Povežite se s nama

Kultura

Krivotvorene slike i skulpture iz Muzeja policije na izložbi u palači Hezer, bit će izložen i lažni Stančić

Objavljeno:

- dana

NEOBIČNA IZLOŽBA

“Ljepota lažnog sjaja” naziv je zanimljive izložbe koja će biti otvorena u petak, 11. kolovoza u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin. 

Radi se o izložbi krivotvorenih djela, slika i skulptura eminentnih hrvatskih umjetnika, zaplijenjenim na crnom tržištu umjetnina, a koje su dio fundusa Muzeja policije.

Krivotvorine i radionice – o krivotvorenju

– Ovo nije izložba o umjetnosti u slikarstvu i kiparstvu, već je to izložba o prijevarama lakovjernih ljudi posredstvom umjetnosti, kao i o beskrupuloznosti crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali neupućenih kupaca. Riječ je o izložbi koja predstavlja specifični oblik kriminala, a njome se želi pridonijeti osvješćivanju građana na nužan oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina svih vrsta i borbi protiv crnog tržišta – objašnjavaju stručnjaci iz Muzeja policije.

Zbirku čini 60-ak izložaka, a najzastupljeniji su lažnjaci  Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera

Zbirka Muzeja policije počela se stvarati prije desetak godina sporadično prikupljenim krivotvorinama koje su samoinicijativno, po pravomoćnosti sudskih presuda, dostavile neke policijske postaje. Sustavno prikupljanje započelo je 2009. godine, kada se, posredstvom Službe organiziranog kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije, kod sudova uspjelo ishoditi da se po pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već da se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije.

Danas ovu podzbirku Kriminalističke zbirke predmeta čini 60-ak izložaka, od kojih se najveći broj odnosi na ulja na platnu i nekoliko skulptura. Najviše je krivotvorina radova Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a u manjem broju su radovi Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan i Nikole Reisera. Tu su i tri krivotvorene skulpture Dušana Džamonje i jedna Vojina Bakića, a od stranih autora u Zbirci su i krivotvoreni radovi Salvadora Dalija i Paula A. Renoira.

Izložba je prošle godine predstavljena u Zagrebu i imala je veliki odjek u medijima i javnosti, pa se veliko zanimanje očekuje i u Varaždinu. Dodatni interes javnosti za ovu aktualnu temu potaknut će se i s nekoliko prigodnih predavanja o “zanatu” krivotvorenja i crnom tržištu umjetninama.

Izložba je otvorena do 24. rujna.

Izvor:
Foto: Gradki muzej Varaždin

Kultura

U Čakovcu 8. i 9. svibnja 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom mjesecu svibnju očekuje nas u Čakovcu 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“.

Prvi dan ove manifestacije, u srijedu 8. svibnja u 13 sati u zgradi Scheier, održat će se koncert studenata Muzičke akademije u Zagrebu, točnije, gudačkog kvarteta imena Visio quartet u sastavu Lea Tvrtković, violina, Vid Krešimir Pavčnik, violina, Vid Ilčić i Lovre Tunuković, violončelo.

Drugi dan, 9. svibnja, u 19 sati slijedi otvorenje izložbe radova učenica i učenika Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Tragovima Slavenskog“.

Nakon izložbe program se nastavlja u dvorani Zrinski zgrade Scheier, svečanom dodjelom Nagrade grada Čakovca i koncertom u čast nagrađenoj skladateljici i dakako, Josipu Štolceru Slavenskom.

Ovogodišnja laureatkinja Mirela Ivičević, onima koji iz godine u godinu prate Majski, poznata je kao skladateljica koja nije prvi put dobitnica Nagrade Grada Čakovca. Iako nagrađenu skladbu zbog tehničkih uvjeta nećemo čuti na Večeri laureata, solistica Lucija Stilinović i Ansambl Synchronos izvest će dva izabrana djela iz njenog opusa, dok će nam uživanje u nastavku koncerta i djelima Slavenskog omogućiti Kvartet Sebastian uz sopranisticu Katarinu Toplek Horvat.

Ulaz na programe je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Noći tvrđava u Trakošćanu uz zanimljivu izložbu, promatranje zvijezda i koncert J.R. Augusta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvor Trakošćan s velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresirane da im se pridruže 10. svibnja, u petak, kada povodom Noći tvrđava pripremamo zanimljiv i bogat program.

Program će započet u 19 sati otvorenjem izložbe „Žena u životu samostana Arouca“. Muzej Arouca smješten je u opatiji svetog Bartola koja je kroz većinu svoje povijesti bila jedno od najutjecajnijih vjerskih središta u regiji. Izvorno je bila riječ o dvostrukom samostanu za muškarce i žene koji je slijedio pravila sv. Benedikta, ali od 1154. godine postao je isključivo ženskim samostanom.

Izložba se bavi kompleksnim pitanjem zašto su žene iz feudalnih obitelji uopće odlazile u spomenuti samostan?

Nakon otvorenja izložbe, u 20 sati astronomsko društvo „Meteor” održati će zanimljivo predavanje te će se nakon toga s njima moći promatrati i zvijezde.

Program će zatvoriti J.R. August koji će od 21 sat izvoditi sve svoje najpoznatije hitove.

Ulaz na događanja u sklopu Noći tvrđava u potpunosti je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje