Povežite se s nama

Međimurje

Tjedan biodinamika: sve veći broj OPG-ova okreće se ekološkom i biodinamičkom uzgoju

Objavljeno:

- dana

SVETI MARTIN NA MURI

Brojna istraživanja otkrila su da glavni kriterij u odabiru namirnica više nije njihova cijena već kvaliteta i porijeklo.

Porijeklo sorte, način uzgoja i uvjeti transporta kupcima su postale najvažnije stvari na koje obraćaju pozornost prilikom kupovine namirnica. Upravo iz razloga da širim masama približe hranu koja se svakodnevno priprema i konzumira, Centar dr. Rudolfa Steinera i LifeClass Terme Sveti Martin prvi put na ovim prostorima organizirali su manifestaciju „Tjedan biodinamike“.

Podupiranje

Na ovom zanimljivom i edukativnom druženju okupili su se predstavnici OPG-ova koji prakticiraju biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju. Uz njih, otvorenju su prisustvovali zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, voditelj Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec, voditeljica hotelskih operacija i ljudskih resursa u LifeClass Termama Sveti Martin Jelena Berečić i stručna savjetnica za zaštitu bilja iz međimurske Savjetodavne službe Natalija Peter Hunjadi.

“Biodinamika je koncept održivoga gospodarenja koji prati prirodne ritmove. Biodinamika je jednostavna, ali sadržajna.“ 
Dijana Posavec

Zamjenica župana Sandra Herman istaknula je da Međimurska županija sustavno podupire rad Centra dr. Rudolfa Steinera, a ta će se bliska suradnja nastaviti i u budućnosti.
– Međimurska županija prati razvoj ekološke i biodinamičke poljoprivrede te je kroz financijsku potporu i poticaje zabilježen evidentan porast takvih gospodarstava. Plasiranjem proizvoda kroz turističku ponudu, u čemu su primjer upravo Terme, podižemo kvalitetu hrane, nudimo najbolje od obiteljskih proizvođača, a znamo da je zdravu i provjerenu namirnicu svaki gost spreman platiti i zbog nje se vratiti u destinaciju – istaknula zamjenica Herman i dodala:
– Nikako nije slučajno što s ovako kvalitetnim proizvođačima i lokalnim proizvodima u Međimurju stižu najprestižnije nagrade za enogastronomiju, poput titule Europske destinacije izvrsnosti za lokalnu gastronomiju i turizam u 2015. i „Swiss Tourism Award“, najvišeg švicarskog priznanja, nagrade koja nas karakterizira kao zelenu kolijevku koja je uravnotežena u svojim prirodnim ljepotama, odličnoj hrani i vrhunskim vinima.

Bogata ponuda

Odabir mjesta za održavanje prvoga ovakvog okupljanja, LifeClass Termi Sveti Martin, nikako nije slučajan, s obzirom na to da upravo Terme kroz viziju i slogan „Svijet zdravih užitaka“ temelj biodinamike žive svakodnevno. Naime, sklopljeni su ugovori s lokalnim proizvođačima hrane koji svoje najbolje namirnice plasiraju upravo kroz ponudu i jelovnike restorana u sklopu Termi.

– Osim u zanimljivim predavanjima, učenju Steinera, hrani i piću, u našem „Svijetu zdravih užitaka“ svi koji nas posjete biodinamiku će moći okusiti u „Le Batatu“, osjetiti u wellness centru i doživjeti u „Temple of Life“ unutarnjim bazenima. Odlična hrana po kojoj smo prepoznatljivi osnova je dobre usluge, a uključivanjem lokalnih proizvođača svaka namirnica ima provjereno porijeklo, ime i prezime te ono što je najvažnije – neospornu kvalitetu. Do sada imamo sklopljene ugovore s dvadesetak biodinamičkih OPG-ova, a želja nam je da ta brojka bude što veća – rekla je Jelena Berečić.

„Tjedan biodinamike“ prva je takva manifestacija na ovim prostorima

Znanje koje je dr. Rudolf Steiner ostavio iza sebe temelj je novih promišljanja u poljoprivrednoj proizvodnji kojoj se okreće sve veći broj OPG-ova.
– Biodinamika je vrlo jednostavna, ali sadržajna. Radi se o konceptu održivoga gospodarenja koji prati prirodne ritmove. Iako su mogućnosti ogromne, u Međimurju je broj onih koji su prihvatili ovaj način proizvodnje još uvijek premalen. Ali i ta slika se polako mijenja – rekla je ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Općina Podturen uputila javni poziv za e-upise u vrtić “Dječja mašta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen poziva sve zainteresirane roditelje i skrbnike djece rane i predškolske dobi da zahtjev za upis djeteta u nadolazeću pedagošku godinu predaju putem elektroničke prijave (preko aplikacije e-građani).

Zahtjevi se zaprimaju od 9.05. do 17.05. 2024., do 12 h, za sve objekte u sklopu Dječje mašte u kojima ima slobodnih kapaciteta (matični objekt u Čakovcu te područni objekti u Sivici i Zebanec Selu).

Zahtjevi će se zaprimati za pedagošku godinu 2024./2025. za upis u redovne programe jaslica i vrtića.

U slučaju poteškoća s predajom zahtjeva za e-upise, kontaktirajte psihologinju u matičnom objektu na tel: 040 395 655 ili e-mail: [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska policija na svom području uočila veliki broj vozila kojima je istekla prometna dozvola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uvidom u evidencije isteka valjanosti prometnih dozvola uočeno je da na području Međimurske županije postoji veliki broj motornih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, a vlasnici ih u zakonskom roku nisu odjavili u nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji.

Kako bi izbjegli prekršajne sankcije, Policijska uprava međimurska poziva vlasnike da odjave vozila kojima je istekla valjanost prometne dozvole.

Podsjećaju vlasnike vozila na obvezu pridržavanja odredbi čl. 250. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim je propisano kako je vlasnik vozila dužan odjaviti vozilo ako ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole.

Vlasnik registriranog vozila može odjaviti vozilo, a uz zahtjev za odjavu mora priložiti prometnu dozvolu radi evidentiranja odjave vozila i vratiti registarske pločice, odnosno priložiti potvrdu tijela koje je registriralo vozilo izvan Republike Hrvatske kojom se potvrđuje da su registarske pločice i prometna dozvola zadržane ili poništene.

Također, vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli, a u roku od 30 dana dužan je odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice, ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

Za nepridržavanje ovih odredbi predviđene su novčane kazne, i to za fizičke osobe, odnosno vlasnike vozila 90 eura, za pravne ili fizičke osobe obrtnike od 660 do 1990 eura, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave od 190 do 660 eura.

Ujedno, policija podsjeća nove vlasnike vozila (kupce vozila) da su u roku od 15 dana od stjecanja vlasništva dužni registrirati vozilo na svoje ime ili ga odjaviti, a ako ga ne registriraju na svoje ime ili ne odjave, stanica za tehnički pregled vozila će, na zahtjev osobe na koju je vozilo registrirano (prodavatelj vozila), rješenjem ukinuti registraciju vozila.

Napominju da se sklapanjem Ugovora o kupoprodaji motornog vozila prodavatelj i dalje u službenim evidencijama MUP-a vodi kao vlasnik vozila, sve dok se vozilo ne odjavi u službenim evidencijama nadležne policijske uprave ili postaje, ili dok ga novi vlasnik ne registrira na svoje ime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje