Povežite se s nama

Zabava & Stil

Advent u Trakošćanu plijeni svojom originalnošću, a organizatori su još “pojačali” program

Objavljeno:

- dana

Advent u Trakošćanu plijeni svojom ljepotom i ove je godine pravi hit među posjetiteljima.

>> Jedinstveni Advent u Trakošćanu: vožnja kočijom, „Čaj s groficom Drašković“, sajam i još mnogo toga

Zbog velikog interesa organizatori su odlučili “pojačati” program već od subote, 7. prosinca, pa će događanja trajati do 20 sati.

Uz već standardne sadržaje i ponude iz prvog vikenda (vožnja kočijom do dvorca, najam krinolina i odora u dvorcu, Adventski sajam, pripremu ”biciklina” u dvorskoj kuhinji, nastupi KUD-ova u dvorcu, prigodna gastronomska ponuda), od ove subote u program se uključuju i Trakošćanski streličari sa svojim aktivnostima.

Također, u sklopu programa u dvorcu, uz kupljenu ulaznicu za dvorac, posjetiteljima se kao dodatna vrijednost nude besplatna animacijska radionica ”Čaj s groficom”, namijenjena djeci od 5 do 10 godina, budućim ”princezama i prinčevima”, kroz koju će ona moći naučiti plesne korake, manire ponašanja, slušati o načinu življenja u Trakošćanu u 19.stoljeća, a sve kroz program prilagođen njihovu uzrastu u trajanju od sat vremena. ”Čaja s groficom” počinje u 16 i 18 sati.

U isto to vrijeme, roditeljima i svima ostalim zainteresiranima nudi se besplatna mogućnost ”grofovskog” stručnog kostimiranog muzejskog vođenja kroz dvorac, uz kupljenu ulaznicu za muzej. Naravno, i sami gosti se mogu kostimirati uz prisutnu ponudu najma krinolina, haljina ili časničkih odora.

Cijelo popodne, od 15 do 19 sati, u ”punom pogonu” bit će i dvorska kuhinja, tako da će svaki posjetitelj dvorca obilazak završiti besplatnim kušanjem tradicijskih pogača bednjanskog kraja. U 17 sati početak je i koncerta podno dvorca, kod terase Bistroa, na kojem također nitko neće ostati ni gladan ni žedan jer prigodna adventska gastronomska ponuda hotela Trakošćan nudi kobasice i hrenovke u pecivu, grah s kobasicom, hamburgere, ćevapčiće u lepinji, fritule, palačinke s čokoladom, štrukle, cvetlinsku gibanicu, punjene klipiće, crno i bijelo kuhano vino, čaj i drugo.

Novost je da su izrađene i posebno dizajnirane čaše za kuhano vino koje će svaki posjetitelj moći, uz kupljeno kuhano vino, zadržati kao uspomenu na prvi Advent u Trakošćanu. Svaki gost hotela, bistroa ili dvorca od ovog vikenda dobiva i tzv. ”adventsku putovnicu” – skupite osam žigova na odabranim lokacijama Adventa u Trakošćanu i pokupite slatku nagradu u hotelu Trakošćan.

A nakon 20 sati, zainteresirani mogu preseliti i ”preko puta”, u hotel Trakošćan, te uz nastup benda svake subote nastaviti adventsko veselje do kasno u noć, uz prekrasnu i posebnu sliku dvorca Trakošćana osvijetljenog i okupanog svjetlima reflektora u adventskoj noći.

Zabava & Stil

FOTO Tribinama NK Varaždina zbog nove himne Vatrenih danas se prolamao silan huk

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Nakon brojnih pjesama različite tematike koje dosad kao autor snimio Dražena Popijač Pupi, na red je stigla i nova himna Vatrenih.

Podsjećamo, lani je realiziran projekt himne NK Varaždina u suradnji s Udrugom veterana 7. gardijska brigada „PUMA“, čiji je član i spomenuti glazbenik.

– Ta himna bila je dobro prihvaćena i potakla me da napravim i jednu originalnu pjesmu za hrvatsku repku. I sam sam bio u ratu kao branitelj pa imam „filing“ kakav drugi autori nemaju – veli naš sugovornik koji potpisuje tekst i glazbu.

Na njega se nadovezao Robert Puja, predsjednik UV 7. gbr „PUMA“, koji se osvrnuo na dugogodišnju suradnju s Pupijem.

– Od ideje do realizacije novog projekta prošlo je kratko razdoblje i prošlog tjedna imali smo radni sastanak na kojem je odlučeno da u snimanju spota i pjesme sudjeluju branitelji. To je bio logičan potez jer su „provučeni“ kroz stihove. Pjesma je prava – navijačka, a danas su na snimanju sudjelovali veterani Roda, 104. brigade, Tigrova i Puma. Iz svake spomenute postrojbe sudjelovalo je po 10 branitelja koji pjevaju refrene u navijačkom stilu. Ideja je bila da mora zvučati moćno – objasnio je Robert Puja.

Dodajmo da je pjesma melodična i zasigurno će biti izvođena tijekom predstojećeg Europskog nogometnog prvenstva i onih natjecanja koja slijede.

Kako je to sve skupa danas izgledalo na stadionu NK Varaždina pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Vikend u varaždinskom HNK uz etno tehno i komične basne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nesvakidašnji glazbeno-scenski događaj, autorski projekt koji potpisuju Tim Hrvaćanin i Damir Martinović Mrle na Veliku scenu varaždinskog HNK dolazi u subotu, 4. svibnja s početkom u 19,30 sati.

Predstavu izvode plesači i svirači Varaždinskog folklornog ansambla u režiji Tima Hrvaćanina, dok glazbu potpisuje Mrle. Ovom inovativnom umjetničkom suradnjom preispituju se koreografske i dramaturške konvencije glazbeno-scenske izvedbe folklora te se istražuju potencijali novih koreografskih i glazbenih ostvarenja u folkloru.

Klasična folklorna izvedba uvijek teži izvornom predlošku u svakom segmentu izvedbe, od plesa i glazbe do nošnje i prikaza narodnih običaja. U predstavi Tichek se oženil folklorni ples izlazi izvan granica folklornog okvira te ulazi u dijalog s Mrletovim glazbenim opusom, od hitova i manje eksploatiranih pjesama grupe Let 3 do kazališnih i filmskih brojeva koje Mrle potpisuje s Ivankom Mazurkijević. Zakoračite u vikend uz etno tehno.

Za najmlađu publiku u nedjelju, 5. svibnja u 17 sati stiže predstava BASNE iz Kazališta Virovitica. Pet poznatih basni (Cvrčak i mrav, Lisica i gavran, Lisica i roda, Kornjača i zec, Miš i lav) u kojima “životinje zbore k’o ljudi i svaka neku pouku nudi” u ovoj je predstavi prikazano na vedar i komičan način.

Dinamična igra i brza izmjena scena odvija se u prepoznatljivoj maniri animiranih filmova pa garantira prijemčivost dječje publike. Kroz veselu igru, dopadljive likove, domišljatu režiju, maštovite kostime i šaroliku scenografiju, edukativan karakter predstave progovara na zabavan način.

Pa tako autor ove vesele i duhovite dramatizacije i adaptacije u stihovima, Draško Zidar, poručuje: “Slušajte, djeco, mudrosti basne I mnoge stvari bit će vam jasne. Slušajte basne mudru notu Mudrosti nam svima treba u životu.”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje