Povežite se s nama

Međimurje

Groblje Peklenica-Križovec dobiva novu ogradu

Objavljeno:

- dana

Na groblju Peklenica-Križovec već duže vrijeme komunalne službe bore se s bolestima koje napadaju čemprese, a koje su nekad prije zasađene u svrhu ograđivanja groblja.

Obzirom što su na pekleničkoj strani groblja te djelomično i na križovečkoj u potpunosti zahvaćene bolešću, iduće godine će se postaviti na tom djelu nova ograda primjerena grobljima.

Radovi će se odvijati u dvije faze zbog visine troškova te će se tako iduće godine postaviti nova ograda uzduž groblja s pekleničke strane, poprečno od ulaska s glavne prometnice te djelomično na križovečkoj strani na potezu dotrajalih čempresa. U drugoj fazi će se izvaditi i preostale čemprese na križovevčkoj strani te će se kod same grobne kuće poprečno napraviti ograda s kapijama. Već prije se je u potpunosti rekonstruirala i uredila grobna kuća.

Istovremeno se u Peklenici počelo s radovima na izgradnji pješačko biciklističke staze od ulaska iz pravca Mursko Središće do Kitroa. Putem javne nabave posao je dobila tvrtka Niskogradnja Huđek, a vrijednost radova je 252.780 eura s uključenim PDV-om te se isto financira iz gradskog proračuna uz sufinanciranje ŽUC-a te Ministarstva graditeljstva. Staza je dugačka 570 metara, a rok završetka radova je do kraja 2024. godine.

Grad Mursko Središće ulaže u sva naselja kako bi razvoj njih bio ravnomjeran pa se tako trenutačno u Štrukovcu završava aglomeracija i glavna prometnica, obnavljaju se pilovi, radi se fasada na objektu nogometnog kluba Hajduk, u Križovcu se obnavlja društveni dom, u Hlapičini se izvode radovi na centralnom grijanju NK Mura, a uskoro će se postaviti i rasvjeta sportskog terena.

Međimurje

Gradonačelnik Preloga podijelio 15 naknada za novorođene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Vipro Studio

Treći puta ove godine, u utorak, 1. listopada, u prostoru Gradske vijećnice Grada Preloga, gradonačelnik Ljubomir Kolarek podijelio je jednokratne naknade za novorođenčad.

Naknade iznose, za prvo dijete roditelja podnositelja zahtjeva 270 eura, zatim za drugo dijete 350 eura, za treće dijete 400 eura, za četvrto 600, a za peto i svako sljedeće dijete u obitelji podnositelja zahtjeva naknada iznosi 730 eura. Roditelji i dalje imaju pravo i na poklon bon za kupnju opreme za novorođeno dijete, a vrijednost poklon bona iznosi 70 eura. Također, kao dodatni poklon podijeljene su i besplatne godišnje članarine za Knjižnicu i čitaonicu Grada Preloga, kao i poklon bonovi Dječjeg kluba SiMS te poklon bon obrta EduTea.

Ovom je prilikom podijeljeno ukupno 15 naknada, četiri za prvo dijete, sedam za drugo dijete i četiri naknade za treće dijete u obitelji. Ovom je prilikom, tako ukupno podijeljeno, kroz naknade i bonove, 6180 eura. U tri navrata ove godine, ukupno je podijeljeno 50 naknada, vrijednosti ukupno 20.190 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

U Štrigovi održana deseta promocija „Hrvatske vinske kulture“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Domu kulture u Štrigovi u petak 27. rujna predstavljena je monografija „Hrvatska vinska kultura“ autorice doc. dr. sc. Tanje Baran.

Uvodne su pozdrave u ime organizatora održali štrigovski župnik dr. sc. Kristijan Kuhar, načelnik općine Štrigova Stanislav Rebernik i predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“ Robert Horvat. Knjigu su uz autoricu predstavljali recenzenti professor emeritus Stipe Botica i prof. dr. sc. Đuro Horvat, u glazbenom dijelu programa nastupila je Ženska vokalna skupina „Stridonne“, dok je kroz program vodio Dominik Padarić.

Prof. Botica u svome je govoru istaknuo da za „Hrvatsku vinsku kulturu“ svi govore kako je riječ o monografiji, ali da je to prije enciklopedija jer nema da nešto vinsko u njoj nije opisano ili da je nešto vinsko zakinuto. Osobito je detaljno govorio o bogatim narodnim vinskim usmenoknjiževnim tradicijama koje je autorica utkala u knjigu. Istaknuo je da je u Hrvatskoj zabilježeno oko 1000 poslovica koje su posvećene vinu, a da je vino među 10 najčešćih riječi koje je narod uključivao u svoje izreke. Najčešća je riječ Bog, a zatim majka, naglasio je prof. Botica ističući kako je Tanja Baran cjelovitošću knjige sjajno obradila sve tri riječi po kojoj je nazvala knjigu: i Hrvatsku, i vino, i kulturu.

Prof. Horvat govorio je o važnosti povezivanja vinskog biznisa i vinske kulture. Pojašnjavao je kako je prošlo vrijeme kada se tržištu nudila samo boca s kapljicom, da je tržište sve zahtjevnije i da uz proizvod treba kupcu ispripovijedati svoju priču. „Ova knjiga, u tom smislu, itekako može biti priručnik svakom vinaru, vinogradaru i podrumaru u Hrvatskoj“, zaključio je prof. Horvat.

Autorica je predstavila koncepciju knjige i zahvalila mnogobrojnim pomagačima koji su joj pomagali u prikupljanju građe, posebno likovnih materijala: slika, fotografija, dokumenata, kojih je gotovo 400 objavljeno u monografiji. Posebno se osvrnula na to kako su u hrvatskom narodu gotovo zaboravljene vinsko-pajdaške regule od najvažnijih Križevačkih štatuta, preko Zagrebačke puntarije, Krapinskog vandrčeka, Ivanečke smešancije, Varaždinskog fureša, Turopoljskih štatuta do Koprivničkih regula i Svetojanske lumparije te potaknula na revitalizaciju svih tih regula po kojima se hrvatski narod zabavljao više stoljeća uz čašu vina.     

Promotivna svečanost održana je u sklopu četverodnevnih 6. Dana sv. Jeronima koji u Štrigovi traju do ponedjeljka 30. rujna 2024.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje