Povežite se s nama

Život i društvo

“Lagao je, krao i bojali smo se za njegovu dušu”

Objavljeno:

- dana

ISPOVIJEST OBITELJI

Obitelj Fabić iz Kotoribe naizgled je kao svaka druga sretna obitelj s puno djece. U obitelji Ivana i Mirjane rodilo ih se čak devetero, sedam sinova i dvije kćeri.

Vjerojatno će mnogi odmah pomisliti – ah, lako njima, sigurno su vjernička obitelj, djeca su odmalena u Crkvi pa su dobra i poslušna i nikad s njima nisu imali nikakvih problema. No, nije baš uvijek tako.

Ovisnost i depresija

Iako se već na prvi pogled vidi da u ovoj obitelji vladaju velika obiteljska ljubav i sloga, nisu ni njih zaobišli problemi s odgojem djece. Zapravo, susreli su se jednom od najvećih roditeljskih noćnih mora, a to je ovisnost djeteta. Kao što i sami kažu, i oni su prije mislili da se takvi problemi “događaju nekome drugome i nekim drugim obiteljima”. Njihovo peto dijete, Jakov, u srednjoj je školi počeo s klađenjima na automatima. Vremenom je njegova strast za igrama na sreću poprimila razmjere ovisnosti te je zbog velikih gubitaka i dugova upao u teške depresije.

Njihova priča danas ima sretan epilog. Jakov se “spasio” ulaskom u zajednicu Cenacolo, koja je uglavnom poznata kao zajednica unutar Crkve koja pruža alternativni način liječenja i novu šansu bivšim narkomanima, ali je danas među mladima koji u njoj nađu spas sve više ovisnika o kockanju, pošasti suvremenog doba.

Obitelj Fabić odlučila je svoju priču podijeliti s drugima kako bi pokazala da su ovakvi problemi mogući u svakoj obitelji i kako bi upozorila na opasnost koja na mlade i njihove još nerazvijene mozgovne sklopove vreba iz mobitela, s interneta i video-igrica, o kojima su djeca, slobodno se može reći, postala ovisna (dovoljno je vidjeti njihovu reakciju kad im se uskrati igrica – njihovo emocionalno potonuće gotovo je identično ovisničkoj krizi), ali i kako bi pokazali da za sve to ima lijeka.

– Kasnije smo uvidjeli i neke naše greške koje smo radili kao roditelji. I mi smo se pitali pa u čemu smo pogriješili, jer sve smo ih odgajali jednako. Ali upravo je u tome greška, jer nisu sva djeca ista. Neka su po prirodi čvršća i ne može im nitko ništa nametnuti mimo njihove volje, takav je naš najstariji sin, a Jakov je bio senzibilniji i povodljiviji, društvo bi ga lako povuklo na svoju stranu – govore nam gotovo uglas tata Ivan i mama Mirjana dok razgovaramo u njihovoj kuhinji, koja zbog velikoga drvenog stola s klupom “u L” i tople peći na drva podsjeća na stare filmove s velikim seoskim obiteljima koje su se sve skupljale oko zajedničkog jela.

Više nije bilo mira

Objašnjavaju kako je sve to krenulo. Obitelj živi i vodi obiteljski posao uzgoja jednodnevnih pilića u Kotoribi, a Jakov je, kao i ostala njihova djeca, krenuo u srednju školu u Čakovec. U drugom razredu počeo je odlaziti u automat-klubove. Stariji sin ih je na to upozorio i pokušavali su s njim razgovarati, ali se on “uvijek nešto izmotavao”.
– Jednom je dobio i izgubio 162.000 kuna. Zatim bi zapadao u teške depresije. Više nije mogao funkcionirati. Počeo je lagati i krasti. Bojao sam se za njegovu dušu – govori otac Ivan.

Obitelj Fabić svoju je priču podijelila s drugima jer žele pokazati da se “ovisnost” ne događa samo “nekome drugom”

– Nitko u kući više nije imao mira, poremetili su se obiteljski odnosi i tad smo se obratili zajednici Cenacolo, za koju smo i prije znali – prisjeća se majka objašnjavajući kako su tad shvatili da je riječ o pravoj ovisnosti i da ga moraju iščupati iz ove sredine. Nikad nisu tražili pomoć liječnika, psihologa ili psihijatara te ističu da su odmah došli na pravu adresu, jer je njihov 22-godišnji sin nakon dvije godine provedene u Cenacolu danas sasvim druga osoba. Proces “izlječenja” bio je težak i prvi put su ga vidjeli tek nakon sedam mjeseci, ali na kraju se sve isplatilo.

– U našu je kuću ušao mir i sretni smo jer opet imamo sina. Netko mi je jednom rekao da bi mu srce puklo da ne može toliko dugo vidjeti sina, a ja kažem da bi mi srce puklo da sam ga i dalje gledala takvog – govori hrabra majka Mirjana.

“Hvala vam što ste mi pomogli”

Jakov se zajednici Cenacolo pridružio u rujnu 2014. godine u Vrbovcu. Prvih mjeseci obitelj s njime nije imala nikakav kontakt, a zatim je za Božić stigla njegova čestitka u kojoj je pisalo – “hvala što ste mi pomogli”. Nedavno ih je posjetio i opet su o svemu mogli normalno razgovarati. Jakov je u Cenacolu otkrio i svoju umjetničku crtu te se bavi izradom keramike. I njegovi su roditelji postali članovi zajednice te vode informativne razgovore s roditeljima koji im se obrate za pomoć. Ističu da im se slobodno mogu obratiti obitelji koje se suočavaju sa sličnim problemima. Zajednica je otvorena za sve te joj se obraćaju i vjernici drugih vjeroispovijesti, kao i ateisti. Njihov duhovnik don Ivan Filipović, koji je i sam prošao iskustvo ovisnosti i izlječenja, u nedjelju, 20. studenoga, u 18 sati drži misu u Župi sv. Antuna Padovanskog na čakovečkom jugu, pa mu se svi zainteresirani i tamo mogu direktno obratiti.-

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović / privatne fotografije

Život i društvo

Darko Mavriček pobjednik utrke ˝12 vur Čeva˝, popeo se 18 puta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu je u organizaciji AK Varaždin održano prvo izdanje specifične i neobične utrke – ˝12 vur Čeva˝.

Staza od 2 kilometra i s visinskom razlikom oko 330 metara nije bila laka, ali je zato utrka bila zanimljiva i specifična, a cilj je bio tijekom 12 sati popeti se što više puta na Čevo.

Pobjednik je Darko Mavriček (Pres Glass – Trči i podrži) koji je u zadanom vremenu uspio odraditi izvanrednih 18 uspona (oko 61 km s približno 5900 visinske). Na 2. mjesto plasirao se Luka Nosek (IND) sa 16 uspona dok je 3. mjesto osvojio Mateo Makšan (IND) sa 14 uspona.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Anita Petrin (IND) sa 9 uspona ispred Violete Đuranec (AK Varaždin) koja je odradila 8 uspona dok je 3. mjesto osvojila Paula Marenčić (IND) sa 7 uspona i boljim vremenom od ostalih konkurentica koje su također odradile 7 uspona.

Foto: AK Varaždin

Nastavite čitati

Život i društvo

Poplave u Europi su katastrofalne, ali hidrolozi za Dravu i Muru očekuju niži vodostaj nego lani u kolovozu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz dijelova Europe dolaze kataklizmični prizori poplava usred jakih kiša.

– Vodostaji Mure do Goričana su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, a dalje nizvodno su u porastu s tendencijom stagnacije. Vodostaji su u domeni srednjih voda. Vodostaji Drave do Terezinog Polja su u porastu s tendencijom porasta. Nizvodno do Belišća vodostaji su u opadanju s tendencijom porasta, a na hidrološkoj postaji Belišće su u stagnaciji s tendencijom porasta. Dalje nizvodno vodostaji su u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih i srednjih voda – objavio je 16. rujan DHMZ, Sektor za hidrologiju, Odjel za hidrološke prognoze.

Danas u 12 sati Drava je u Varaždinu bila visoka 173 cm, a Mura u Murskom Središću 317 cm.

– Velike količine oborina koje su u proteklom razdoblju pale i nastavljaju padati na slivnom području susjednih uzvodnih država uzrokuju povećane protoka rijeka koji će nastaviti rasti sljedećih dana – očekujemo visoke vodostaje Mure i Drave, no ipak niže od događaja iz kolovoza 2023. Posebno naglašavamo moguć izniman porast vodostaja Dunava sljedećeg tjedna – objavili su stručnjaci DHMZ-a.

Podsjetimo, lani u kolovozu trajala je borba s viskom Murom i Dravom. Drava je bila poplavila područje bazena i okolnu šumu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje