Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin domaćin dječjim filmašima iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Prigodnom svečanošću u Kinu Gaj, u Varaždinu je u četvrtak 3. listopada počela 62. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 12. smotra hrvatskog školskog filma.

Ta jedina manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca okupit će u Varaždinu sljedeća četiri dana 250 sudionika iz Cijele Hrvatske.

Na početku smotre sudionike su pozdravili u ime Grada Varaždina Bruno Ister te  Vesna Pascuttini Juraga u ime ministarstva kulture i medija, zatim Sanja Posavec, ravnateljica II. Osnovne škole, te Ingrid Pađen Đurić iz HAVC-a, Ivana Ivančić Medved ispred Agencije za odgoj i obrazovanje, Tatjana Ačimović iz Hrvatskog filmskog saveza te Hrvoje Selec predsjednik Državnog povjerenstva Smotre hrvatskog školskog filma, a svečanosti je nazočila i gradska pročelnica Danijela Vusić.

Izrazivši dobrodošlicu sudionicima smotre iz cijele Hrvatske u svoje ime te u ime gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja, Bruno Ister je naglasio važnost filmske kulture za razvoj mladih ljudi te je najavio izgradnju Centra kreativnih industrija u Varaždinu koji će pružiti još bolje uvjete za razvoj filmskog stvaralaštva i održavanje budućih revija.

Ovu filmsku manifestaciju organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski filmski savez uz suorganizaciju II. osnovne škole Varaždin, Filmsko-kreativnog studija VANIMA, POU Varaždin i kina GAJ, a uz pokroviteljstvo Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih RH, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Grada Varaždina. 

Prve večeri prikazano je 13 filmova. Tijekom sljedeća četiri dana u kinu GAJ bit će prikazana 92 selektirana filmska rada učenika osnovnih i srednjih škola koji su raspoređeni u 8 službenih projekcija. U Varaždin je stiglo  više od 120 autora – učenika i njihovih mentora iz cijele Hrvatske. Uz dječji žiri kojeg čine učenici II. osnovne škole Varaždin, stručni ocjenjivački sud čine glumica Barbara Rocco, redateljica Čejen Černić Čanak i producentica Maja Ogrizović.

Život i društvo

U subotu će se održati uzbudljiva 19. bitka za utvrdu Čanjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Manifestacija 19. bitka za utvrdu Čanjevo ove će se godine održati u subotu, 5. listopada, na utvrdi Čanjevo.

Program počinje od 14 sati kada BK Guvernal Visoko organizira rekreacijsku vožnju biciklom do utvrde.

Od 15 sati je okupljanje gostiju, a od 16 počinje opsada grada Čanjeva.

Noćni napad počinje u 18:30.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Bogat i raznovrstan program na 27. Međunarodnom sajmu Priroda, lov, ribolov, turizam

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u varaždinskoj Areni otvoren 27. Međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam. Sajam će trajati do 6. listopada, a najavljeno je više od 80 izlagača iz Hrvatske, ali i Slovenije, Mađarske, Bugarske, Slovačke.

Riječ je o najstarijem sajmu ove tematike u Hrvatskoj, a svake godine program je sve bogatiji. Ovogodišnji partner sajma je Koprivničko-križevačka županija.

Predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Goran Kaniški istaknuo je kako lovačkog sadržaja unatrag dvije godine ima sve više na sajmu, te je ujedno naglasio i kako  je ovo prilika da se posjetitelji bolje upoznaju s njihovim radom.

Okupljene je na otvorenju sajma pozdravio i župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje