Povežite se s nama

Život i društvo

Odjenite levisice i vratite se u 80-e uz izložbe, glazbu s ploča i besplatni koncert u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

MA DAJ OBUCI LEVISICE…

Za sve koji se s nostalgijom prisjećaju 80-ih godina, ali i one mlađe, dobra vijest stiže iz TZ Grada Novog Marofa.

U povodu Dana Grada koji se održavaju idućeg vikenda, 9. lipnja bit će organiziran “Sastanak u traperu” na kojem će na razne načine oživjeti vrijeme 80-ih koje mnogi pamte i kao zlatno doba Marofa.

Sjetili se velikog koncerta 1981. godine i levisica

“Sastanak u traperu” održat će se ispred i u prostoru Stare škole s početkom u 16 sati. Posjetitelje čeka bogat program koji će kulminirati u 22 sata uz koncert Azra tribute benda Fantom slobode.

– Ideja je došla zbog prisjećanja na veliki koncert koji je 30. svibnja 1981. godine pod nazivom Veliki muzički sastanak održan u Novom Marofu. Na tom koncertu nastupio je Parni Valjak, Drugi način, Drago Mlinarec, Aerodrom i drugi rock bendovi koji su tada žarili i palili scenom, a malo je poznato kako je to bio prvi veliki koncert na otvorenom u novomarofskom kraju – otkrila je Renata Horvatić iz TZ grada Novog Marofa.

– Ako imate stare rock ploče kasnih 70-ih i ranih 80-ih slobodno ih donesite – poziva Horvatić iz TZ grada Novi Marof

Dobre glazbe neće nedostajati ni na “Sastanku u traperu”. Navečer će se održati koncert Fantoma slobode, a prije toga od 16 sati glazbu će s vinil ploča puštati Matija Maltar.

– Ako imate stare rock ploče kasnih 70-ih i ranih 80-ih slobodno ih donesite – poručuje Horvatić koja je pozvala sve da na “Sastanak u traperu” dođu u levisicama ili nekom drugom Levi’s komadu.  

– Početkom 80-ih godina prošlog stoljeća u pogonu u Novom Marofu počele su se šivati popularne levisice koje su bile obavezni odjevni komad u to doba, ali i danas. Zato pozivamo posjetitelje da izvuku iz ormara stare Levi’s komade, osmisle dobru retro odjevnu kombinaciju i osvoje poklon bon od 500 kuna – pozvala je te pojasnila je kako će bon biti dodijeljen najbolje odjevenoj osobi po mišljenju stručnog modnog žirija.

Poklon bon osigurava Europa 92 kao zastupnik “jeans” brendova u Hrvatskoj pa tako i brenda Levi’s, a dobitnik ili dobitnica moći će ga iskoristiti u bilo kojoj Europa 92 trgovini.

Osim izbora najboljeg stylinga na popodnevnom dijelu “Sastanka u traperu” posjetitelje čekaju zanimljive izložbe.

Moći će se razgledati crno-bijele fotografije Diane Klopotan iz Novog Marofa tematski vezane za doba 80-ih godina i stare fotografije korištene za marketing odjeće Levi’s. Uz to, Miroslav Belcar iz brenda Smetnjak i Jelena Tucelj izložit će renovirane stare stolce. Neki od stolaca koje će izlagati su dizajnerski proizvod Nike Kralja koji je jedna od središnjih figura slovenskog poslijeratnog industrijskog dizajna u drugoj polovici 20. stoljeća te jedan od najvažnijih industrijskih dizajnera u svijetu.

Kreacije Nele Kliček i Blaženke Roth

S obzirom na to kako je tema sastanka traper, na eventu će se predstaviti i dvije mlade varaždinske dizajnerice koje prvenstveno koriste upravo taj materijal. Radi se o Neli Kliček koja u sklopu brenda Neha Neha redizajnira i oslikava odjeću i modne predmete. Mlada dizajnerica najpoznatija je po redizajniranim Levi’s traper jaknama i hlačama koje nakon što prođu kroz njezine ruke postaju unikatni, dizajnerski komadi koje obožavaju boho djevojke. Uz nju, svoje će kreacije izložiti Blaženka Roth koja je u sklopu brenda Broth osmislila kolekciju “Old jeans – new piece”. Kolekcija je nastala 2010. godine kao odgovor na sve veći problem tekstilnog otpada zbog masovne proizvodnje odjeće.

Izvor:
Foto: Izvor: True fit/Levis

Život i društvo

Varaždinska županija je na korak do statusa prijatelj djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je usvojena Strategija projekta „Varaždinska županija – prijatelj djece“ za razdoblje 2023.-2025. na sjednici Županijske skupštine održanoj u ožujku, u ponedjeljak, 29. travnja, održan je u Maloj dvorani Županijske palače još jedan radni sastanak članova Koordinacijskog odbora Varaždinska županija – prijatelj djece.

Sastanku su, uz župana Varaždinske županije Anđelko Stričak i članove koordinacijskog odbora, sudjelovale i Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i dr. sc. Arijana Mataga Tintor, suradnica Društva naša djeca. 

Tema sastanka je bila kandidatura Varaždinske županije za dobivanje statusa “Županija – prijatelja djece”. Gošće su upoznale župana i članove Koordinacijskog odbora s procedurom kandidature za stjecanje statusa, a bila je to ujedno i prilika da se ukaže na sve projekte koje Varaždinska županije provodi s djecom i za djecu. Župan je gošće upoznao s najvažnijim dijelovima strategije, proračunskim izdavanjima za obrazovanje te programom kandidature.

Nakon sastanka gošće su posjetile centar Lori gdje ih je ravnateljica Željka Marković Bilić provela kroz Newton učinioce i upoznala s planovima samog centra.

– Varaždinska županija na korak je do dobivanja statusa prijatelja djece. Ovim putem zahvaljujem svima koji rade s našim najmlađim sugrađanima, čineći brojne iskorake da Varaždinska županija bude predvodnik u obrazovanju. Često nismo ni sami svjesni koliko toga imamo i koliko toga znamo i radimo, a ovakve nas situacije uvijek na to podsjete i što je još važnije, motiviraju da budemo još bolji. Stoga pozivam sve gradove i općine s područja Varaždinske županije koji nemaju taj status da krenu u njegovo ostvarivanje – rekao je župan Stričak.

A da je kandidatura Varaždinske županije za dobivanje statusa “Županija – prijatelj djece” opravdana slaže se i glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske Snježana Krpes.

– Županija je zadovoljila sve preduvjete za kandidaturu, što uključuje trogodišnji strateški plan kroz koji su obuhvaćeni svi obavezni kriteriji projekta “Županija-prijatelj djece”. Osim toga, kroz realizaciju plana vidi se da je Županija u nekoliko zadnjih godina, ne samo ostvarila, već i postigla nadstandarde u nekim važnim područjima kvalitete života djece u suradnji s odgojno-obrazovnim, socijalnim, zdravstvenim, kulturnim, sportskim, javnim ustanovama na širem županijskom području, posebice na području obrazovanja, inovacija, regionalnog razvoja, u čemu prednjači u Hrvatskoj. Izdvajamo centre izvrsnosti, znanstvene centre za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, centar za mentalno zdravlje, jaku mrežu osnovnih škola, visok postotak osnovnih škola u jednoj smjeni, kvalitetni preventivni programi, građanski odgoj, obnavljanje i stavljanje u funkciju dvoraca na području Županije, kao i impresivan postotak županijskog proračuna koji se izdvaja za obrazovanje i dostupnost usluga za djecu i mlade u zajednicama u kojima oni i žive. Kako je program “Županija – prijatelj djece” upravo prilika da se međusektorski povežu svi dionici koji skrbe za djecu, drago nam je da je to prepoznato u Varaždinskoj županiji, koja je razvila dobre modele upravljanja i praksi – rekla je Snježana Krpes dodavši kako u sljedećih nekoliko mjeseci, pred županijskim koordinacijskim odborom slijedi da sve što se kroz strateški plan realiziralo u zadnje tri godine, da se izvijesti u završnom izvještaju, nakon čega će uslijediti i samo ocjenjivanje i izvid komisije na teren.

– Ukoliko Županija ispuni svih 80% kriterija i uspješno prođe ocjenjivanje, ostvarit će sve preduvjete za dobivanje prestižnog, ali ujedno i obvezujućeg javnog priznanja “Županija – prijatelj djece”, kojeg dodjeljuju Savez društava “Naša djeca” Hrvatske i Hrvatska zajednica županija – zaključila je Krpes.

Nastavite čitati

Život i društvo

Proslavili Praznik rada i ispratili voćanske branitelje na hod do Vukovara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom kod kapelice sv. Josipa u zaseoku Kraljsko/Martani u Donjoj Voći mještani Općine Donja Voća odali počast bratu, sinu, suborcu i sumještaninu Josipu Martan, ali prisjetili se i svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za ono u što su vjerovali.

Nakon mise, za sve sumještane, Udruga branitelja „Voća“ organizirala druženje i podjelu graha na Sportskom Parku Hrvatskih branitelja u Donjoj Voći. Zajedničkim druženjem mještani su obilježili Praznik rada, ali i ispraćaj voćanskih branitelja koji su krenuli pješke put Vukovara.

Ovim zahtjevnim pothvatom odaju počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec poginulima u Domovinskom ratu, to više što je i njihov rođak Josip Martan, pripadnik Specijalne policije PU varaždinske „Roda“, i sam smrtno stradao 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici.

Tom prilikom, načelnica Općine Donja Voća Kočet staknula je sljedeće: „Naša obaveza je da nove generacije ne zaborave njihovu žrtvu, trud i suze jer nemamo se pravo kititi ordenjem prošlosti ako ne djelujemo sada za budućnost i zajedno težimo istom cilju za koji su se svi oni borili. Stoga, težimo svi zajedno da kreiramo zajednicu u kojoj nitko nije manje vrijedan, zaboravljen i potlačen jer je drugačiji. Dužni smo im to, svi zajedno. Danas poneki olako daju savjete koje ni sami ne bi prihvatili. Drže prodike bez imalo odgovornosti, a da i sami ne rade to isto. Licemjerno i ravnodušno! Neka nam naši sumještani, Slavko i Marijan Martan, budu vodilja da krenete od sebe i da svojim dijelima pokažete kako bi se i drugi trebali ponašati. Naši dragi Marijan i Slavko Martan, na ponos svih nas, sutra kreću na put od Ivanca do Vukovara i time će odati počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec. Neka ih na tom putu prati Božji blagoslov!“

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje