Povežite se s nama

Život i društvo

Nakon 17 godina na varaždinski Trg tradicijskih obrta stižu nove izlagačke kućice

Objavljeno:

- dana

Nezavisni varaždinski gradski vijećnik Vjeran Strahonja na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća, održanoj 24. rujna, pitao kada će biti obnovljen Trg tradicijskih obrta.

Upozorio je da se drvene kućice doslovno raspadaju te da je to jedino mjesto koje turisti mogu posjetiti subotom popodne i nedjeljom.

Pismeno mu je na pitanje odgovorio privremeni pročelnik Tomislav Bogović, iz Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo. On je kao objašnjenje priložio odgovor Jelene Toth, direktorice TU Turističke zajednice grada Varaždina

Objasnila je da je Turistička zajednica grada Varaždina u suradnji s Gradom Varaždinom 2002. pokrenula, kao novitet u Hrvatskoj, Trg tradicijskih obrta. Na toj je lokaciji postavljeno pet izlagačkih kućica.

– Obzirom da su izlagačke kućice stare 17 godina, te unatoč stalnim popravcima, više ne zadovoljavaju uvjete za izlaganje, Turistička zajednica je prošle godine pokrenula projekt obnove Trga tradicijskih obrta. Kako bi sve bilo transparentno i po pravilima struke, Turistička zajednica je dosad provela natječaj za odabir idejnog arhitektonskog rješenja novih izlagačkih kućica, kao i samoga trga, te je stručna komisija odabrala najbolje idejno rješenje. Nakon toga, napravljen je i izvedbeni projekt za izradu novih kućica, koji je u međuvremenu, zbog povećanih cijena materijala na tržištu, doživio određene izmjene. U tijeku je odabir izvođača radova i planiramo da će radovi na izradi novih kućica krenuti tijekom studenoga te će završiti krajem godine ili najkasnije počekom iduće godine – objašnjava direktorica Toth.

>> FOTO Pogledajte kako izgleda Trg tradicijskih obrta i novi dizajn kućica za klobučara, kovača i tkalju

Napomenula je i da su stare kućice u listopadu popravljane, da bi “izdržale” do dolaska novih kućica.

Također, tijekom studenog bit će raspisan Natječaj za iskazivanje za rad i prezentaciju na Trgu i potpisani ugovori u suradnji s novim (starim) izlagačima.

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje