Povežite se s nama

Život i društvo

Pripremno je stanje obrane od poplave za Muru u M. Središću, redovne mjere proglašene za Plitvicu u Krkancu

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Prema podacima koje je objavio DHMZ pripremno stanje obrane od poplave proglašeno je za rijeku Muru u Murskom Središću.

Na ovoj lokaciji Mura je danas u 8 sati bila visoka 334 cm. Pripremno stanje proglašava se na 330 cm.

Također, redovne mjere obrane od poplave proglašene su za Plitvicu na lokaciji Krkanec. Plitvica je u 8 sati imala 197 cm. Redovne mjere se za ovu lokaciju proglašavaju na 180 cm.

U isto vrijeme je Drava u Varaždinu bila visoka 241 cm.

– Vodostaji Mure do Goričana su u porastu s tendencijom stagnacije. Nizvodno su vodostaji u stagnaciji s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednjih voda. Vodostaji Drave do Donjeg Miholjca su u porastu s tendencijom porasta. Nizvodno do Osijeka vodostaji su u stagnaciji s tendencijom porasta. Nizvodno su vodostaji u opadanju s tendencijom opadanja. Vodostaji su u domenama srednje niskih i srednjih voda. Dosadašnja akumulacija oborina i dalje uzrokuje visoke vodostaje rijeka na slivovima Save, Kupe, Une i Mure. Stanje povećanih vodostaja potrajat će i sljedećih dana – pojasnili su iz DHMZ-a, Sektora za hidrologiju.

U protekla 24 sata na području Varaždina palo je 38.4 mm kiše po četvornom metru. Usporedbe radi najviše kiše u istom je razdoblju palo na području Gračaca – 249.1 mm.

Mursko Središće

Prošle je godine u Murskom Središću zabilježen povijesni vodostaj rijeke Mure koji je iznosio 543 cm u kojoj je centar grada ostao suh.

To je jedan od dokaza da Grad Mursko Središće ima dobro opremljena vatrogasna društva, organiziran Stožer civilne zaštite, no zbog takvih situacija svakako je potrebno poboljšavati i unaprjeđivati mjere zaštite od poplave.

U tom cilju gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak odradio je nekoliko sastanaka s Hrvatskim vodama na kojima je dogovoreno da će se izgraditi vodna građevina u Murskoj ulici te dati na korištenje od strane Hrvatskih voda pumpa velike zapremnine koja će štiti centar grada.

Tako je trenutno u tijeku projektiranje vodne građevine koja će ujedno služiti kao most koji će spajati Mursku ulicu i Matije Gupca s kojim će Murska ulica na neki način biti „odrezana“ od vodostaja rijeke Mure.

A danas je u centar grada – parkiralište uz Šetnicu sv. Barbare dopremljena pumpa dobivena na korištenje od strane Hrvatskih voda koja će služiti za potrebe zaštite centra grada. Pumpa je kapaciteta 24.000 litara u minuti odnosno 400 litara u sekundi te sada slijede radnje stavljanja pumpe u funkciju.

Život i društvo

Varaždin domaćin dječjim filmašima iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prigodnom svečanošću u Kinu Gaj, u Varaždinu je u četvrtak 3. listopada počela 62. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 12. smotra hrvatskog školskog filma.

Ta jedina manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca okupit će u Varaždinu sljedeća četiri dana 250 sudionika iz Cijele Hrvatske.

Na početku smotre sudionike su pozdravili u ime Grada Varaždina Bruno Ister te  Vesna Pascuttini Juraga u ime ministarstva kulture i medija, zatim Sanja Posavec, ravnateljica II. Osnovne škole, te Ingrid Pađen Đurić iz HAVC-a, Ivana Ivančić Medved ispred Agencije za odgoj i obrazovanje, Tatjana Ačimović iz Hrvatskog filmskog saveza te Hrvoje Selec predsjednik Državnog povjerenstva Smotre hrvatskog školskog filma, a svečanosti je nazočila i gradska pročelnica Danijela Vusić.

Izrazivši dobrodošlicu sudionicima smotre iz cijele Hrvatske u svoje ime te u ime gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja, Bruno Ister je naglasio važnost filmske kulture za razvoj mladih ljudi te je najavio izgradnju Centra kreativnih industrija u Varaždinu koji će pružiti još bolje uvjete za razvoj filmskog stvaralaštva i održavanje budućih revija.

Ovu filmsku manifestaciju organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski filmski savez uz suorganizaciju II. osnovne škole Varaždin, Filmsko-kreativnog studija VANIMA, POU Varaždin i kina GAJ, a uz pokroviteljstvo Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih RH, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Grada Varaždina. 

Prve večeri prikazano je 13 filmova. Tijekom sljedeća četiri dana u kinu GAJ bit će prikazana 92 selektirana filmska rada učenika osnovnih i srednjih škola koji su raspoređeni u 8 službenih projekcija. U Varaždin je stiglo  više od 120 autora – učenika i njihovih mentora iz cijele Hrvatske. Uz dječji žiri kojeg čine učenici II. osnovne škole Varaždin, stručni ocjenjivački sud čine glumica Barbara Rocco, redateljica Čejen Černić Čanak i producentica Maja Ogrizović.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređuje se središnji prostor na mjesnom groblju u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Započeli su radovi na uređenju središnjeg prostora na mjesnom groblju u Gornjem Knegincu, čime će groblje dobiti novu vizuru s novim središnjim križem.

Osim središnjeg križa, oformiti će se mini trg na kojem će biti omogućeno okupljanje posjetitelja te će se urediti okolne zelene površine, kao i postaviti javna rasvjeta, objavila je Općina.

Radove temeljem provedenog postupka nabave izvodi Graditeljstvo Đurđek d.o.o. iz Lužana Biškupečkog, dok je vrijednost investicije 54.000 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje