Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Pogledajte kako su Cestičani harno budili svoje trsje na Velikom bregu

Objavljeno:

- dana

Povodom blagdana sv. Vinka, Udruga vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica tradicionalno je organizirala, manifestaciju Vincekovo.

Ovogodišnje prvo okupljanje u vinogradu održano je kod člana Udruge Branka Kreća u vinogradu na predjelu Veliki breg u Natkrižovljanu, na području župe Sveta Barbara. Uz brojne vinogradare rezidbi prvog trsa prisustvovali su i brojni vikendaši te vlasnici vinograda s okolnog područja. Nedjeljno druženje je počelo u 14 sati, a od strane općine Cestica okupljenima su se pridružili zamjenik načelnika Žarko Rodeš i predsjednik Vijeća Darko Majhen. Zbog hladnog i pomalo vjetrovitog vremena vrijedni organizatoru iz Udruge vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica priredili su i kuhano vino, za starije posjetitelje, a na volju mlađima bili su čaj i sokovi. Okupljanje je održano ispred klijeti domaćina, a potom se, uz pratnju glazbenog sastava Brajdaši krenulo u vinograd. Tu je u ime Udruge sve prisutne pozdravio predsjednik Marijan Županić, a rezidba prvog trsa obavljena je potom uz pjesmu „Trsek moj, zbudi se, dugo si spal.“ Uz vlasnika vinograda rezidbi prvog trsa bio je prisutan i unuk Martin koji je pridržao vrč u koji su smještene, na odgovarajuću duljinu orezane grane s trsa, a potom je Martin djedu dodao kobasice i ostale suhomesnate proizvode koji su povješani na orezani trs. Da bi vinograd dobro rodio i bio zaštićen od raznih bolesti i prirodnih nepogoda među koje spadaju i mraz, suša i tuča trs je poškropljen i zalijan mladim vinom, što je učinjeno uz stihove: Dragi Bog, čuvaj trsa mog. Evo Ti zrelog vina Da bu dobra godina. Oblake razmekni, sunce primekni, mraza goni, na tuču zvoni. Se bum obdelal, da bi v jesen popeval.  Rozgvu si bum zel i vu vodu del. Sv. Vincek pokaži svetu kak bu v novem letu… Na kraju rezanja trsa uspješnu i zdravu vinogradarsku godinu prisutnima je poželio predsjednik Udruge Marijan Županić, a potom je druženje nastavljeno uz  pjesmu i razgovore o mogućnostima koje su na raspolaganju vinogradarima u podizanju nasada vinove loze, očuvanju tradicije, zadržavanje kvalitete vina i njegovog plasmana na tržište. Po tradiciji, orezane rozge vinove loze stavljaju se u vrć s vodom u kojem će na optimalnoj temperaturi izbiti pupovi, listovi i grozdići. Tako razlistane rozge sa zametnutim grozdovima nose se na Cvjetnu nedjelju u crkvu, zajedno s ostalim granama, na blagoslov, a na temelju zametnutih grozdova svaki vinogradar može procijeniti predstojeću berbu na kraju vinogradarske godine.

Foto i video

FOTO Praznik rada na Dravi uz grah i druženje mnogima je omiljen

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Praznik rada kod većine je rezerviran za druženje s prijateljim i rodbinom.

Neki za ovo odabiru vlastiti dom, prirodu ili vikendicu, a drugi rado pohode organizirana duženja gradova i općina. U svako slučaju prvomajski grah ili roštilj su nezaobilazni.

Svake godine, pa tako i ove, među najvećim manifestacijama povodom Praznika rada je druženje na izletištu Drava u Varaždinu.

Grad Varaždin pripremio je besplatnih 6000 porcija graha za Varaždince, ali i izletnike iz drugih krajeva.

Dan je počeo budnicom Puhačkog orkestra KUD-a HŽ-a Varaždin ulicama Varaždina, a budnica se mogla čuti na Dravi. Bilo je i sportskih te drugih događanja, a mnogi su rado sudjelovali i u humanitranoj tomboli.

Prije podjele graha obratio se gradonačelnik Varaždina Bosilj, a veselo druženje se nastavilo uz tamburaški sastav Špancir.

Pogledajte kako je bilo…

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Aleksandra Prijović i treći dan priredila pravi spektakl u varaždinskoj Areni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U varaždinskoj Areni u nedjelju, 28. travnja održan je treći od tri koncerta regionalne zvijezde Aleksandre Prijović. 

Obožavatelji iz Varaždina, ali i okolice došli su u Areni kako bi uživali u njezinim hitovima.

Kao i dva prijašnja koncerta, Prijović je ponovno priredila pravi spektakl.

Atmosferu donosimo u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje