Povežite se s nama

Sport

Od iduće godine u Varaždinu će se za sport izdvajati skoro milijun kuna više nego ove godine

Objavljeno:

- dana

Prijedlog Programa javnih potreba u sportu Grada Varaždina za 2019. godinu, koji je usvojen na Skupštini Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina održanoj u četvrtak, iznosi 9 milijuna i 639 tisuća kuna, što je povećanje u odnosu na ovu godinu za 960 tisuća kuna.

Govoreći o planiranim sredstvima koja su namijenjena za varaždinski sport u idućoj godini predsjednik Zajednice, mr.sc. Alen Runac, naglasio je da je nastavljen trend povećanja sredstava za varaždinski sport i sportaše koji iz godine u godinu postižu sve bolje i zapaženije rezultate.

– Prijedlog je realan iz razloga budući Zajednica ima sve više klubova i klubovi dižu kvalitetu svog rada i rezultata što se vidi na većem broj kategoriziranih sportaša, a to je pokazatelj kvalitete. Mišljenja sam da još više treba ulagati u sportske objekte s obzirom na njihovu starost. Iako se i sada dosta ulaže, pojedini klubovi traže, ne novce, nego bolje uvjete za bavljenje sportom preko ulaganja u te objekte – istaknuo je Runac.

Najveći je iznos namijenjen financiranju troškova održavanja i funkcioniranja gradskih sportskih građevina kojima upravlja Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina te financiranju djelovanja Zajednice. Radi se o 3,6 milijuna kuna, ili 200 tisuća više nego ove godine. Zahvaljujući tim sredstvima 57 varaždinskih sportskih udruga, članica Zajednice, u potpunosti mogu koristiti sportske objekte kojima upravlja Zajednica, bez naknade. Te objekte mogu koristiti za treniranje i natjecanje svih uzrasnih kategorija.

Sufinanciranje troškova održavanja funkcioniranja gradskih sportskih građevina kojima upravljaju ostale sportske udruge iznosi 350 tisuća kuna, a to je povećanje za 70 tisuća.

– Za poticanje i promociju sporta, odnosno sportske škole, vrhunske i perspektivne sportaše, sportske manifestacije u organizaciji ili suorganizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, međunarodnu suradnju te programe HOO-a i sportskih zajednica planirano je 875 tisuća kuna, ili 10 tisuća kuna više. Za provođenje dijela programa tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži gradskih osnovnih škola 189 tisuća kuna, a povećanje iznosi 69 tisuća kuna – pojasnio je glavni tajnik Zajednice, Patrik Koščak.

Za provođenje dijela programa studenskih sportskih udruga Grada Varaždina namijenjeno je 50 tisuća kuna, što je 20 tisuća više nego ove godine, dok je za djelovanje sportskih udruga, sportskih zajednica i saveza, kroz kriterije te stimulaciju za ostvarene vrhunske rezultate, rezerviran 3,1 milijuna kuna, gotovo 400 tisuća više.

Za opću i posebnu zdravstvenu zaštitu sportaša iznos je povećan za 50 tisuća kuna i iznosi 250 tisuća, a za sufinanciranje stručnih poslova u sportu, odnosno za trenere mlađih dobnih kategorija te usavršavanje stručnih kadrova, 80 tisuća više, odnosno ukupno 790 tisuća kuna.

– Sportsko rekreativne aktivnosti građana bit će poduprte s 40 tisuća kuna, što je 10 tisuća kuna više, a sportske aktivnosti osoba s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom sa 120 tisuća, ili 20 tisuća kuna više. Nadalje, za financiranje godišnje cijene sata korištenja gradskih školskih sportskih dvorana za provođenje programa sportskih škola predviđeno je 105 tisuća kuna, ili 30 tisuća kuna više, dok je za financiranje godišnje cijene sata korištenja Gradskih bazena „Varaždin“ za klubove članove Zajednice taj iznos ostao na ovogodišnjoj razini – 150 tisuća kuna – rekao je Koščak.

Provođenje i financiranje znanstvenih i razvojnih projekata, elaborata i studija o sportu bit će poduprto s 20 tisuća kuna, umjesto dosadašnjih 15 tisuća, a informatička djelatnost te istraživačko-razvojna djelatnost sa po 10 tisuća. I tu su iznosi povećani s ovogodišnje razine od po 7,5 tisuća kuna.

Uz ovih nešto više od 9,6 milijuna kuna, za nabavku opreme za organizaciju Ekipnog prvenstva Europe u atletici 2019. godine, planira se utrošiti 491 tisuća i 620 kuna, a za sanaciju, adaptaciju i rekonstrukciju sportskih objekata kojima upravlja Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, 2 milijuna i 933 tisuće kuna.

Nakon što su članovi jednoglasno prihvatili prijedlog on se upućuje prema Gradu Varaždinu, odnosno Gradskom vijeću, koje u konačnici prilikom donošenja proračuna za iduću godinu određuje koliko će se sredstava namijeniti varaždinskom sportu.

Dodajmo i da je Zajednica “bogatija” za dvije nove članice. Riječ je o Bowling klubu „Medonja“ Varaždin te Malonogometnom klubu Gluhih Varaždin, koji su primljeni u punopravno članstvo Zajednice.

Sport

Prije 20 godina napustio je Božidar Kanoti, legenda, rekorder i šampion varaždinskog sporta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Marin Čubrić

Na današnji dan prije 20 godina napustio nas je Božidar “Boško” Kanoti, istinska sportska legenda ovih prostora.

Božidar “Boško” Kanoti bio jedan od najboljih varaždinskih, hrvatskih i najboljih tenisača na prostoru cijele bivše Jugoslavije, rođen je 15. veljače 1952. godine u Varaždinu i već kao dječak najavljivao je blistavu tenisku karijeru. Bio je peterostruki državni prvak u mlađim kategorijama bivše Jugoslavije. Odigrao je niz odličnih mečeva i u starijim uzrasnim kategorijama, a pogotovo za TK Varteks za koji je godinama nastupao. Bio je učitelj tjelesne kulture i svestran sportaš koji se također bavio rukometom i košarkom, iako je njegova najveća ljubav bila tenis u kojemu je ostavio i najdublji trag.

– Boško je imao tri stvari izvanserijske. Njegov dominantni forhend koji je bio preteča današnjeg forhenda jer se u ono vrijeme igralo više sa kontinentalnim zahvatom, a on je imao top spin s kojim je dominirao na terenu. Druga stvar je njegova pokretljivost i lakoća promjena pravca, danas to zovemo agilnost. I treća stvar je bila samopouzdanje, danas to zovemo psihološka priprema. Imao je toliko tog samopouzdanje nikad nije prerastalo u aroganciju i on je na terenu dao 110 posto od sebe – rekao je Marijan Dugandžić, njegov dugogodišnji prijatelj i teniski suvremenik.

Kanoti je bio dio generacije odličnih i vrhunskih sportaša te državnih prvaka koji su proizašli iz Varteksovog naselja, a čak se i među njima isticao.

– Boško Kanoti je izdanak jednog izvorišta sportaša, a to je bilo Varteksovo naselje. Nije bilo kuće u tom naselju u kojoj nije netko bio sportaš. To je bilo slojevito bavljenje sportom. Klinci su se bavili tenisom, dječaci do 15-16 godina su se bavili nogometom, a iznad 25 godina su se bavili kuglanjem. Zvonko Vupora koji je igrao desnog beka za Varteks je u simultanki pobijedio Roberta Fischera u šahu, a taj valjda u 200 simultanki nije izgubio ni jednu partiju. Vidite što je to bilo Varteksovo naselje – rekao je cijenjeni g. Krunoslav Kruljac, varaždinski pisac i novinar.

  1. godine Kanoti je zaigrao u mađarskoj teniskoj ligi kao igrač Nagykanisze. Iako mu je tenis uvijebio broj jedan Boško Kanoti volio je i košarku, a posebno uspješan bio je kao rukometaš.

Naime, igrajući za varaždinske klubove Mladost i Vamu bio je uvijek među najistaknutijima, a na utakmici između Mladosti i ludbreške Podravine (1971.) postigao je čak 54 pogotka, što je i danas ne samo varaždinski, već i hrvatski rukometni rekord.”

Nastavite čitati

Sport

Kajak kanu klub Varteks organizirao 27. Memorijal Siniša Razlog

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kajak kanu klub Varteks organizirao je 27. Memorijal Siniša Razlog u kajak kanu spustu. Na stazi dužine 3,5 kilometra voženoj po kanalu HE Varaždin nastupilo je 55 posada iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Prva mjesta od Varaždinaca osvojili su Borna Valjak polaznik škole kajaka, Marin Bjeliš kod kadeta u kajaku, Hana Valjak u kajaku kod kadetkinja, Matija Novak u kajaku kod juniora, Emil Milihram u kajaku kod seniora, Mate Bijeliš u turističkom kajaku, Danijel i Ervin Mijatović u kanu dvosjedu i Davorin Šestanj i Patrik Rauš u turističkom kanu dvosjedu.

Na drugo mjesto plasirali su se u kajaku Neo Vugrek kod kadeta, Leona Habek u kajaku kod kadetkinja, te Robert Rauš i Mario Peček u turističkom kanu dvosjedu.

Na treća mjesta plasirali su se Lucija Plantak u kajaku kod mlađih kadetkinja, Andrija Novak u kajaku kod mlađih kadeta, Domagoj Cerovečki u kajaku kod kadeta, Nikola Novosel u kajaku kod seniora, Veljko Milihram u kanu jednosjedu i Nikola Novak u turističkom kajaku.

Matija Novak bio je 4. kod kadeta u kajaku, kao i Dina Stanković kod mlađih kadetkinja i Darko Tomašek i Igor Krajcar u turističkom kanu dvosjedu.

Na 5. mjesto plasirali su se Viktor Žmegač u kajaku kod kadeta, Dino Šimek  u kajaku kod veterana i Damian Kukec u kajaku kod seniora.  

Goran Vugrek u bio je 7. u kajaku kod seniora, a Michel Ivić 9. u kajaku kod veterana. Kajak kanu klub organizira Kup mladih Varaždin i Otvoreno seniorsko prvenstvo Varaždina u kajak slalomu koji će se održati u nedjelju 5. svibnja kod mostova na rijeci Dravi s početkom u 11:00.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje