Povežite se s nama

Život i društvo

Projekt slavnog Jamie Olivera u Varaždinu: djeca pripremala prirodne sokove jer je zdravo “in”

Objavljeno:

- dana

Food revolution day

Voćni sok od naranče, limuna i jabuke bio je samo jedan od zdravih napitaka koje su učenici nižih razreda varaždinskih osnovnih škola sami pripremali, a onda i popili u petak na radionicama koje su održane na Food revolution dayu. 

U Varaždinu je prvi puta održan ovaj megapopularan projekt kojeg po cijelom svijetu promovira slavni Britanac, a kojim se promovira zdrava prehrana.  

Krk, Zagreb, Dubrovnik i – Varaždin!

– U Hrvatskoj ovaj projekt provodi Hrvatski akademski centar primjenjenog nutricionizma (HACPN).  Prošle godine Food revolution day održavao se na Krku i u Zagrebu te je ideja bila da se projekt proširi i na druge gradove, pa se uz njih ove godine Food revolution day održava u Dubrovniku i Varaždinu – rekla je Karmen Kokot, dipl. ing. prehrambene tehnologije iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, članica Hrvatskog akademskog centra primjenjenog nutricionizma i Jamie Oliver Food revolution amabasadorica.  

 Cilj je usvajanje pravilnih prehrambenih navika.

– Upravo su djeca nižih razreda osnovnih škola najbolja za to. Kakve navike sada steknu, takve će imati cijeli život – istaknula je Kokot i dodala kako je ove godine naglasak Food revolution daya na smanjenju procesuirane hrane koja najčešće sadrži rafinirani šećer.

Cilj: osvijestiti djecu da gotovi sokovi sadrže dodatne šećere, stabilizatore i bojila te potaknuti reklamiranje zdrave hrane, a ne fast fooda i gaziranih pića  

– Kroz ove radionice u kojima djeca sami pripremaju prirodne sokove i smothyje želimo im pokazati kako je to jednostavno, a s druge strane potaknuti ih da izbjegavaju gotove sokove koji u sebi sadrže dodane šećere, stabilizatore, bojila i slično. Drugi cilj koji ove godine želimo ostvariti je potaknuti Vlade u svim državama gdje se akcija provodi da se reklamiranje konzumacije loše hrane i gaziranih pića smanji ili ukine te se više reklamira prirodna hrana i sokovi. Gotovo 90 posto reklama odnosi se na konzumiranje loše hrane, a većina djece to pamte i usvajaju – istaknula je Kokot i dodala kako su rezultat loših prehrambenih navika metabolički poremećaji koji se kasnije javljaju odrasloj dobi, prije svega dijabetes tipa II i problemi krvožilnog sustava koji su broj jedan smrtnosti u svijetu.

Dorotea Solomun iz udruge Medenjak, koja se također uključila u ovu akciju i koja je uz Kokot Jamie Oliver Food revolution ambasadorica, navodi kako je ova akcija nadogradnja svega onoga što udruga radi od 2013. godine.

– Mi provodimo projekte “Biram zdravo” i “Zdravlje za stolom”, a ovaj današnji događaj samo je jedna točka na “i” svih naših dosadašnjih aktivnosti. Smatram da bi svi koji rade s djecom trebali imati saznanja o zdravoj prehrani i u razgovoru s njima upućivati ih na zdrave prehrambene navike koje su se očito izgubile tijekom vremena – istaknula je Solomun.  

Stoga su se u promociju zdravog života uključile i volonterke Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta iz Zagreba, a radionice su vodili budući nutricionisti, učenici 3. razreda Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole smjera tehničar nutricionist.

– Za djecu je dobro da od malih nogu nauče što je zdravo. Gulili smo mrkve i jabuke za sok te djeci objašnjavali koji su vitamini u voću i koja je važnost voća u prehrani. Drago mi je što im je sok koji su sami pripremali bio jako fini – rekla je Dijana, učenica 3. razreda.

 

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje