Povežite se s nama

Život i društvo

Potpisani ugovori za zemljišta mladim obiteljima: ˝Sad možemo riješiti svoj dom i krenuti novim životom˝

Objavljeno:

- dana

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je u utorak, 8. listopada 2024. godine, potpisao ugovore o prodaji pet parcela, zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća.

Riječ je o zemljištima u Gornjem Kućanu koja su po vrlo povoljnim cijenama, upola manjim od tržišnih, kupile mlade obitelji. Svečanosti potpisivanja ugovora nazočili su, uz mlade obitelji i zamjenik gradonačelnika i zastupnik u Saboru Miroslav Marković te pročelnik Vlado Podbrežnički kao i pravnica Renata Kolarić Milušić.

– U nizu mjera koje Grad Varaždin poduzima je i mjera prodaja zemljišta mladim obiteljima. Potpisao sam ugovore s pet mladih obitelji koje su kupile građevinska zemljišta po vrlo povoljnim uvjetima. Gradilišta su od 400 do 450 kvadrata, a po kriterijima umanjenja cijena po natječaju cijene su između 7 i 8 tisuća eura, što je ispod 20 eura po kvadratnom metru. U dvije godine trebaju ishoditi građevinsku dozvolu pri čemu će im grad također pomoći – rekao je gradonačelnik Bosilj najavivši da će ta mjera biti nastavljena i dalje pa se pripremaju gradska zemljišta na kojem će biti formirana zemljišta i zatim proveden javni natječaj za njihovu prodaju po povoljnim cijenama mladim obiteljima za početak u Sajmišnoj ulici.

– Želim da o varaždinskom modelu stambenog zbrinjavanja mladih čuje i država. Kasni se sa strategijom stambene politike. Očekujem od Vlade da najkasnije za mjesec dana da novu strategiju stambene politike. To ne bi smjela biti izlika za neku kvazi poreznu reformu nego da to zaista budu opipljive mjere koje će u lokalnim sredinama dati rezultate. Grad Varaždin je dobar primjer na koji način se to može raditi i početi rješavati. Treba donijeti zakonodavni okvir kojim će se puno brže rješavati takva pitanja i čime se rješava glavni cilj a to je ostanak mladih obitelji u Hrvatskoj. Sve ostalo su nekakve kvazi reforme – zaključio je saborski zastupnik i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Anela Rusak sa suprugom Denisom Ružmanom kupila je zemljište i i zahvalila Gradu Varaždinu.

 – Napravit ćemo kuću od 150 kvadrata s dvorištem. Vrlo smo zadovoljni što tako možemo riješiti svoj dom i krenuti novim životom – rekla je Anela.

Alen Kišić izgradit će kuću od 130 kvadrata.

– Zahvaljujem Gradu Varaždinu i nadam se da će nastaviti s ovim mjerama kako bi i ostali imali sličnu priliku. Zainteresiranih sigurno ima. Do sada smo živjeli u kući mojih roditelja – rekao  je Kišić.

Život i društvo

Međimurski HGSS-ovci iz šume kod Praporčana izvukli osobu koja je ozlijedila nogu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: HGSS Stanica Čakovec/Facebook

U utorak, 8. listopada, članovi HGSS Stanice Čakovec pomogli su ozlijeđenoj osobi.

– Na privatni telefon spašavatelja nešto iza 11 sati dolazi poziv u pomoć osobi s ozlijeđenom nogom na nepristupačnom području u šumi u okolici mjesta Praporčan. Ekipa od četiri spašavatelja pristupa unesrećenoj osobi, stabilizira ozljedu (sumnja na zatvoreni prijelom potkoljenice) te ju nosilima transportira do ceste te predaje timu Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije u 12:25 – objavili su HGSS-ovci.

Također, zahvalili su članu obitelji i mještanima koji su pripomogli kod lociranja unesrećene i transportu opreme.

Nastavite čitati

Život i društvo

Memorijal Buder Rudolf u Druškovcu okupio više od 40 šahista

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Područnoj školi Druškovec održano je prvo izdanje Memorijala Buder Rudolf, organiziranog povodom blagdana Čiselske nedele v Maruševcu.

Memorijal u Druškovcu okupio je preko 40 igrača svih generacija, a održan je u organizaciji Šahovskog kluba Ivanec i pod pokroviteljstvom Općine Maruševec.

Sudionici su se natjecali u dvije kategorije; za sve igrače iz Hrvatske i inozemstva te u kadetskom turniru za šahiste rođene 2008. godine i mlađe.

Natjecatelje iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba na početku turnira pozdravio je prof. Mihael Vurušić ispred organizatora Šahovskog kluba Ivanec koji je za najbolje igrače osigurao pehare i medalje.

Okupljene je pozdravio i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, istaknuvši pritom zadovoljstvo mlađom populacijom igrača, budući da šah mladima koristi u razvoju kognitivnih vještina kroz cijeli život. Osim toga, šah potiče fair play, poštivanje pravila, kontrolu emocija i vremena te analizu i učenje na vlastitim greškama. Načelnik Klapša zaželio je svim natjecateljima puno atraktivnih poteza i dobrih rezultata.

Memorijal je službeno otvorila supruga Buder Rudolfa, Đurđica u pratnji kćeri Marije, a najbolji rezultat u A turniru ostvario je Domagoj Hostnjak iz Športskog šahovskog kluba Mladost Varaždinske Toplice, drugi je bio Hrvoje Hostnjak iz istog kluba, a 3. mjesto pripalo je Šimunu Mlinariću iz Šahovskog kluba Donja Stubica. U B turniru najbolji su bili Marko Gladović, Petar Ribić i Paula Friščić, svi iz Šahovskog kluba Ivanec.

Najboljim su šahistima čestitali i pehare i medalje uručili načelnik Općine Maruševec Mario Klapša i prof. Mihael Vurušić u ime Šahovskog kluba Ivanec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje