Povežite se s nama

Život i društvo

Krinolina ljubavi u Kranjčevićevoj: skulptura na koju možete staviti lokot u zavjet neraskidive ljubavi

Objavljeno:

- dana

TZ GRADA VARAŽDIN

U Ulici Silvija Strahimira Kranjčevića, iz smjera Franjevačkog trga, danas je postavljena skulptura pod nazivom Krinolina ljubavi. 

Inspiriran tragičnom varaždinskom ljubavlju iz priče “Ljubav lajtnanta Milića” Ksavera Šandora Gjalskog, akademski slikar mr. Ivan Mesek izradio je 2,5 metara visoku mrežastu skulpturu u obliku krinoline. Ta će se mreža koristiti za stavljanje metalnih lokota u zavjet neraskidive ljubavi, odnosno za ceremonijal koji postoji širem svijeta kao univerzalni govor ljubavi.

Po čemu je posebna?

– Posebnost ove varaždinske varijante je da se stavljanjem lokota na krinolinu postupno formira skulptura sa svim posebnostima boje i oblika lokota.  Na taj  će način svaka osoba  koji postavi lokot postati i sukreator konačnog izgleda skulpture.  Kako bi ceremonijal bio potpun, ključ zaključanog lokota trebat će se baciti u bunar u dvorcu na Starom gradu te  na taj način zapečatiti zavjet vječne ljubavi. Prvi su lokot na Krinolinu ljubavi postavili Aki i Zrinka koji su time obilježili 3 godine svoje veze – izvijestili su iz TZ grada Varaždina.

Krinolinu ljubavi postavili su oni, dok je HTZ u potpunosti financirala projekt.

Nova mini-atrakcija

– Umjetnost u javnom prostoru bitan je dio kulturne slike Varaždina.  Gotovo svaka grana umjetnosti živi i na području varaždinske povijesne jezgre, što oplemenjuje svakodnevnicu Varaždinaca te podiže atraktivnost prostora i njegov turistički potencijal. Prethodnih je godina TZ grada Varaždina izvela  nekoliko turističkih mini atrakcija koje su oblikovnu umjetnost smjestile u javni prostor. To su  klupa u obliku dravskih oblutaka,  rebrasta klupa u Ulici Ivana Padovca, tron izrađen povodom 800 godina slobodnog kraljevskog grada Varaždina, cimeri na nekoliko lokacija u jezgri  te instalacija  Ptice u prolazu na Trgu slobode. Te takozvane male atrakcije uvelike su  doprinjele turističkoj ponudi grada, a sigurno su jedan od razloga što je Varaždin proglašen najboljom hrvatskom kontinentalnom turističkom destinacijom 2014. godine – rekao je gradonačelnik Goran Habuš, predsjednik TZ-a.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje