Povežite se s nama

Život i društvo

Na trenutak Varaždinci oslijepili, postali nepokretni i bolovali od multiple sklereoze

Objavljeno:

- dana

ČUJMO GLASOVE RAZLIČITIH

Kako je to biti slijep, kretati se samo u invalidskim kolicima ili boriti se svakodnevno s ravnotežom danas su prijepodne, bar na trenutak, mogli isprobati Varaždinci na Korzu. Tamo se održavalo događanje „Čujmo glasove različitih“ čiji je koordinator  Udruga slijepih Varaždinske županije.

Jedan krug po trgu kao i povez na oči i štap u ruke uzeo je i Patrick Galeski. – Sada barem mogu zamisliti kako je to kretati se u kolicima. Pretpostavljam da je najteže savladavati stepenice, a ne mogu ni zamisliti kako je živjeti u zgradi bez lifta. Ipak,  čini mi se da je život u kolicima lakši nego život bez osjeta vida. Kad sam stavio povez bio sam totalno izgubljen – kaže Patrick.
Teže jest, ali se može. Život slijepih bio bi još lakši kada bi se prema njima „obični“ ljudi ponašali bez predrasuda. – Događa i događalo mi se da drugi glazbenici sa mnom ne žele raditi zato što ne vidim. Ne mogu shvatiti zašto – rekao nam je Mario Perčinić, basist grupe Blind Sharks koja je nastupila danas na Korzu, a u kojoj su još trojica slijepih bubnjar Marko Baković, klavijaturist Davor Janjušević te gitarist Kruno Drenski.

Slijepi nemaju više sluha jer ne vide

Mario, koji je voditelj grupe, profesionalni je glazbenik i već 20 godina svira u zagrebačkim  klubovima, a svirao je i sa Zabranjenim pušenjem, kaže da slijepe osobe uče svirati baš poput onih koji vide – čitaju note na brajici, a potreban im je i dobar sluh. Opovrgnuo nam je i mit “da slijepi imaju više sluha jer ne vide”. – To su gluposti. Ima slijepih koji uopće nemaju sluha za glazbu – objasnio je.

Nismo pijani nego bolesni

Događanju se pridružilo i Društvo multiple skleroze Varaždinske županije. To što  prolaze pokušali su prolaznicima pokazati tako da su im stavili tzv. pijane naočale . – Ova bolest ima 1000 lica, a najčešći simptom je gubitak ravnoteže. Ljudima sa strane oni koji pare od multiple zato i djeluju pijano – pojašnjava predsjednica Društva Irena Vrdoljak.

Kada bi svi bar na trenutak doista stali u poziciju nekog drugog možda bi naše društvo bilo bolje, bez predrasuda. A možda bi i grad bio bez silnih prepreka koje onemogućavaju kretanje onima koji ne mogu hodati.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje