Povežite se s nama

Život i društvo

DVD Kneginec Gornji obilježilo 100 godina svog djelovanja

Objavljeno:

- dana

Pod pokroviteljstvom Općine Gornji Kneginec, Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornji Kneginec obilježilo je 100. godina svog djelovanja, a svečanoj sjednici 12. listopada prisustvovali su načelnik Općine Goran Kaniški, ujedno i saborski zastupnik te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Predsjednik DVD Gornji Kneginec Davorin Cvek u svom je govoru istaknuo kako je ova obljetnica prigoda da se podsjeti kako je stasalo kneginečko vatrogastvo koje je nastalo iz skromne vatrogasne organizacije bez ikakvih iskustva i sa skromnom opremom, ali velikim osjećajem humanosti.

– Ovo je dan kada se prisjećamo prošlosti, slavimo sadašnjost i s ponosom gledamo u budućnost našeg Društva. Slavimo ovih 100 godina postojanja kako bi se prisjetili koliko je bilo potrebno rada i odricanja uložiti kako bi opstalo ovo društvo, a koje predstavlja 100 godina pomaganja, zajedništva, druženja, upornosti, učenja i davanja sebe na korist svih sumještana na području Općine Gornji Kneginec. Kroz sve te godine naša vatrogasna obitelj je rasla i jačala, a svaki njen član dao je svoj doprinos u njegovoj izgradnji. Na nama je da očuvamo zajedništvo članova što nas čini posebnim i svakako je temelj napretka društva i zajednice u kojoj živimo, ali i da nas uvijek vodi duh solidarnosti, hrabrosti i predanosti u službi mještanima Općine Gornji Kneginec – rekao je, između ostalog, predsjednik DVD Gornji Kneginec Davorin Cvek.

Načelnik Općine Goran Kaniški tom prilikom rekao je kako ovo nije samo jubilej DVD-a Kneginec, nego i cijele općine, osvrnuvši se na ulaganja u kneginečko vatrogastvo.

– Nebrojena su i kontinuirana ulaganja Općine u vatrogastvo. Nakon što smo u Donjem Knegincu napravili moderan vatrogasni dom, smatrali smo kako i DVD Gornji Kneginec, kao središnje vatrogasno društvo zaslužuje jedan takav prostor. Izgradili smo Vatrogasni centar Kneginec koji svojim sadržajem i funkcionalnošću nadilazi sve standarde dobrovoljnog vatrogastva na nacionalnoj razini te dosadašnje primjere izgradnje takovih objekata za što smo dobili i brojne pohvale samog vrha Hrvatske vatrogasne zajednice. Pred nama su brojni izazovi, koji nisu i neće biti lagani, ali na temelju svog dosadašnjeg iskustva, znam da će ih članice i članovi DVD-a uspješno odrađivati i rješavati zahvaljujući svojoj uvježbanosti, stručnosti i požrtvovnosti – naglasio je Kaniški.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak čestitao je članovima Društva na prvom stoljeću humanog djelovanja, kao i na izdavanju monografije za svoj 100. rođendan. Istaknuo je kako živimo u vremenu punom izazova i nesigurnosti, među ostalima i zbog klimatskih promjena koje su posljednjih godina i na području Varaždinske županije izazvale strašne elementarne nepogode.

– Bez sigurnosti, nema ni razvoja gospodarstva, a ni društva u cjelini. Stoga će se upravo na vašem području najkasnije za godinu dana graditi Regionalni centar civilne zaštite. Po njegovoj izgradnji sve sastavnice domovinske sigurnosti ili žurne službe bit će puno bolje opremljene i imati daleko bolje uvjete za rad i obuku. Pred nama je prezentacija tog Centra, upravo ovdje na području vaše Općine, a tada očekujemo i dolazak potpredsjednika Vlade RH Davora Božinovića – najavio je Stričak naglasivši odličnu suradnju sa svim vatrogascima na području Varaždinske županije.

– Da nema te sigurnosti, teško da bi Općina Gornji Kneginec toliko privlačila brojne investitore, te bila mjesto ugodno za život svakog čovjeka. Tome svjedoči i Poduzetnička zona Kneginec koja u ovom trenutku ima šest gradilišta, uređena škola, vrtić i sve ono što je važno za kvalitetan život svakog čovjeka. Hvala vam na toj sigurnosti, empatiji i brizi za svoje sugrađane, svemu onome što ste poduzimali i poduzimate za svoj kraj – zaključio je župan Stričak.

Svečanoj sjednici, uz članove vatrogasnih društva, nazočili su i županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy, te načelnik PU varaždinske Predrag Benčić te ostali visoki uzvanici i gosti.

Život i društvo

FOTO Ludbreški mališani kroz igru i zabavu istraživali tajne svemira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 4. do 10. listopada ludbreški Dječji vrtić Radost, točnije skupina Krijesnice i njihove odgojiteljice Julija Biškup i Sabina Štimac, pridružili su se globalnom obilježavanju Svjetskog tjedna svemira. Kroz razne aktivnosti, polaznici vrtića istraživali su kako svemirska istraživanja i tehnologije mogu pomoći u razumijevanju i ublažavanju klimatskih promjena na Zemlji.

Zaposlenici vrtići projekt su proveli s ciljem upoznavanja djece vrtićke dobi s osnovnim pojmovima iz astronomije i Svemira, te potaknuti njihovu znatiželju o Svemiru. Kroz zabavne, praktične aktivnosti i kreativne metode učenja, djeca su istraživala planete, zvijezde i Svemir na edukativan i zanimljiv način.

-Djecu smo upoznali s karakteristikama putovanja u svemir kroz objašnjavanje pojmova  poput rakete, svemirske postaje, centra za kontrolu misije. Naglasak je bio na zanimanju astronauta, izgled opreme, trening, prehrana, kretanje u Svemiru. Također istražili smo i nove pojmove vezane uz svemir, Sunčev sustav, galaksija, crna rupa, meteori, asteroidi, mliječna staza, a također smo ih upoznali s osnovnim karakteristikama pojedinih planeta s posebnim naglaskom na planet Zemlju – rekli su nam u vrtiću Radost.

Kako bi djeci na što jednostavniji način približili cijelu tematiku poslužile su i prigodne priče pa su tako mališani preko „Astronautice Vinke“ doznali više o Sunčevom sustavu i putovanju u Svemir. Dio sobe odgojno-obrazovne skupine preuređen je u svemirsku postaju i prostor je gdje se djeca mogu pretvarati da su astronauti.

-Ova igra bila je važan dio povezivanja učenja s kreativnim razmišljanjem. Djeca su sudjelovala u kreativnoj radionici u kojoj su izrađivali svoje modele Sunčevog sustava. Ovaj praktični pristup pomogao im je da vizualiziraju veličine i položaje planeta u odnosu jednih na druge – kažu u vrtiću.

Korišten je i projektor za zvijezde kako bi se simuliralo noćno nebo. Djeca su bila potaknuta prepoznavati zvijezde i sazviježđa te su naučila važnost Sunca, Mjeseca i zvijezda u našem svakodnevnom životu. Naravno, bilo je tu i pjesama o svemiru, likovnih radionica, a djeca su se okušala i u izradi teleskopa te pokusu lansiranja rakete.

-Djeca su pokazala veliki interes za temu Svemira, često su postavljala pitanja o planetima, astronautima i zvijezdama. Likovne radionice na temu omogućile su djeci da izraze svoju kreativnost, istovremeno učeći imena i položaje planeta. Igre uloga i interaktivne aktivnosti pomogle su u razvoju socijalnih vještina i timskog rada jer su djeca zajedno sudjelovala u “svemirskim misijama”. Sve su planirane aktivnosti i ostvarene, a proučavanje teme Svemira nastavit će se i dalje i proširiti jer je interes djece vremenom postajao sve jači. Projekt je potaknuo njihovu znatiželju i otvorio im umove za koncept Svemira izvan našeg planeta. Obzirom da su aktivnosti bile planirane i provođene kako bi se podupirao razvoj svih razvojnih područja djeteta, možemo reći da je utjecao i na cjelokupan razvoj djece koja su u njemu sudjelovala – ističu u Radosti.

World Space Week Asocijacija (WSWA) je najveća svjetska obrazovna organizacija povezana sa svemirom, pokrenuta od strane Ujedinjenih naroda i Vijeća za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) te Ureda za izvanzemaljske poslove (UN OOSA).

Svjetski tjedan svemira se obilježava svake godine od 4. – 10. listopada, a nacionalni koordinatori rade tijekom cijele godine i pomažu organizatorima događanja te koordiniraju aktivnosti povezane s obilježavanjem Svjetskog tjedna svemira. World Space Week Asocijacija ima nacionalne koordinatore u preko 80 država širom svijeta.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nastavljaju se radovi u Vrazovoj ulici u Varaždinu, kod raskrižja s Hallerovom alejom privremena regulacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavljaju se radovi u Vrazovoj ulici u Varaždinu i to na dionici raskrižja s Hallerovom alejom. Zbog toga će za vrijeme izvođenja radova biti na snazi privremena regulacija prometa, javio je Grad Varaždin.

Tehnologija radova zahtijeva zatvaranje zone radova za sva vozila, a promet će se odvijati obilaznim pravcima: Optujska ulica – Ulica Gustava Krkleca – Ulica Braće Radić – Ulica Zrinskih i Frankopana – Kapucinski trg – Ulica Augusta Cesarca – Ulica Petra Preradovića – Ulica Vladimira Nazora – Optujska ulica.

Od Ulice Braće Radić do Hallerove aleje u Vrazovoj ulici te od Ulice G. Krkleca do Vrazove ulice u Hallerovoj aleji dopušten je promet samo za stanare i korisnike. Navedeni segmenti ulica postaju slijepe ulice.

Privremena regulacija prometa počinje od 16. listopada i trajat će do 20. studenog 2024. godine (ovisno o vremenskim uvjetima).

Iznimno, od 30. listopada do 3. studenog 2024. godine bit će omogućen promet navedenim raskrižjem, zbog povećanog prometa prema varaždinskom groblju.

– Slijedom toga, skreće se pozornost sudionicima u prometu, a posebice učenicima, da u navedenom periodu prilikom dolaska u školu i odlaska iz škole koriste obilazne pravce kako bi se osigurala maksimalna sigurnost svih sudionika u prometu i na gradilištu – istaknuto je.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje