Povežite se s nama

U fokusu

Dođe li do blokade računa Grada Varaždina, nema plaća, stipendija, a vrtići bi poskupjeli

Objavljeno:

- dana

MOGUĆE POSLJEDICE

Kako će se Javna ustanova Gradski stanovi i Grad Varaždin spasiti od financijskog sloma? To je jedino pitanje nakon što je Ministarstvo financija u četvrtak definitivno potvrdilo da je njihovo rješenje o povratu 9,3 milijuna kuna u državni proračun izvršno, a time i ovršno.

 Krene li Porezna uprava u naplatu, račun Gradskih stanova bi već ovaj tjedan mogao biti blokiran, jer novca nemaju, a nakon toga će u blokadi završiti i račun Grada Varaždina, jer kao osnivač neograničeno odgovara za sve njihove obveze.

Teške posljedice

Blokada računa bi značila neisplatu plaća za sve korisnike proračuna – zaposlene u gradskoj upravi, vrtiću, Javnoj vatrogasnoj postrojbi, kazalištu, Muzeju i drugim ustanovama, ali i zaustavila isplatu stipendija, dotacija privatnim vrtićima, udrugama, onemogućila bilo kakve radove i ulaganja.

Iako je još prije mjesec dana bilo jasno da će Ministarstvo zatražiti povrat 9,3 milijuna kuna, jer su već tada JUGS obavijestili da ne prihvaćaju njihove primjedbe, gradonačelnik Goran Habuš rješenje teške financijske situacije nije ponudio.

SVE ODLIČNO!
Situacija je zasad odlična, u blokadi nisu ni JUGS ni Grad Varaždin. Ako ne daj Bože dođe do nekakve blokade, onda ćemo u rebalans proračuna.“
Goran Habuš,
gradonačelnik, HNS

– Situacija je zasad odlična, u blokadi nisu ni JUGS ni Grad Varaždin. Ako ne daj Bože dođe do nekakve blokade i ishitrene odluke Ministarstva, onda ćemo u rebalans gradskog proračuna. Ali o nekakvoj blokadi nema govorarekao je u ponedjeljak.

U REBALANS!
Tužbu treba povući i s Ministarstvom se dogovoriti o obročnoj otplati. Hitno treba sazvati sjednicu Gradskog vijeća i donijeti rebalans proračuna.“
Željko Bunić (HSLS)
i Zlatan Avar (nezavisni)

U priopćenju poslanom u četvrtak je pak „plakao“ da se, u slučaju da Grad mora vratiti novac, „postavlja pitanje kome je stalo da se Varaždin stavi u izuzetno nepovoljni položaj“. Nakon odbijenice iz Ministarstva, konkretno rješenje nije ponudio osim što je izrazio nadu da će Upravni sud, kojem je podnesena tužba na rješenje o povratu novca, odgoditi naplatu.

Međutim, vijećnici Željko Bunić (HSLS) i Zlatan Avar (nezavisni) su javno zatražili da se tužba odmah povuče, a da se s Ministarstvom financija postigne dogovor o obročnoj otplati duga. Zatražili su hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća i donošenje rebalansa proračuna u kojem će se potrebnih 9,3 milijuna kuna osigurati „rezanjem“ rashoda za komunalne radove.

– Upravni spor treba izbjeći, jer je odluka Ministarstva financija donesena na osnovama koje nepobitno dokazuju nenamjensko trošenje, odnosno sustavno nevraćanje dospjelih poticaja APN-u – upozorili su Bunić i Avar.

Time su zapravo reagirali na izjave gradonačelnika, koji je izrazio nadu da će JUGS na Upravnom sudu imati priliku dokazati da „u Varaždinu zapravo i nije bilo nenamjenskog trošenja novaca“. – JUGS je potrošio novac za izgradnju stanova, stanove treba prodati i tada uplatiti novac u državni proračun – ustvrdio je Habuš.

Istine i laži

Međutim, gradonačelnik je, blago rečeno, iznio neistinu. U Rješenju Ministarstva financija jasno se navodi da su Gradski stanovi dužni vraćati novac, i to ne samo od prodanih, nego i od iznajmljenih stanova u zgradama A1 i B1 u Vilka Novaka. Međutim, od 2013. APN-u nisu vratili ni lipe! – Javnoj ustanovi Gradski stanovi nikada nije izdana suglasnost da državna poticajna sredstva ne moraju vraćati, niti da ih mogu koristiti za druge namjene. To su strogo namjenska sredstva – očitovao se pomoćnik direktora APN-a, što je sastavni dio Rješenja Ministarstva financija.

OSTAVKA!
Ovo je kap koja prelIjeva čašu u vođenju Grada na nezakonit način. Najbolja bi bila ostavka gradonačelnika te prijevremeni izbori.”
Željko Cecelja,
Hrast

Zašto su morali vratiti novac, jasno su rekli. – Ustanova se Odlukama o osnivanju rezervnog fonda obvezala da će se sredstva vraćati tromjesečno APN-u iz sredstava prodaje pojedinih stanova i garaža, te dijela najamnine iz kojeg se financira izgradnja, utvrđene za pojedini stan u stambeno-poslovnom objektu A1 te u stambenom objektu B1 na lokaciji Vilka Novaka u Varaždinu – navedeno je u Rješenju.

U POMOĆ!
Apeliramo na premijera ZoranA MilanovićA i Vladu da s 21 milijun kuna hitno pomognu Gradu Varaždinu i tako spriječe blokadu računa.“
Damir Habijan,
HDZ

Podsjećamo, novac za taj rezervni fond APN im je isplatio 2013. godine da bi hitno dovršili stanove, za koje su kupci tada već mjesecima bili otplaćivali kredite i počeli javno prosvjedovati. Samo u 2013. je JUGS-u za rezervni fond isplaćeno 12,3 milijuna kuna, dok su za planirane četiri zgrade iz redovnog i rezervnog fonda od 2009. do 2013. primili gotovo 41 milijun kuna.

Dva objekta i danas imaju samo temelje, dok su uz „debelo“ kašnjenje, zgrade A1 i B1 krajem 2013., odnosno 2014. zgotovljene, a dio stanova je prodan.

I ne samo to: 20-ak stanova je iznajmljeno, što za JUGS, odnosno Grad Varaždin donosi nove obveze, jer se i dio najamnina mora vraćati u državni proračun! Uz to, Gradu je već došla ovrha Hypo banke s glavnicom od 6,4 milijuna kuna, što će se također prije ili kasnije morati platiti.

Ne shvaća ili “mulja”?

Postavlja se pitanje je li gradonačelnik Habuš pročitao što piše u Rješenju Ministarstva, pa nije shvatio što je navedeno ili je itekako sve shvatio i upravo zato odlučio „muljati“ javnost.

Može li sam riješiti kritičnu situaciju?

Vijećnici HDZ-a u to ne vjeruju. U srijedu su zatražili da Županija pomogne Gradu, no župan Predrag Štromar je to odbio, nakon čega je povjerenik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan uputio apel premijeru Zoranu Milanoviću i Vladi da s 21 milijun kuna hitno pomognu Gradu i tako spriječe blokadu računa.

Vijećnik Hrasta Željko Cecelja je pak ustvrdio da bi najbolje rješenje bila ostavka gradonačelnika i prijevremeni izbori. – Upravno vijeće JUGS-a donijelo je odluku suprotnu zaključku Gradskog vijeća i pokrenulo upravni spor. Ovo je doista kap koja prelIjeva čašu u vođenju Grada na nesposoban i nezakonit način. Dajte ljudi, progledajmo, dajte da konačno učinimo nešto za ovaj grad. A najbolje bi bila ostavka gradonačelnika te prijevremeni izbori – zaključio je.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje