Povežite se s nama

Život i društvo

Sustav e-Građani koristi preko dva milijuna korisnika

Objavljeno:

- dana

Sustav e-Građani zabilježio je više od dva milijuna korisnika, a broj korisnika svakodnevno raste.

Građanima su trenutačno na raspolaganju preko 100 e-usluga, a uskoro se očekuje dodavanje novih usluga koje su u završnim fazama razvoja. Pet najčešće korištenih e-usluga su Korisnički pretinac, Portal zdravlja, e-Porezna, Elektronička komunikacija sa sudovima i e-Dnevnik za roditelje.

Najveći broj korisnika dolazi iz dobnih skupina od 40 do 44 godine, a zatim od 35 do 39. Roditelji najčešće koriste usluge poput Portala zdravlja, e-Dnevnika, e-Matičnih knjiga, e-usluga MUP-a te Moj OIB za svoje potrebe u vezi s djecom.

„Kontinuirani rast korisnika sustava e-Građani svjedoči o tome da su građani prepoznali njegovu vrijednost“ izjavio je ministar Damir Habijan te dodao „Naš cilj je nastaviti unapređivati digitalizaciju svih javnih procesa, razvijati nove e-usluge i povezivati tijela državne uprave kako bismo građanima i poduzetnicima osigurali bržu i kvalitetniju uslugu. Portal e-Građani predstavlja ključnu poveznicu između građana i javne uprave, omogućavajući im jednostavan pristup uslugama i informacijama te olakšavajući svakodnevne administrativne zadatke. Digitalizacija svih procesa javne uprave doprinosi transparentnosti, smanjenju birokracije i učinkovitijem upravljanju, čime se poboljšava kvaliteta života naših građana“.

Cilj portala e-Građani je postati bolji alat za rješavanje životnih situacija i pružiti podršku građanima.

„Fokus je na najčešće situacije u kojima građani koriste usluge državnih tijela. To će se postići pružanjem relevantnih informacija na jednom mjestu, organiziranim prema koracima koje građani trebaju slijediti. Sadržaj će biti strukturiran s jasnim smjernicama primjenjivim na sve životne situacije, kako bi bio što pristupačniji“ izjavio je državni tajnik Bernard Gršić.

Dvomilijunti korisnik bit će kontaktiran te će mu se uručiti simboličan poklon paket.

Život i društvo

U petak u Maruševcu radionica za građane o energetskoj obnovi obiteljskih kuća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Cilj radionice je pojasniti svim zainteresiranim građanima uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove kuća te način prijave na javne pozive

Općina Maruševec organizira besplatnu radionicu kako bi osigurala da svi zainteresirani građani budu upoznati s uvjetima prijave na nadolazeće javne pozive Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Građani će na radionici dobiti relevantne informacije i upute u mogućnosti ostvarivanja financijskih potpora vezanih uz:

– Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama te

– Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Naime, podnošenje prijava na Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama kreće od 4. studenoga 2024. godine. Od toga dana građani će moći prijavu na Poziv podnijeti isključivo elektroničkim putem, unosom podataka i učitavanjem dokumentacije u informacijski sustav eFZOEU.

Također, raspisivanje Javnog poziva o energetskoj obnovi obiteljskih kuća najavljeno je početkom 2025. godine. Poziv će uključivati cjelokupnu energetsku obnovu, od fasada, krovova, ovojnice, a isto tako i pojedinačne mjere ugradnje fotonaponskih elektrana, dizalice toplice, solarne kolektore. Prijave će se podnositi kroz aplikaciju u koju će se građani prijavljivati preko Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS).

Sudionicima radionice pojasnit će se uvjeti sufinanciranja, s naglaskom na popis potrebne dokumentacije te približiti način prijave, a nakon radionice će građani imati priliku postavljati i konkretna pitanja.

Ne propustite ovu zanimljivu radionicu o nadolazećim javnim pozivima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koja će se održati u petak, 18. listopada ove godine u dvorani Općine Maruševec (Maruševec 6) s početkom u 18 sati.

Za sudjelovanje nije potrebna prethodna prijava.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ludbreški mališani kroz igru i zabavu istraživali tajne svemira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 4. do 10. listopada ludbreški Dječji vrtić Radost, točnije skupina Krijesnice i njihove odgojiteljice Julija Biškup i Sabina Štimac, pridružili su se globalnom obilježavanju Svjetskog tjedna svemira. Kroz razne aktivnosti, polaznici vrtića istraživali su kako svemirska istraživanja i tehnologije mogu pomoći u razumijevanju i ublažavanju klimatskih promjena na Zemlji.

Zaposlenici vrtići projekt su proveli s ciljem upoznavanja djece vrtićke dobi s osnovnim pojmovima iz astronomije i Svemira, te potaknuti njihovu znatiželju o Svemiru. Kroz zabavne, praktične aktivnosti i kreativne metode učenja, djeca su istraživala planete, zvijezde i Svemir na edukativan i zanimljiv način.

-Djecu smo upoznali s karakteristikama putovanja u svemir kroz objašnjavanje pojmova  poput rakete, svemirske postaje, centra za kontrolu misije. Naglasak je bio na zanimanju astronauta, izgled opreme, trening, prehrana, kretanje u Svemiru. Također istražili smo i nove pojmove vezane uz svemir, Sunčev sustav, galaksija, crna rupa, meteori, asteroidi, mliječna staza, a također smo ih upoznali s osnovnim karakteristikama pojedinih planeta s posebnim naglaskom na planet Zemlju – rekli su nam u vrtiću Radost.

Kako bi djeci na što jednostavniji način približili cijelu tematiku poslužile su i prigodne priče pa su tako mališani preko „Astronautice Vinke“ doznali više o Sunčevom sustavu i putovanju u Svemir. Dio sobe odgojno-obrazovne skupine preuređen je u svemirsku postaju i prostor je gdje se djeca mogu pretvarati da su astronauti.

-Ova igra bila je važan dio povezivanja učenja s kreativnim razmišljanjem. Djeca su sudjelovala u kreativnoj radionici u kojoj su izrađivali svoje modele Sunčevog sustava. Ovaj praktični pristup pomogao im je da vizualiziraju veličine i položaje planeta u odnosu jednih na druge – kažu u vrtiću.

Korišten je i projektor za zvijezde kako bi se simuliralo noćno nebo. Djeca su bila potaknuta prepoznavati zvijezde i sazviježđa te su naučila važnost Sunca, Mjeseca i zvijezda u našem svakodnevnom životu. Naravno, bilo je tu i pjesama o svemiru, likovnih radionica, a djeca su se okušala i u izradi teleskopa te pokusu lansiranja rakete.

-Djeca su pokazala veliki interes za temu Svemira, često su postavljala pitanja o planetima, astronautima i zvijezdama. Likovne radionice na temu omogućile su djeci da izraze svoju kreativnost, istovremeno učeći imena i položaje planeta. Igre uloga i interaktivne aktivnosti pomogle su u razvoju socijalnih vještina i timskog rada jer su djeca zajedno sudjelovala u “svemirskim misijama”. Sve su planirane aktivnosti i ostvarene, a proučavanje teme Svemira nastavit će se i dalje i proširiti jer je interes djece vremenom postajao sve jači. Projekt je potaknuo njihovu znatiželju i otvorio im umove za koncept Svemira izvan našeg planeta. Obzirom da su aktivnosti bile planirane i provođene kako bi se podupirao razvoj svih razvojnih područja djeteta, možemo reći da je utjecao i na cjelokupan razvoj djece koja su u njemu sudjelovala – ističu u Radosti.

World Space Week Asocijacija (WSWA) je najveća svjetska obrazovna organizacija povezana sa svemirom, pokrenuta od strane Ujedinjenih naroda i Vijeća za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) te Ureda za izvanzemaljske poslove (UN OOSA).

Svjetski tjedan svemira se obilježava svake godine od 4. – 10. listopada, a nacionalni koordinatori rade tijekom cijele godine i pomažu organizatorima događanja te koordiniraju aktivnosti povezane s obilježavanjem Svjetskog tjedna svemira. World Space Week Asocijacija ima nacionalne koordinatore u preko 80 država širom svijeta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje