Povežite se s nama

U fokusu

Na ovogodišnji 26. Špancirfest stigli posjetitelji iz 55 zemalja, a koncert Baby Lasagne srušio rekord

Objavljeno:

- dana

Ovogodišnji 26. Špancirfest posjetilo je oko 330.000 ljudi, što je na razini rekornog prošlogodišnjeg festivala, objavljeno je 30. rujna na konferenciji za medije održanoj u Gradskoj vijećnici Varaždin.

Zadovoljstvo turističkim podacima Špancirfesta pokazali su gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth.

– Procjena je organizatora i policije da je navedena brojka posjetitelja ona koju možemo održavati za sigurnost svih posjetitelja. Oboreni su i neki dosadašnji rekordi. Koncert ovogodišnjeg headlinera Baby Lasagne pratilo je 25.000 špancirera čime je postao najposjećeniji koncert u festivalskoj povijesti. Odličan interes vladao je za svih 10 besplatnih koncerata na glavnoj PAN pozornici Stari grad na kojima se zabavljalo ukupno gotovo 100.000 posjetitelja – pojasnila je Toth i dodala da je vrijeme poslužili svih 10 dana festivala.

Toth je rekla da je Vinski grad posjetilo oko 40.000 ljudi, a u ponudi su imali preko 400 vrsta vina. I nove zone pokazale su se kao pun pogodak.

Prema podacima sustava eVisitor u Varaždinu je tijekom 10 dana Špancirfesta zabilježeno 3243 dolaska turista i 6829 noćenja, što je osma posto više dolazaka i šest posto više noćenja u odnosu na dane festivala godinu ranije. Polovica evidentiranih gostiju bili su stranci, a najviše ih je došlo iz Njemačke, Austrije, Poljske, Mađarske i Slovenije. Za vrijeme festivala u Varaždinu su boravili gosti iz 55 zemalja.

Prema podacima Porezne uprave Varaždin za održavanja Špancirfesta u gradu Varaždinu generirani promet u ugostiteljstvu i trgovini iznosio je 13,5 milijuna eura što je povećanje za sedam posto u odnosu na Špancirfest 2023. Kako je napomenula šefica Turističke zajednice ne radi se samo o rastu cijena zbog inflacije jer su organizatori pratili potrošnju i dva tjedna prije Špancirfesta.

Policija tijekom Špancirfesta nije zabilježila ozbiljnije sigurnosne incidente. Također, valja istaknuti odličnu posjećenost svih platformi na kojima se promovirao Špancirfest.

Toth je na kraju zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji i logistici Špancirfesta, više od 150 ljudi, od djelatnika Turističke zajednice, preko ugostitelja do zaposlenika Čistoće.

I gradonačelnik je pohvalio sve koji su doprinijeli da se održi još jedan odličan Špancirfest.

– Špancirfest je jedan od najvećih brendova Grada Varaždina, a to mi ističu i gradonačelnici s kojima se susrećem iz Hrvatske, ali i Europe. Mi u Varaždinu želimo održivi turizam i zato smatramo da smo dosegli limit broja posjetitelja Špancirfesta. Ovaj festival ne može trajati cijelu godinu, Varaždinci ga vole i podržavaju, ali mogu izdržati tu navalu ljudi 10 dana. Ne želimo biti poput Venecije ili Dubrovnika. Vesele me brojke sustava eVisitor jer praktički nismo imali praznih soba. Varaždinu fali hotelski smještaj s kongresnim sadržajem i to je prilika za privatne investitore – napomenu je Bosilj.

Kao primjer uvođenja održivosti u turizam napomenuo je javni gradski prijevoz tijekom 10 dana festivala.

– Lani smo imali za posjetitelje organizirano jedno parkiralište i s njega je tada busekima prevezeno 1250 putnika. Ove godine imali smo tri lokacije za parkiranje, na ulazima u grad, i busekima je prevezeno njih čak 12.000, a to je povećanje od 860 %. Time smo po policijskoj procjeni iz centra grada maknuli između 4000 i 5000 vozila iz centra grada. Vjerujem da ćemo uskoro proći na natječaju za električne autobuse. Održivi turizam je jedan od smjerova u kojem želimo ići – rekao je gradonačelnik Varaždina.

U fokusu

U Hrvatskoj je lani završeno više stanova nego 2022. godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom prošle godine u Hrvatskoj su završene 7.032 zgrade, što je 3,3 posto više nego 2022. i istovremeno su završena 16.552 nova stana, rast od 4,3 posto podaci su Državnog zavoda za statistiku, piše Tportal.

Od 7.032 završene zgrade, 86 posto ili 6.027 su stambene, a 1.005 ili 14 posto nestambene. Ukupno su završena 16.552 nova stana s prosječnom korisnom površinom od 90,5 kvadrata.

Prema vrsti radova, 93 posto stanova izgrađeno je kao novogradnja, šest posto dogradnjom/nadogradnjom postojećih zgrada, a jedan posto prenamjenom nestambenog prostora u stan.

Od spomenutog broja lani završenih stanova njih 16.496 stanovi su za stalno stanovanje, a 56 stanovi za odmor.

Najveći broj stanova izgrađen je u Zagrebu, njih 2.945, a slijedi Istarska županija sa 2.878 završenih stanova, te Zadarska županija sa 2.554 završenih stanova.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji izgrađena su 2.192 nova stana.

Izvor: Tportal

Nastavite čitati

U fokusu

Podravka u Tvornici voća i povrća u Varaždinu ugostila stotinjak svojih kooperanata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podravka je i ove godine organizirala susret sa svojim poljoprivrednim kooperantima, točnije, proizvođačima voća i povrća. Događaj koji je inicijalno predstavljen prošle godine, ovog je puta održan u Tvornici voća i povrća u Varaždinu, gdje i odlaze sve proizvedene voćne i povrtne kulture te postaju prepoznatljivi Podravkini proizvodi.

Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, u pozdravnom je govoru istaknula stratešku važnost poljoprivrede, kako za Podravku, tako i za širu zajednicu. Najavila je i dodatno unapređenje suradnje s poljoprivrednim proizvođačima i rekla kako će Podravka i u sljedećim godinama svima njima uvijek biti snažan oslonac.

– Ove se godine za Podravkine potrebe, samo što se povrća tiče, diljem Hrvatske obrađivalo više od sedamsto hektara poljoprivredne površine. Pritom je bilo angažirano oko 250 proizvođača i udruga i željela bih izraziti zadovoljstvo jer mislim da smo ove godine napravili značajan iskorak, posebice u podizanju kvalitete suradnje s kooperantima. Prošle smo godine još stjecali iskustvo koje smo sada pretočili u odlične rezultate. U godinama koje dolaze najveći će izazov biti vremenske prilike, no odlučni smo da u svladavanju tih izazova radimo zajedno i nastavimo, kao i do sada, dijeliti stručno znanje i svo stečeno iskustvo – rekla je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Ivan Ostojić, član Uprave zadužen za poljoprivredu, osvrnuo se na ovogodišnju sezonu. Govorio je o Podravkinim planovima i ostvarenjima, koja uključuju i novi pogon za preradu rajčice, otvoren prije nešto više od dva mjeseca upravo u sklopu Tvornice voća i povrća u Varaždinu. U svom izlaganju prikazao je ostvarene rezultate u ovogodišnjoj proizvodnji rajčice i svim kooperantima zahvalio na sjajnoj suradnji.

– Ključni cilj zbog kojeg smo se odlučili na gradnju novog pogona u Varaždinu bio je imati sve ključne Podravkine proizvode na bazi rajčice isključivo iz domaće proizvodnje. Sva rajčica koja dolazi u naš novi pogon proizvedena je u Hrvatskoj. Proizvodnju smo organizirali na području cijele Hrvatske i tako napravili diverzifikaciju koja će nam u budućnosti proizvodnju još i dodatno stabilizirati. U tom procesu bili smo fokusirani na snažnu podršku našim kooperantima jer mnogima je ovo bila prva sezona proizvodnje rajčice. Sljedeće sezone planiramo biti još bolji i potpuno popuniti kapacitete našeg novog pogona – rekao je Ostojić.

Naglasak je tijekom cijelog susreta bio na proizvodnji rajčice. Podravka je izgradnjom novog pogona kapacitet proizvodnje podigla na ukupno četrdeset tisuća tona u sezoni. Znatno je povećan i broj kooperanata, a mnogi od njih rajčicu su krenuli proizvoditi ove godine. Podravka je tako postala samodostatna u proizvodnji ove povrtne kulture, što znači da sva rajčica koja se koristi u proizvodnji Podravkinih proizvoda poput pasate dolazi isključivo iz hrvatskih polja. Također, Podravkini kooperanti od ove se godine nalaze po cijeloj Hrvatskoj. Nastavljena je dobro uhodana suradnja s istarskim poljoprivrednicima, pokrenuta je suradnja s proizvođačima u Slavoniji, a dodatno je osnažena i s onima u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

U sklopu programa, prisutni su mogli čuti i prigodnu panel raspravu četvero poljoprivrednih proizvođača – Doroteje Santo iz Đurđevca, Perice Oroza iz Požege, Pere Pusića iz Preloga i Mirka Boškovića iz Cerne kod Vinkovaca. Pričali su o vlastitim ovosezonskim iskustvima u proizvodnji rajčice, suradnji s Podravkom, ali i izazovima s kojima se suočavaju.

Podravka je na kraju i nagradila svoje najuspješnije proizvođače rajčice. Za ostvarene najviše prinose nagrade su primili proizvođači Dragan Zvonar iz Sopja, Doroteja Santo iz Đurđevca i udruga Ambasador iz Đelekovca. Također, prigodnu nagradu primio je i Podravkin najdugovječniji kooperant, Stjepan Majkovica iz Umaga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje