Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici Strojarske i prometne škole uz Dan grada proveli akciju “Dan ljubaznosti u prometu”

Objavljeno:

- dana

PJEŠACI I VOZAČI “POD POVEĆALOM”

U Varaždinu je danas održana već tradicionalna akcija učenika Strojarske i prometne škole Varaždin uz Dan grada Varaždina i blagdan sv. Nikole “Dan ljubaznosti u prometu”. 

Učenici smjera tehničar cestovnog prometa od 10 do 12 sati na deset najfrekventnijih raskršća u gradu bilježili su vozače i pješake koji prelaze preko pješačkog prijelaza.

U fokusu vozači i pješaci na pješačkim prijelazima

– Zapisujem vozače koji staju na pješačkom prijelazu kada prolazi pješak i oni koji ne staju, a zapisujem i pješake: jesu li pravilno prešli preko pješačkog prijelaza – rekla je Doroteja Horvat, učenica 4. b razreda Strojarske i prometne škole Varaždin, jedna od 20-ak učenika koji su danas sudjelovali u akciji. 

I ove će godine tri najbolja vozača biti nagrađena od Strojarske i prometne škole Varaždin.

– Cilj akcije je uspostaviti jedan tolerantan odnos između vozača i pješaka, odnosno želimo potaknuti vozače da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, što je osobito važno u vrijeme zimskih mjeseci, kada je slaba vidljivost – rekla je Monika Šipek, nastavnica skupine predmeta iz prometa na Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin i voditeljica akcije “Dan ljubaznosti u prometu”.

Ovo je već šesta godina kako se provodi ova akcija, a iskustva su vrlo pozitivna.

– Imamo podršku HAK-a, Grada Varaždina i PU varaždinske koja nam uvijek izađe u susret. Vozači, kad vide naše učenike, ipak malo uspore i kulturniji su nego inače, što nam je drago – rekla je Šipek.

I ove godine tri najbolja vozača bit će nagrađena od Strojarske i prometne škole Varaždin.

Akciju “Dan ljubaznosti u prometu” podržava i PU varaždinska.

– Pješaci su među najosjetljivijim sudionicima u prometu i upravo je taj suživot vozača motornih vozila i pješaka bitan na cesti. Važno je da vozači poštuju pješake kada prelaze preko obilježenog pješačkog prijelaza, ali i da pješaci koriste obilježeni pješački prijelaz za prelazak preko ceste, a ne da cestu prelaze iz mjesta koja su teško uočljiva, pa se vozači teže zaustave – rekao je Bezak.

Policijski službenici tijekom godine provode niz preventivnih i represivnih akcija, no i ove akcije, u kojima sudjeluju mladi, budući vozači vrlo su važne.

– Takve preventivne aktivnosti doprinose usvajanju pozitivnog stava i usvajanja prometnih propisa. Izrazito je to bitno za mlade koji će jednog dana isto biti vozači i shvatit će koliko je važno biti oprezan kad su u prometu pješaci, pogotovo kad su ti pješaci starije osobe ili djeca – rekao je Bezak.

Porast broja nesreća u kojima su sudjelovali pješaci

Inače, u prvih 11 mjeseci ove godine na području Postaje prometne policije Varaždin dogodile su se 34 prometne nesreće u kojima su sudjelovali pješaci, što je povećanje više od 50 % u odnosu na isto razdoblje lani, kada su se dogodile 22 prometne nesreće.

Prema podacima PU varaždinske, u prometnim nesrećama u 11 mjeseci ove godine 24 pješaka zadobilo je lake tjelesne ozljede, dok ih je devet zadobilo teške tjelesne ozljede. Varaždinci još pamte tešku prometnu nesreću u Zagrebačkoj ulici, koja se dogodila u petak u noćnim satima, u kojoj je automobil naletio na pješakinju koja se nalazila na kolniku, a koja je od zadobivenih ozljeda preminula.

– Upravo ovakvi, najteži događaji ukazuju na nužnost i stalno poduzimanje i preventivnih i represivnih aktivnosti u prometu kako bi se smanjio broj prometnih nesreća s najosjetljivijom skupinom sudionika u prometu. Zato pješacima posebno naglašavamo da koriste obilježene pješačke prijelaze, a radi vlastite sigurnosti da se uvijek, prije nego krenu prelaziti cestu, da se uvjere da je sigurno, dok u noćnim satima da koriste refelktirajuće prsluke i druge stvari kako bi naglasili svoju prisutnost na prometnici – poručio je Bezak.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje