Povežite se s nama

Život i društvo

Adrenalinski tobogan, a na svakom koraku živa svirka uz vrhunsku kapljicu i finu klopu

Objavljeno:

- dana

LOVREČEVO

Brojni šetači okupirali su proteklog vikenda ulice i parkove u Varaždinskim Toplicama. Lovrečevo festival privukao je pozornost posjetitelja brojnim raznolikim sadržajima.

Živa svirka glazbenih sastava, bogata vinska i gastronomska ponuda, craft pive, tradicijski proizvodi, igra svjetla na pročelju crkve sv. Martina… privlačili su pozornost na svakom koraku.

Posebna atrakcija ovogodišnjeg Lovrečeva – adrenalinski tobogan – dug je bio 150 metara

Najveću pozornost privukla je posebna atrakcija ovogodišnjeg Lovrečeva – adrenalinski tobogan dug 150 metara! Popularni “Slip and Slide” vodeni tobogan najviše je razveselio djecu i mlade, koji nisu propustili priliku spustiti se niz njega kroz samo središte Varaždinskih Toplica.

Bogata ponuda

Za ovu priliku grad je bio podijeljen na četiri tematske cjeline – Vinski park, Urbani i Eko grad te Grad zabave. U Vinskom parku organizirana je kušaonica vina i domaćih voćnih rakija. No, Vinski park bio je poprište i zanimljivog odmjeravanja snaga. Naime, toplička gradonačelnica Dragica Ratković izazvala je varaždinskog župana Radimira Čačića u posebnoj disciplini – tko će prvi otvoriti butelju vina, pretočiti je, začepiti i zalijepiti etiketu. Brzinu i više spretnosti pokazala je gradonačelnica Ratković, koja je odnijela pobjedu.

Čačić je časno priznao poraz, ali i napomenuo:
– No, ja sam pravi kavalir, pa sam morao dami i domaćinu malo popustiti – našalio se župan.
Lovrečevo festival održan je u sklopu proslave Dana Grada Varaždinskih Toplica, pa je tom prilikom održana i svečana sjednica Gradskog vijeća. Predsjednik Vijeća Franjo Prstec i gradonačelnica Ratković dočekali su brojne goste, među kojima su bili i Anđelko Stričak, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, varaždinski župan Radimir Čačić, kao i njegov zamjenik Robert Vugrin. Među gostima su bili i brojni gradonačelnici i načelnici gradova i općina Varaždinske županije.

– Ne skrivamo veliku želju da građanima vratimo osmijeh na lice, a gradu sjaj kakav ga je krasio stoljećima. Novo gradsko čelništvo pred sebe je stavilo mnoge izazove, radimo s velikom odgovornošću, a sve kako bismo Varaždinske Toplice učinili što kvalitetnijim mjestom za život – poručio je Prstec.

– Želim vam pričati o gradu koji je davno, davno izgubio svoj sjaj, koji je zaspao u svojoj ljepoti i koji čeka da ga probudimo iz sna, da ga vratimo na mjesto koje mu pripada, tamo gdje je sjajio poput najdivnijeg i najsjajnijeg bisera – započela je nadahnuti govor gradonačelnica Ratković, nastavivši:
– Želimo oživjeti stari duh Varaždinskih Toplica. Želimo da naše Toplice vrate čaroliju. Onu istu čaroliju koja već stoljećima traje i traje, koja nikada nije iščezla, samo se malo sakrila.

Projekti

Brojnim čestitkama pridružio se i župan Čačić, obećavši pritom pomoć u realizaciji brojnih projekata u ovom, kako je istaknuo, “napotentnijem dijelu sjeverne Hrvatske”.
– Puno je prostora za razvoj, a ono što nikako ne smijemo propustiti je promocija lječilišta i zdravstvenog turizma. Lječilište u Varaždinskim Toplicama daleko nadmašuje nacionalne okvire. Ono posjeduje europsku dimenziju i na to se moramo usredotočiti – poručio je Čačić.

Dvekaru Nagrada za životno djelo

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručene su nagrade najistaknutijim pojedincima i udrugama. 
Tako su Nagradu za iznimna dostignuća primili mladi matematičar Filip Križanić za osvojeno prvo mjesto na ovogodišnjemu Državnome natjecanju iz matematike i Športski nogometni klub Polet iz Tuhovca za ostvarene sportske rezultate.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Grada u zemlji i svijetu pripala je Marinu Šimeku za osvojeno 1. mjesto u juniorskoj kategoriji “Muška salonska frizura na lutki” i seniorskoj kategoriji “Muška salonska frizura na lutki”, 2. mjesto u kategoriji “Muško šišanje” seniori (živi model) te 5. mjesto u kategoriji “Muški Full Fashion” seniori (živi model).
Medalje Grada završile su u rukama Silvije Novak, Dječjeg vrtića “Tratinčica”, Saše Josipa Mileca, Nine Kanešića, Ankice Ivanušec, Zlatka Čmigovića, Nevenke Barete i DVD-a Varaždinske Toplice.

Najviše gradsko priznanje, Nagrada za životno djelo, uručena je Željku Dvekaru za njegovo herojstvo u Domovinskom ratu i nesebični angažman u promicanju i ugledu Varaždinskih Toplica.

– Kad su me suborci predložili za ovo prestižno priznanje, počeo sam razmišljati o svojem životu na jedan drugi način. 
Pomislio sam da je ljudski život poput vode u potoku, koja svojim tokom mijenja i oblikuje korito. Kad se svi potoci sliju u jednu rijeku, tada ne postoji nesavladiva prepreka. 
Ne postoji nemoguće i na tome moramo ustrajati – zahvalio je u ime svih dobitnika nagrada Željko Dvekar.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Dječaci Dario Njegovec i Dino Vidaček kod Bele spasili sedam štenaca od smrzavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer, 24. siječnja, odvijala se akcija spašavanja sedam štenaca koje je neki zlotvor bezdušno ostavio da se smrznu u napuštenom kamenolomu u Beli kod Novog Marofa, javili su iz varaždinske Udruge Spas.

Srećom, štence su pronašli dva dječaka iz okolice, Dario Njegovec i Dino Vidaček.

– Ti stasom mali, a u srcu veliki ljudi, ne samo da su nazvali udrugu “Spas”, nego su i ostali kraj njih, po debelom minusu, gotovo 2 sata, dok udruga nije aktivirala moju kćer, a ona mene. Uglavnom, štence sam odvezao u “Spas”, gdje su ih zbrinuli, a malim herojima kapa do poda, kao i njihovim roditeljima, jer ne vjerujem da su se takvi rodili, nego tu očito ima i puno dobrog odgoja. A zlotvoru mogu jedino poželjeti da i on jednog dana tako završi i ne bi me iznenadilo, jer karma is a beach! – poručuju iz Udruge Spas.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija sa stranim partnerima razvija sustav za rano upozoravanje na katastrofe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

civilna zaštita, koronavirus,ilustracija

Unaprijediti sustave civilne zaštite u Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji na način da se umreže i usklade sustavi za rano upozoravanje, glavna je zadaća projekta „TransCPEarlyWarning“ iz programa Interreg ADRION.

Varaždinska županija je danas, 25. siječnja, kao partner na projektu u kojem sudjeluje sedam država Jadransko-jonskog područja, bila domaćin tehničkog sastanka s parterima iz Splitsko-dalmatinske županije i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a kojem su se virtualno priključili i ostali partneri, Talijani, Grci, Slovenci, Crnogorci i Albanci.

– Varaždinska županija jedna je od vodećih županija po uređenosti sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Ulažemo znatna sredstva u sustav civilne zaštite, a posebno sufinanciramo djelovanje Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te preko nje i vatrogastva na području županije. Svjesni smo da je utjecaj klimatskih promjena sve više vidljiv i sve više utječe na život i razvoj našeg područja. S obzirom na to da su potencijalne opasnosti na našem području poplave, klizišta, odnosno odroni, požari i potresi, jako je važno razvijati sustave koji nas mogu upozoriti na moguću ugrozu. Zato nam je drago da je i naša županija partner na projektu „TransCPEarlyWarning“, čija je vrijednost gotovo dva milijuna eura, od kojih je za Varaždinsku županiju predviđen iznos od 180 tisuća eura – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Da bi se povećala otpornost i brzina odgovora na prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke nesreće, u sklopu projekta razvija se testna platforma za rano upozoravanje.

– Platforma će se testirati u svih sedam zemalja partnera: Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Dobivena iskustva koristit će se kao podloga za izradu strateškog i akcijskog plana koji nudi zajedničku viziju i rješenja za objedinjeni sustav za rano upozoravanje na Jadransko-jonskom području – naveo je Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo, drugostupanjski upravni postupak i civilnu zaštitu.

Osim što je tema bila status platforme, na sastanku u Županijskoj palači partnerima iz sedam zemalja je prezentirano kako funkcionira hrvatski sustav civilne zaštite na primjerima poplava i šumskih požara.

Dodajmo da projekt TransCPEarlyWarning vodi Regija Molise iz Italije, a ostatak projektnog konzorcija čine: iz Slovenije – Općina Ajdovščina i Institut Josef Stefan, iz Grčke – Institut za industrijske sustave Centra za istraživanje i inovacije ATHENA i Decentralizirana uprava Krete, iz Hrvatske – Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija, iz Albanije – Regionalno vijeće Drača i Šumarski fakultet, iz Bosne i Hercegovine – Uprava civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona i iz Crne Gore – Stari glavni grad Cetinje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.993.688,88 eura od čega je za Varaždinsku županiju određen iznos 196.880,69 eura. Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira u iznosu od 85 %.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje