Povežite se s nama

U fokusu

Prihvate li gradski vijećnici proračun, Varaždince 2019. očekuju rekordna ulaganja

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak, 17. prosinca, trebala bi se održati zadnja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina. Glavna točka dnevnog reda je donošenjeproračuna za 2019. godinu, za koji je na kolegiju gradonačelnika Ivan Čehok izjavio da donosi rekordna ulaganja.

– Iduće godine radit će se daleko više na komunalnoj infrastrukturi s uređenjem prometnica i sanacijom nadvožnjaka u Gospodarskoj ulici. Predstoji nam rekonstrukcija 16 ulica u svim gradskim mjesnim odborima, a istovremeno kreće obnova postojećih vrtića s izgradnjom novih, u Koprivničkoj ulici i Kućanu Donjem – rekao je gradonačelnik, dodavši da će se obnavljati škole, s dogradnjom VI. osnovne škole Varaždin i izgradnjom sportske dvorane.

Napomenuo je i da je u Grad prošlog tjedna stigla potvrda da će se izgradnja vrtića u Kućanu Donjem u 90-postotnom iznosu financirati iz EU fondova. Gradski udio u uređenju tog objekta iznosi 1,3 milijuna kuna, a od države bi za tu namjenu trebao dobiti 6 milijuna kuna. No, dok se pripremi sva potrebna dokumentacija proći će nekoliko mjeseci.

– Nećemo stajati s poslom jer slijedi nastavak Aglomeracije, pa rekonstrukcija bivše Varteksove robne kuće za Gradsku knjižnicu, nastavak POS izgradnje i stanova za liječnike i ostale deficitarne kadrove. Predvidjeli smo sredstva za obnovu atletske staze na stadionu Slobode, izgradnju dječjih igrališta, skate i BMX parka te cageball igrališta. Moramo nastaviti s obnovom varaždinskog HNK-a, a postavljat će se i optička mreža diljem grada, istovremeno s radovima na komunalnom opremanju ulica koje će se rekonstruirati – nabrojao je Čehok neke od projekata koji će se dobrim dijelom financirati od povećane komunalne naknade.

Za uređenje komunalne infrastrukture Grad je dosad trošio oko 60 milijuna kuna proračunskih sredstava iako je od naknade godišnje ubirao 40 milijuna kuna.

– Ako potrebe komunala nastavimo financirati s 20 milijuna kuna iz općih prihoda, ne ostaje nam dovoljno novaca za druge potrebe građana, poput stipendija. Zato smo povećali komunalnu naknadu (za 25 posto, od 1. siječnja 2019.), pa je, primjerice, u proračunu za 2019. godinu povećano izdvajanje za sufinanciranje korištenja privatnih vrtića za 1,2 milijuna kuna. Štoviše, cijena gradskih vrtića nije povećana, a mogli smo reći i da se ništa ne mora graditi. No, ja nisam za to. Umirovljenici će zbog povećane komunalne naknade, koju ne smatram haračem, izgubiti jednu mjesečnu kavicu, a tajkuni 50.000 kuna. To vam je tako, treba obnoviti 15-ak dječjih igrališta, a mališanima je teško reći „vaše nećemo jer nemamo novaca“… – rekao je gradonačelnik na svom kolegiju i napomenuo da očekuje suglasje svih stranaka u Vijeću kod prihvaćanja proračuna.

Na njega se nadovezala Mirela Ivanković, pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu, objasnivši da će gradski vijećnici idućeg tjedna raspravljati o prijedlogu proračuna za 2019. godinu, koji na prihodovnoj strani ima nešto više od 308 milijuna kuna.

– Prihodi od poreza s ovogodišnjih 136 milijuna kuna (41 posto proračuna) rastu na 139 milijuna (45 posto proračuna), ali se smanjuju financijski primici od imovine. Predviđeni rashodi u 2019. godini su nešto veći od 312 milijuna kuna – zaključila je Mirela Ivanković.

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

U grahu pronađena polovica mrtvog štakora, Konzum je proizvod povukao iz prodaje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U konzervi smeđeg graha pronađena je polovica – štakora! Tvrdi to kupac koji se požalio udruzi za zaštitu potrošača.

Proizvođač konzerviranog smeđeg graha je talijanska tvrtka, a bio je na polici velikog trgovačkog lanca u Hrvatskoj. O svemu je javnost u utorak izvijestila potrošačka udruga “Halo, inspektore” koja je objavila i fotografije.

– Potrošač je taj nemili slučaj uredno reklamirao Konzumu koji mu (još kao ni nama) nije odgovorio. Potrošač ne traži nikakvo obeštećenje, ali sasvim sigurno neće više kupovati grah te tvrtke i tog branda.

Potrošač dva dana ne može pojesti ništa od bilo kakve hrane od sjećanja na smrad i doživljenog šoka nakon što je otvorena sporna konzerva – kažu iz “Halo, inspektore”.

Reagirali su iz Konzuma te su proizvod povukli s polica.

– Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu. Nastavno na zaprimljenu reklamaciju kupca, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, poduzeli smo sve potrebne radnje sukladno internoj proceduri.

Obavijestili smo proizvođača i zatražili očitovanje. Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje.

Dodatno, proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum proveo sve potrebne aktivnosti i provjere. Još jednom želimo izraziti naše žaljenje te ćemo svakako napraviti sve što možemo kako bi detaljno provjerili sve okolnosti i osigurali da se ovakve situacije ne ponavljaju.

Za sve ostale informacije u potpunosti smo na raspolaganju kupcima putem našeg besplatnog potrošačkog telefona 0800 400 000 ili maila [email protected] – odgovorile su Korporativne komunikacije Konzuma za Danicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje