Povežite se s nama

Život i društvo

Financijski smo nepismeni: život po načelu “kupi danas – plati sutra”

Objavljeno:

- dana

„Ili ćemo mi naučiti upravljati novcem ili će novac upravljati nama.“

Ekipa Varaždinaca još je za vrijeme studija Financijske i poslovne matematike na zagrebačkom PMF-u shvatila da su se tijekom školovanja rijetko susretali s pojmovima vezanima uz osobne financije. I zaključili da ako oni sa svog studija nisu izašli bogzna koliko pametniji po pitanju vlastitog novčanika, kako li se tek u svakodnevnim novčarskim tijekovima snalaze ostali?! Ne budi im teško, početkom godine su osnovali Udrugu „Financijska pismenost i poduzetništvo“ (FIPP), kroz koju će, osim razvijanja osobnih znanja i interesa, pomagati i drugima. Otvoreni su, kažu, za različite vidove suradnje.

Svima je potrebna kontinuirana informiranost iz osobnih financija, neovisno o uzrastu. Tržište se mijenja velikom brzinom. pa FIPP-ovci planiraju različite programe kojima će približiti temu različitim skupinama.

Regionalni tjednik je i sam nedavno iskoristio njihovo znanje i dobru volju, pa smo za potrebe teksta od Udruge zatražili opsežnu analizu o povlačenju novaca iz EU fondova. Cilj je bio konkretno vidjeti tko se (ni)je snašao u novčanim transakcijama. Dečki su brzo razbili hvalospjeve o navodnim uspjesima.
A to čak i nije njihova primarna zadaća.

Upravljanje novcem

– Udruga je osnovana s više ciljeva. Jedan od glavnih razloga je pomoći sebi i drugima. Kroz samo ime Udruge „Financijska pismenost i poduzetništvo“ želja nam je poslati jasnu poruku da bez financijske pismenosti nema poduzetništva. Udruga FIPP također potiče poduzetništvo, pogotovo danas, kad često gubimo smisao i često koristimo frazu „ne isplati se“. Ili ćemo mi naučiti upravljati novcem ili će novac upravljati nama. Pošto smo svi sudionici materijalnog svijeta, dovoljno je zastati i osvrnuti se oko sebe. Odmah se vidi kakva je situacija u društvu. Mediji su puni svakojakih reklama. Jako je bitno razlikovati želje od potreba. Generalno, ljudi danas žive po načelu „kupi danas – plati sutra“, umjesto da je suprotno: najprije uštedi i dobro isplaniraj, pa tek onda kupi. Prezadužen smo narod. Zadnja istraživanja su pokazala da su tinejdžeri financijski najnepismenija skupina. Velika većina građana smatra da bi se djecu „svemu“ trebalo podučiti u školama. Ipak, s ovim područjem nije tako – govori nam Krunoslav Habunek, predsjednik Udruge.

Za zdravo društvo treba mlade naučiti financijskoj pismenosti. Tinejdžeri su financijski najnepismeniji.

Zbog svega toga on smatra da se društvo treba potruditi naučiti mlade financijskoj pismenosti, što su u nekoliko škola već ozbiljno shvatili, pa su uveli izborni predmet vezan uz financije. I sam povremeno predaje na tim satima. – Razgovarali smo o kojim fakultetima ili poslovima razmišljaju. Učenici su radili mini-istraživanje koliko stoji studij u pojedinom hrvatskom gradu, koji su sve troškovi života, kako štedjeti na početku godine za neki izlet ili maturalac. Naravno, odmah se javlja pitanje tržišta rada. Kroz brojke se može dosta toga objasniti – govori.

Pogledamo li bilo koji medij, nema dana da se ne objavljuju financijske teme. Zadnjih je dana aktualna mirovinska reforma, broj iseljenih, subvencije stambenih kredita za mlade… Da bismo znali koje su prilike za nas, moramo znati izračunati šanse i rizike.

Ipak, nisu samo mladi ciljana skupina. Krunoslav Habunek i društvo – u kojemu nisu samo matematičari nego i sociolozi, psiholozi… – prije osnivanja Udruge napravili su istraživanje o tome koje se ciljane skupine susreću s financijskim teškoćama. I zaključili: – Uočili smo da nam je svima potrebna kontinuirana informiranost iz osobnih financija. Nevjerojatno je kojom se brzinom tržište mijenja, tako da u svom planu i programu radimo za sve dobne skupine. Kroz razne radionice, tribine i predavanja planiramo na jedan zanimljiv način približiti tu temu različitim uzrastima – kažu iz Udruge i smatraju da je Tjedan cjeloživotnog obrazovanja pravo vrijeme za razgovore o tome.

Financije i školarci

Iz Udruge su, kažu, organizirani za različite suradnje vezane uz financijsku pismenost, a zasad rade sa Savjetom mladih Varaždinske županije na projektu namijenjenom srednjim školama.

Udruga je mlada i, kao svakom početniku, nije joj lako. Zbog toga apeliraju na sve koji su im voljni pomoći u radu, a dobro bi im došao i stalni poslovni prostor.
Oni su svjesni, a željeli bi, kažu, osvijestiti i druge koliko je nužno biti financijski pismen.

– Pogledamo li bilo koji medij, nema dana da se ne objavljuju financijske teme. Zadnjih je dana aktualna mirovinska reforma, broj iseljenih, subvencije stambenih kredita za mlade… Da bismo znali koje su prilike za nas, moramo znati izračunati šanse i rizike. Financijska nepismenost u današnje vrijeme znatno može uništiti šanse za bolji život. U svakom segmentu – zaključuje Krunoslav Habunek.

Život i društvo

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” ima brojne planove za ovu godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” održala je u subotu, 27. travnja, redovnu godišnju skupštinu u Lovačkom domu na Budincu.

Predsjednica Udruge Božica Mikulčić izvijestila je prisutne o aktivnostima koje su provedene u 2023. godini te je posebno istaknula neke od planiranih aktivnosti u 2024. godini: završetak projekta izgradnje sanitarnog čvora kod Etno kuće, redovna druženja, odlasci na izlete i hodočašća, sudjelovanje na sportskim igrama, sudjelovanje na proslavi Dana općine te brojna gostovanja zbora Udruge.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec koji je čestitao članovima Udruge na postignutim rezultatima u proteklom razdoblju te im zahvalio na sudjelovanju na svim općinskim manifestacijama. Istaknuo je kako se značaj umirovljenika u ovoj sredini odlikuje kroz ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine. Stoga je Općina Ljubešćica u 2024. godini osigurala sredstva u iznosu od 20.000 eura za božićnice umirovljenicima i dodijelila 3200 eura za provedbu projekta Živjeti aktivno u zlatnim godinama po provedenom natječaju.

Nakon skupštine, uslijedilo je tradicionalno druženje umirovljenika i prisutnih gostiju uz prigodni domjenak, a za dobru atmosferu bio je zadužen “Bajs bend” i dobro uvježbani zbor Udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje