Povežite se s nama

Međimurje

U skladu s prirodom: Što napraviti kad voćke gologa korijenja ne stignemo odmah posaditi?

Objavljeno:

- dana

Piše i snima: Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge Biovrt

Jesen je idealno vrijeme za sadnju voćaka i puno je bolje to napraviti najesen nego na proljeće.

Razloga tome ima više, a glavni je da se voćka posađena na jesen bolje primi: oštećeni korijen (ako sadimo sadnice gologa korijena) se obnovi do proljeća, razvije se i tako su na proljeće, kad voćke krenu s rastom, već dobro ukorijenjene. One posađene na proljeće kreću odmah s rastom i nemaju vremena za razvijanje korijenja pa su te prve sezone podložnije sušama i vremenskim ekstremima. To je i drugi razlog za jesensku sadnju – najesen i tijekom zime česte su kiše i sadnice su dobro zalijane mjesecima nakon sadnje, a na proljeće su česte proljetne suše pa imate posla sa zalijevanjem istih da se prime.

Kako su najesen česte kiše ili loše vrijeme, dogodi nam se da ne možemo posaditi sadnice istog dana kada smo ih kupili ili su nam dostavljene poštom. Voćke gologa korijena u dućanu nam izvade i stave u plastičnu vreću, dostavljaju se isto umotanog korijena u plastiku.

Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge Biovrt
FOTO: Lucija Trupković

Sadnice ne smijemo ostaviti tako zapakirane, eventualno najduže jedan dan, jer riskiramo da nam propadnu. Stavite ih negdje u hlad, na zaštićeno mjesto i čim prije otpakirajte. Nikako ih nemojte stavljati u kante s vodom na nekoliko dana, jer će doći do truljenja korijena i propadanja voćaka. Voćke golog korijena koje ne stignete posaditi odmah potrebno je utrapiti.

Kako utrapiti voćku?

Voćku je najlakše utrapiti na neku površinu gdje imate vrt ili slično – gdje je tlo već bilo obrađivano, da lakše iskopate rupu. Trebate iskopati rupu/jarak dovoljno veliki da tu smjestite sve korijenje, posložite voćke jednu do druge, vratite tu zemlju na korijenje, lagano zagazite i zalijete. Ne treba biti posebno velika, ni duboka rupa – glavno je da je korijenje zaštićeno, to jest, prekriveno zemljom.

Na fotografiji pogledajte kako to ja radim – iskopam jarak i voćke posložim u njega te sve prekrijem zemljom. Bitno je dakle da je korijenje zaštićeno i na vlažnom. Ako je suho vrijeme, svakako zalijte po potrebi do trenutka sadnje.

Voćke možete utrapiti kako su i u dućanima s voćkama – možete navoziti zemlju ili vlažni pijesak na korijenje ili posaditi privremeno u kante ili neke velike posude, pod uvjetom, naravno, da korijenje stane u njih. I posude obavezno moraju imati rupe na dnu – bilo kakvo pretjerano zadržavanje vode oko korijenja već za par dana može izazvati truljenje korijenja i propadanje voćke.

Tako utrapljene voćke mogu stajati i duže vrijeme do trenutka sadnje i ne morate se bojati da bi mogle propasti. Ne morate se bojati ni obilnih kiša, ni prvih minusa. Sretno s jesenskom sadnjom i budućim plodovima u vašem voćnjaku!

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje