za blagom, speleo ljuljačka, isprobavanje speleo tehnika, izložba podzemne faune, likovne radionice sl. Bude li kiše, radionice će se održati u Muzeju planinarstva.

Speleo vikend u Ivancu završit će u subotu u 18 sati u Muzeju planinarstva završnom svečanom proslavom 15. godišnjice rada i djelovanja SU Kraševski zviri Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Martina Piskač – Posarić već 26 godina nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su u srijedu, 18. rujna od 8 do 14 sati na području policijske uprave varaždinske proveli operativnu akciju „Pojas i mobitel“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je utvrđeno 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela te 12 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Tijekom provođenja akcije, u prometu je zatečena i jedna uzorna vozačica, Martina Piskač – Posarić. Za istu je utvrđeno da od 1998. godine posjeduje vozačku dozvolu, svakodnevno upravlja osobnim vozilom i od polaganja vozačkog ispita nema evidentiran niti jedna prometni prekršaj. Ista prilikom nadzora nije zatečena u činjenju prometnih prekršaja te je za uzorno ponašanje u prometu darivana od stane PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje