Povežite se s nama

Život i društvo

Antonio Tkalec: “Što god da radim u životu, moram se truditi ostati skroman i malen!”

Objavljeno:

- dana

– Ljubav prema glazbi rodila se onda kada sam se i ja rodio. Kada sam bio mali, mama i baka su mi govorile da sam pjevati počeo prije nego što sam počeo govoriti. S nepunih sedam godina priključio sam se crkvenom pjevačkom društvu „Tin“ iz Nedeljanca i jedva sam čekao mise srijedom jer sam znao da nakon mise slijedi proba zbora – govori Antonio Tkalec (37) iz Varaždina, danas jedan od najpoznatijih skladatelja, pjevača, tekstopisaca, kantautora i multiinstrumentalista moderne duhovne glazbe na ovim prostorima, čije pjesme postižu velik uspjeh i na svjetskoj glazbenoj sceni.

Zahvaljujući predanom i u javnosti priznatom 20-godišnjem radu, Ministarstvo kulture dodijelilo mu je status samostalnog umjetnika. Tkalec iza sebe ima četiri studijska albuma, 25 nagrada, više od 150 priznanja i još više održanih koncerata.

Životni put

Nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja htio je upisati Glazbenu školu, no roditelji mu to nisu mogli priuštiti. Ipak, od svog sna nije odustao, pa je tijekom života radio razne poslove, često kao skladištar ili pomoćni radnik, a nekad i dva posla odjednom kako bi mogao financirati glazbu, kojom se oduvijek htio profesionalno baviti.

Znao ju je cijeniti, kaže, već kao tinejdžer, slušajući na radiju Brucea Springsteena i U2 te diveći se odsviranim dionicama na gitari i tomu kako je nešto otpjevano. To ga je inspiriralo da i sam počne svirati, pa danas svira sve vrste gitara, instrumenata s tipkama, bubnjeve i udaraljke. Osim toga, kao plod dugogodišnjeg rada u listopadu 2013. godine pokrenuo je Sky Road Music Studio, prvi profesionalni glazbeni studio u Hrvatskoj, ali i šire, s visokokvalitetnom opremom i instrumentima u kojem se piše, sklada i snima samo duhovna glazba.

Duhovna glazba

– Svaka glazba je duhovna, samo su različiti duhovi, a ja sam rođen u obitelji gdje je navečer uvijek bila prisutna obiteljska krunica. Usađene su mi temeljne kršćanske vrijednosti i kako sam odrastao, htio sam da moja glazba ima određenu vrijednost i pomogne ljudima na neki nematerijalni način. Nikad se nisam mogao pronaći u svjetovnoj glazbi, poruke većine tih pjesama mi se nikada nisu sviđale, pogotovo ove današnje koje su upitnog moralnog karaktera – rekao je Tkalec, koji svojim radom želi slaviti Boga i donositi ljudima radost i ohrabrenje, a najveća plaća mu je kada svojim pjesmama uspije dotaknuti publiku.

U javnosti se s duhovnom glazbom prvi put pojavio prije 20 godina, kada je nastupio na Festivalu „Duga“ u Ludbregu. „Dugu“ i „Marijafest“ u slovenskoj Ptujskoj Gori ističe kao dva posebno draga festivala na kojima je nastupio, a godišnje u prosjeku sudjeluje na njih 12, dok je autorskih koncerata održao više od 40. Najčešće nastupa u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj, Švicarskoj i BiH, a u zadnje vrijeme i u drugim zemljama.

Posebno je ponosan na svoj prateći bend, koji čine producent i klavijaturist Ivan Mikulić, prvi gitarist Nebojša Buhin, drugi gitarist, udaraljkaš i kahonist Neven Putarek, basist Mario Bilić, bubnjari Nikola Mikulić i Mario Klarić, violinist Martin Pokos te prateći vokali iz Varaždina, Krapine i Slovenije (Sanja, Anita V., Anita Nj., Marjetka i Agneza), koji se izmjenjuju po potrebi. Osim s poznatim domaćim glazbenicima, surađuje i sa svjetski poznatim glazbenim imenima.

– Putovi su mi se sreli s Kathy Kelly, najstarijom sestrom iz benda The Kelly Family, ona je jedna stvarno posebna osoba. Tu su i suradnje s Michaelom W. Smithom, svjetski poznatim pjevačem, i Bernardom Bruno iz Švicarske, sjajnom vokalisticom i kantautoricom, kao i s mastering inženjerom Steveom Corraom iz Nashvillea, a trenutno sam na turneji po Sloveniji s najpoznatijim slovenskim kantautorom duhovne glazbe, paterom Janezom Ferležom – ističe svoje međunarodne suradnje Tkalec, a od domaćih su mu najznačajnije ona s Ivanom Mikulićem iz Belice i Nikolom Buhinom, gitaristom kojeg dijeli s Ninom Badrić.

Kapljica u moru

Osim na turneji koja je u tijeku, Tkalec trenutno radi i na novom, petom albumu, koji bi trebao izaći oko Uskrsa. Iako je u ovo adventsko vrijeme vrlo zauzet, Božić i Nova godina rezervirani su za obitelj.

– Za Božić i Novu godinu uvijek nastojim biti s obitelji. Kod mene u kući nisu važni pokloni pod borom. Ljubav u obitelji, zajedništvo, druženje i mir najljepši su poklon, koji ne može ništa zamijeniti i koji mi nitko drugi ne može dati – rekao je i mišlju kojom se uvijek vodi zaključio: – Kako me kroz život Bog vodio različitim putovima, shvatio sam da što god da radim u životu, moram se truditi ostati skroman i malen i ne uzdizati se previše. Želim ostati jedna mala kapljica u moru Božje ljubavi, koju činimo svi koji smo dani na svijet.

Među 50 najboljih na svijetu

Karijeru su mu obilježile brojne nagrade i priznanja struke i publike u Hrvatskoj i izvan nje. Među važnijima su brojne nagrade za najbolje tekstove i glazbu na festivalima „Maruševec“, „Tonkafest“ i „Marijafest“. Sva četiri njegova albuma, „Evo dolazim, Gospodine“, „Kralju kraljeva“, „Zauvijek Tvoj“ i „Ohrabri me“, našla su se u konkurenciji za nagradu Porin, a pjesma „You’re Glorious“ s albuma „Kralju kraljeva“ 2012. godine je izabrana među 50 najljepših duhovnih pjesama u svijetu, od 8000 prijavljenih na natječaj, od strane IMA-e (International Music Awards, SAD), u čijem žiriju su bili Cyndi Lauper i Kenny Rogers. Hrvatska duhovna glazbena scena 2017. godine je uvrstila pjesmu „Ohrabri me“ među 100 najljepših duhovnih pjesma u povijesti duhovne glazbe.
U 2019. godini na slovenskome „Marijafestu“ dobio je nagradu za poseban doprinos Festivalu, a Mariborska nadbiskupija dodijelila mu je posebno priznanje mariborskog nadbiskupa Alojzija Cveka za 10 godina rada u duhovnoj glazbi u Sloveniji.

Život i društvo

Evo kako hitne službe reagiraju u slučaju pada trupaca na djelatnika pilane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe u pilani Golub u Varaždinu održana je 29. travnja zajednička vježba svih žurnih službi Varaždinske županije pod nazivom „Multidisciplinarni pristup unesrećenim osobama prilikom manipulacije trupcima“.

Uz djelatnike Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, sudjelovali su i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, Policijske uprave varaždinske i Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, odnosno 40-ak pripadnika žurnih službi.

Izniman stupanj spremnosti i odgovornosti žurnih službi pohvalila je zamjenica župana, ujedno i načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Silvija Zagorec.

– Pohvaljujem organizatore, Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, koji već dugi niz godinama organizira ovakve zajedničke vježbe svih žurnih službi na terenu u različitim situacijama. Svrha tih vježbi je pokazati višu razinu spremnosti, odnosno da se naše žurne službe u određenom trenutku, u određenoj situaciji, mogu nositi sa svim izazovima. Pohvaljujem timski rad žurnih službi, njihovu uvježbanost i koordiniranost što pokazuju ne samo kroz ovakve vježbe, već i kroz svoj svakodnevni rad, te naši građani, uz njih, zaista mogu biti sigurni – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec podsjetio je kako je ovo 10. jubilarna zajednička vježba žurnih službi.

– Još nam preostaje vježba spašavanja iz ruševina, čime bismo zaokružili jedan ciklus vježbi koji je osnovni u spašavanju u velikim nesrećama – rekao je ravnatelj Smoljanec.

– Scenarij vježbe obuhvatio je nekontrolirani pad trupaca čime je došlo do ozljeđivanja djelatnika pilane. Uslijedilo je pozivanje žurnih službi, njihov dolazak na teren i zbrinjavanje unesrećenih, čime je predstavljena jedna sinergija svih žurnih službi na području Varaždina i šire – pojasnio je pomoćnik zapovjednika za operativu JVP Grada Varaždina Mario Rogina.

A da su ovakve vježbe itekako važne potvrdio je i voditelj Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave varaždinske Matko Murić.

– Takve vježbe su jako pozitivne jer je koordinacija žurnih službi izuzetno bitna na terenu, kako bi se na samom mjestu događaja poduzele sve radnje koje su važne da se što prije zbrinu ozlijeđene osobe, osigura mjesto događaja i poduzmu sve hitne radnje koje će utvrditi činjenice i nastanak samog događaja – izjavio je Matko Murić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Netko je u Vinici osvojio 80.000 eura, nakon što je uplatio samo 10.40 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U 120. kolu igre Sve ili Ništa Hrvatske lutrije 29. travnja izvučeni su brojevi 1, 3, 5, 8, 9, 11, 12, 14, 16, 17,19 koji su igraču iz Vinice donijeli dobitak 11 u iznosu od 80.000 eura.

Igrač je odigrao pretplatu od 8 kola i u izvlačenju 120. kola pogodio svih 11 izvučenih brojeva te je za uplaćenih 10.40 eura dobio 80.000 eura, objavila je Hrvatska lutrija.

Dobitni listić je uplaćen kod poslovnog partnera Tisak, na adresi Vinička 8, Vinica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje