Povežite se s nama

Život i društvo

U Visokom otvorena izložba varaždinskog ratnog reportera Ivice Dolenca

Objavljeno:

- dana

U Općini Visoko u petak je otvorena izložba ratnih fotografija Ivice Dolenca “…da se ne zaboravi… kako je ranjena moja domovina …”. Riječ je o dokumentarnim fotografijama iz ratom razrušenog Vukovara, ali i drugih bojišta na kojima su bili branitelji iz Varaždina.

O samoj izložbi, koju su uz brojne mještane i branitelje posjetili i učenici Osnovne škole Visoko, više je rekao Zlatko Mehun, jedan od ratnih izvjestitelja HRT-a i doajena varaždinskog novinarstva.

Mehun je naglasio je da je poznata stvar da fotografija govori više od tisuću riječi.

-Ove fotografije kolege Ivice Dolenca najbolje oslikavaju vrijeme Domovinskog rata, situaciju i stanja kroz koja je u počecima svog nastajanja prošla naša hrvatska država. U tim njegovim fotografijama zabilježeni su mnogi detalji, mnoga imena i osobe kojih, poput Blage Zadre, više nema među nama – rekao je Mehun.

Pozdravio je činjenicu da su na izložbu stigli učenici Osnovne škole Visoko, u pratnji svojih nastavnika i ravnateljicom.

-Mislim da je posebno vrijedno da ovakva izložba dođe i u manja mjesta kao što je Visoko ili bilo koje drugo manje mjesto u Hrvatskoj, jer svima, a posebice mladima, treba i dalje prenositi istinu o Domovinskom ratu – istaknuo je Mehun.

Načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković naglasio je da je želja i namjera bila organizirati izložbu uz obilježavanje sjećanja na žrtvu Vukovara. Druga je želja bila educirati najmlađe, osnovnoškolce o Domovinskom ratu.

– Na žalost, možda smo i sami jednim dijelom krivi mi roditelji koji kod kuće ne pričamo s djecom dovoljno o toj temi i o stvarima koje su se tih godina događale. Nadam se da će se zahvaljujući ovoj izložbi naša djeca bolje upoznati s našom nedavnom poviješću, kako bi znala cijeniti vrijednosti i sudionike Domovinskog rata, posebice one koji su za našu domovinu dali život – poručio je Mateković.

Autor izlože prisjetio se dana provedenih u Vukovaru, odnosno vremena koje je tada nazivao “Danteovim paklom”, a svi znamo zbog čega.  Prisjetio se patnji i stradanja koje je taj grad podnio, te pojasnio zašto se odlučio na organizaciju izložbe.

-Kad sam bio u zagrebačkoj Savskoj ulici s braniteljima, s invalidima tijekom prosvjeda i kad sam ih vidio mnoge koji još danas nemaju riješen status koji bi trebali imati, kad sam vidio da trebamo živjeti u vremenu da se to ne zaboravi, onda sam odlučio raditi izložbe. U tome nisam usamljen, rade ih i drugi – kazao je Dolenec.

Dodao je da misli da je uloga Varaždinaca i Varaždina u Domovinskom ratu malo zapostavljena. No, kaže da se i to počelo mijenjati s dolaskom Tome Medveda na čelo Ministarstva branitelja.

Okupljenima se kratko obratio i Ivo Loborec, veteran USJP „Roda“ koji je ravnateljici OŠ Visoko polklonio monografiju koja opisuje ratni put postrojbi specijalne policije MUP-a RH u Domovinskom ratu.

Dodajmo da učenici OŠ Visoko na natjecanjima iz poznavanja povijesti Domovinskog rata već godinama osvajaju prva mjesta zahvaljujući naporu nastavnika koji s njima posebno obrađuju tu temu.

Život i društvo

Sv. Ilija: u srijedu spomen obilježavanje 35. obljetnice smrti vlč. Vilima Cecelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom  35. obljetnice smrti vlč. Vilima Cecelje bit će održan spomen na ovog preminulog svećenika i dobrotvora u srijedu 3. srpnja u Svetom Iliji.

Najprije će na groblju u Svetom Iliji biti polaganje vijenaca i molitva na grobu vlč. Cecelje u 18.30, a potom sveta misa zadušnica u 19 sati u župnoj crkvi sv. Ilije.

Vlč. Cecelja svećenik je koji se do svoje smrti zalagao da se sačuva istina na poratna stradanja Drugog svjetskog rata, a koja su započela izručenjem u partizanske ruke na Bleiburško polje pristigle hrvatske vojske i civila.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ovako izgleda dijelom zatvoreno križanje na ulazu u Varaždin gdje će ubrzo niknuti turbo rotor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Ulaz u Varaždin uskoro dobiva turbo rotor.

Naime, već oko dva mjeseca traju radovi u Gojancu, na gradnji turbo rotora na raskrižju državnih cesta DC2 i DC35 s Ulicom Braće Radića u Varaždinu vrijedni 1,2 milijuna eura bez PDV-a.

Investitor su Hrvatske ceste, a izvođač Colas Hrvatska.

Očekuje se završetak radova do kraja kolovoza ove godine.

Vozači su se već neko vrijeme na ovoj lokaciji vozili po raskopanim cestama te uz privremene regulacije prometa, a policija je javila da se od ponedjeljka, 1. srpnja, cesta zatvara za promet svih vozila kroz Ulicu Braće Radić u Varaždinu. Ovo znači da ako dođete iz smjera Vidovca ne možete ravno nego morate obilaznicom kroz Hrašćicu ili Poljanu Biškupečku.

Evo kako radilište turbo rotora izgleda u utorak, 2. srpnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje