Povežite se s nama

Život i društvo

U funkciju pušten suvremeni sustav videonadzora groblja u Biljevcu

Objavljeno:

- dana

Na matičnom groblju u Općini Maruševec u Biljevcu proteklih su tjedana trajali radovi na postavljanju videonadzora.

S obzirom na sve češće prijave građana o otuđenjima prigodnih dekoracija na grobovima, poglavito za vrijeme i uoči blagdana Svih svetih, Općina Maruševec i upravitelj groblja komunalno poduzeće MARKOM odlučili su stati na kraj ružnim krađama aranžmana, lampiona i prigodnih dekoracija s grobova najmilijih.

S obzirom na veličinu i konfiguraciju terena, groblje je pokriveno sa deset kamera visoke razlučivosti na šest punktova koje su od ovog mjeseca u funkciji 24 sata dnevno u svim vremenskim uvjetima ne bi li obuhvatili kompletnu površinu groblja, među kojima i grobnu kuću, ulaze na groblje i pristupne staze.

-Riječ je o investiciji od 15.500 eura koja će doprinijeti da otuđenja i nesavjesno odlaganje otpada na groblju budu daleko manja nego u proteklom periodu s mogućnošću pronalaska i identifikacije eventualnih počinitelja. Suvremenom sustavu videonadzora kojega smo u 2021. godini implementirali na groblju u Druškovcu dodali smo i kamere na groblju u Biljevcu tako da u realnom vremenu preko računala i mobilnih uređaja možemo utvrditi neželjene radnje na gotovo 2.500 posljednjih počivališta naših sugrađana – rekao je prilikom testiranja sustava načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Uvođenje videonadzora je samo dio ulaganja na grobljima u Općini Maruševec ove godine. U tijeku su radovi na postavljanju opločnika po stazama nakon što su položene elektroinstalacije za novu rasvjetu na groblju u Biljevcu koja će biti postavljena do kraja ovog mjeseca, kao i novi centralni križ na groblju u Druškovcu gdje je Općina Maruševec krajem prošle godine uredila novu ogradu oko groblja.

Ukupna vrijednost radova planiranih za ovu godinu na grobljima u Biljevcu i Druškovcu u Općini Maruševec iznosi oko 40 tisuća eura, odnosno 300 tisuća kuna.

Život i društvo

U Čakovcu zanimljive i besplatne radionice za djecu „Učenje tehnike kroz igru“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak 4.10.2024. godine u III. OŠ Čakovec, Ivana pl. Zajca 24., održati će se radionice kampa tehničke kulture 2024.  pod nazivom „Učenje tehnike kroz igru“.

Organizator kampa je Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima u projektu Aeroklubom „Međimurje“ i Foto-kino klubom Ivanovec.

Prijava na radionice je preko Web stranice grada Čakovca https://www.cakovec.hr/kamp-tehnicke-kulture-2024/ na linku: https://forms.gle/ZwTLEppSW3Yse6Qv7

Za učenike je pripremljeno 10 radionica u petak 4.10.2024. u jutarnjem terminu 8:30-11:00 sati i popodnevnom terminu 14:30-17:00 sati u III. OŠ Čakovec uz osiguranu okrjepu. Sve radove što će učenici izraditi na radionicama mogu odnijeti doma. Radionice su za učenike besplatne.

U subotu, 5.10.2024., na prostoru nekadašnjeg nogometnog igrališta „MTČ-a“ – prostor za Luna park, ulaz iz Ulice Franje Punčeca kod teniskih terena u vremenu od 8:30 – 13:00 sati održat će se radionice: Izrada i provjera leta zmajeva, zrakoplovnih i raketnih modela, Radio orijentacija, Foto – vodeo i puno zabave za najmlađe.

Popis radionica koje se provode u III. OŠ Čakovec 4.10.2024.:

1.Strojarstvo -Konstruktorstvo (1.- 8. razred)

2.Elektrotehnika (za učenike od 5.- 8. razreda)

3.Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1. (1.- 4.r)

4.Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2. (5.- 8.r)

5.”Mladi za mlade” izrada igrice križić kružić s učenicima Gospodarske škole (za učenike od 1.- 8.r)  jutarnji termin radionice od 8.30- 11 h

6.Code Club – programiranje robota (za učenike od 5.- 8. r)

7.3D modeliranje (za učenike od 5.- 8. r)

8.Foto video radionica (za učenike od 3.- 8. r)

9.Zrakoplovno i raketno modelarstvo (1.- 8. r)

10.Elektronika (5.- 8.r).

Učenici donose na radionice papuče za razred i pribor za pisanje !!!

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreške mažoretkinje odlaze na Europsko prvenstvo u nizozemski Eindhoven

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nizozemskom Eindhovenu će se od 10. do 13. listopada održavati NBTA Europsko prvenstvo mažoretkinja na kojem će, kao dio hrvatske reprezentacije, nastupiti i Ludbreške mažoretkinje i Twirling klub Ludbreg.

Predstavit će se u tri kategorije – Grupa s rekvizitima – juniori, Duo s rekvizitima – seniori i Tradicionalni mažoret ples – mlađi juniori.

-Uz puno truda, napornih treninga i timskog duha, vjerujemo da će se europsko odličje ponovno vratiti u Centar svijeta – poručili su.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje