Povežite se s nama

Život i društvo

Adrenalinski tobogan, a na svakom koraku živa svirka uz vrhunsku kapljicu i finu klopu

Objavljeno:

- dana

LOVREČEVO

Brojni šetači okupirali su proteklog vikenda ulice i parkove u Varaždinskim Toplicama. Lovrečevo festival privukao je pozornost posjetitelja brojnim raznolikim sadržajima.

Živa svirka glazbenih sastava, bogata vinska i gastronomska ponuda, craft pive, tradicijski proizvodi, igra svjetla na pročelju crkve sv. Martina… privlačili su pozornost na svakom koraku.

Posebna atrakcija ovogodišnjeg Lovrečeva – adrenalinski tobogan – dug je bio 150 metara

Najveću pozornost privukla je posebna atrakcija ovogodišnjeg Lovrečeva – adrenalinski tobogan dug 150 metara! Popularni “Slip and Slide” vodeni tobogan najviše je razveselio djecu i mlade, koji nisu propustili priliku spustiti se niz njega kroz samo središte Varaždinskih Toplica.

Bogata ponuda

Za ovu priliku grad je bio podijeljen na četiri tematske cjeline – Vinski park, Urbani i Eko grad te Grad zabave. U Vinskom parku organizirana je kušaonica vina i domaćih voćnih rakija. No, Vinski park bio je poprište i zanimljivog odmjeravanja snaga. Naime, toplička gradonačelnica Dragica Ratković izazvala je varaždinskog župana Radimira Čačića u posebnoj disciplini – tko će prvi otvoriti butelju vina, pretočiti je, začepiti i zalijepiti etiketu. Brzinu i više spretnosti pokazala je gradonačelnica Ratković, koja je odnijela pobjedu.

Čačić je časno priznao poraz, ali i napomenuo:
– No, ja sam pravi kavalir, pa sam morao dami i domaćinu malo popustiti – našalio se župan.
Lovrečevo festival održan je u sklopu proslave Dana Grada Varaždinskih Toplica, pa je tom prilikom održana i svečana sjednica Gradskog vijeća. Predsjednik Vijeća Franjo Prstec i gradonačelnica Ratković dočekali su brojne goste, među kojima su bili i Anđelko Stričak, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, varaždinski župan Radimir Čačić, kao i njegov zamjenik Robert Vugrin. Među gostima su bili i brojni gradonačelnici i načelnici gradova i općina Varaždinske županije.

– Ne skrivamo veliku želju da građanima vratimo osmijeh na lice, a gradu sjaj kakav ga je krasio stoljećima. Novo gradsko čelništvo pred sebe je stavilo mnoge izazove, radimo s velikom odgovornošću, a sve kako bismo Varaždinske Toplice učinili što kvalitetnijim mjestom za život – poručio je Prstec.

– Želim vam pričati o gradu koji je davno, davno izgubio svoj sjaj, koji je zaspao u svojoj ljepoti i koji čeka da ga probudimo iz sna, da ga vratimo na mjesto koje mu pripada, tamo gdje je sjajio poput najdivnijeg i najsjajnijeg bisera – započela je nadahnuti govor gradonačelnica Ratković, nastavivši:
– Želimo oživjeti stari duh Varaždinskih Toplica. Želimo da naše Toplice vrate čaroliju. Onu istu čaroliju koja već stoljećima traje i traje, koja nikada nije iščezla, samo se malo sakrila.

Projekti

Brojnim čestitkama pridružio se i župan Čačić, obećavši pritom pomoć u realizaciji brojnih projekata u ovom, kako je istaknuo, “napotentnijem dijelu sjeverne Hrvatske”.
– Puno je prostora za razvoj, a ono što nikako ne smijemo propustiti je promocija lječilišta i zdravstvenog turizma. Lječilište u Varaždinskim Toplicama daleko nadmašuje nacionalne okvire. Ono posjeduje europsku dimenziju i na to se moramo usredotočiti – poručio je Čačić.

Dvekaru Nagrada za životno djelo

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručene su nagrade najistaknutijim pojedincima i udrugama. 
Tako su Nagradu za iznimna dostignuća primili mladi matematičar Filip Križanić za osvojeno prvo mjesto na ovogodišnjemu Državnome natjecanju iz matematike i Športski nogometni klub Polet iz Tuhovca za ostvarene sportske rezultate.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Grada u zemlji i svijetu pripala je Marinu Šimeku za osvojeno 1. mjesto u juniorskoj kategoriji “Muška salonska frizura na lutki” i seniorskoj kategoriji “Muška salonska frizura na lutki”, 2. mjesto u kategoriji “Muško šišanje” seniori (živi model) te 5. mjesto u kategoriji “Muški Full Fashion” seniori (živi model).
Medalje Grada završile su u rukama Silvije Novak, Dječjeg vrtića “Tratinčica”, Saše Josipa Mileca, Nine Kanešića, Ankice Ivanušec, Zlatka Čmigovića, Nevenke Barete i DVD-a Varaždinske Toplice.

Najviše gradsko priznanje, Nagrada za životno djelo, uručena je Željku Dvekaru za njegovo herojstvo u Domovinskom ratu i nesebični angažman u promicanju i ugledu Varaždinskih Toplica.

– Kad su me suborci predložili za ovo prestižno priznanje, počeo sam razmišljati o svojem životu na jedan drugi način. 
Pomislio sam da je ljudski život poput vode u potoku, koja svojim tokom mijenja i oblikuje korito. Kad se svi potoci sliju u jednu rijeku, tada ne postoji nesavladiva prepreka. 
Ne postoji nemoguće i na tome moramo ustrajati – zahvalio je u ime svih dobitnika nagrada Željko Dvekar.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Kreće II. faza izgradnje Turističko-informativnog centra u Trakošćanu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon realizirane I. faze izgradnje Turističko-informativnog centra u Trakošćanu, ovih je dana potpisan ugovor za realizaciju II. faze, odnosno nastavka ulaganja u vrijednosti od gotovo 21 tisuću eura.

Podsjetimo, Turističko-informativni centar, koji će se nalaziti u prostorijama bivšeg mjesnog ureda u Trakošćanu, realizira se u svrhu dodatne promocije i razvoja turizma u čitavom bednjanskom kraju. Kako sama lokacija dvorca Trakošćan, ali i čitav bednjanski kraj, iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja, realizacija spomenutog centra ima veliku važnost za daljnji razvoj turizma.

– Posjetitelji koji će doći u našu općinu moći će u Turističko-informativnom centru u Trakošćanu dobiti apsolutno sve informacije o Trakošćanu, biseru kontinentalnog turizma. Osim toga, u sklopu centra moći će se dobiti sve informacije o Općini Bednja, zanimljivostima, manifestacijama i festivalima te mjestima koje mogu razgledati i posjetiti – rekao je načelnik Općine Bednja Damir Poljak, koji ne sumnja da će Turističko-informativni centar doprinijeti još boljem razvoju turizma na cijelom bednjanskom području.

A bednjanski kraj, osim Trakošćana, ima brojne “turističke adute”. Od bogate gastronomije, autohtonih festivala, atrakcija i glazbe.

– Na ovaj ćemo način našim posjetiteljima prezentirati našu cjelokupnu ponudu na jednom mjestu – zaključio je Poljak.

Nastavite čitati

Život i društvo

OŠ Šemovec bila je domaćin “Jumicara“, osebujne edukacije iz prometne kulture za najmlađe  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu završetka školske godine, Osnovna škola Šemovec u četvrtak je bila domaćin Jumicara, edukacije pod nazivom „Program prometne kulture za najmlađe”, na kojoj su se, osim domaćina, okupili i učenici osnovnih škola u Šemovcu, Trnovcu, Jalžabetu i Knegincu.

Osim toga, u posjet općini tom je prilikom stigao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je zajedno s načelnicom Općine Trnovec Bartolovečki Vericom Vitković i ravnateljicama osnovnih škola u Šemovcu i Trnovcu, Marinom Hižak i Radmilom Sačić, obišao škole u Šemovcu i Trnovu na kojima su nedavno izvedeni radovi obnove.

Župan Stričak kazao je kako u Šemovcu i Trnovcu uređen jedan dio krovišta i fasada te je, koliko je bilo potrebno, odrađeno i unutarnje uređenje hodnika i učionica.

– Kao što možete primijetiti, i dalje ulažemo u škole, vodimo brigu da je taj prostor primjeren, a isto tako vodimo brigu o sigurnosti naših učenika. Osim ulaganja u obrazovanje, gradnju i dogradnju škola i školskih sportskih dvorana, kao i njihovo opremanje, Varaždinska županija financira i čitav niz izvannastavnih aktivnosti kao i dodatnih sadržaja, poput prometnog poligona koji je jučer otvoren u okviru Osnovne škole Kneginec Gornji. Drago mi je što će taj poligon moći koristiti i učenici okolnih škola jer vrlo je važno da djeca steknu prometno iskustvo – rekao je Stričak.

Načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković navela je kako su djeca ovom prilikom primijenila sve ono što su učila tijekom godine, poput prometne kulture, spašavanja unesrećenih, pružanja prve pomoći i oživljavanja.

– Tu su i naši lokalni vatrogasci koji isto tako pružaju pomoć i usluge te uče djecu kako se snalaziti, ali i naša prometna policija koja nadzire sva ova događanja. Zadovoljstvo je što naša djeca sve ono što su tijekom godine učili, danas mogu normalno primjenjivati u svakodnevnom životu – kazala je Vitković.

Zahvalila je ujedno županu Stričaku na razumijevanju potreba trnovečkih osnovnih škola i na dodatnom financiranju kako bi se obavila njihova adaptacija.

– Osnovna škola Šemovec je imala još i trstinu gore u školi, što je opasno za djecu, pa su se tu radili spušteni stropovi, a sve to pod nadzorom naše Županije. Isto tako, u školi Trnovec radila se zamjena pokrova, odnosno popravak krovišta, gdje je prokišnjavala sportska dvorana – dodala je Vitković, pohvalivši angažman Županije i izrazivši nadu u nastavak daljnje dobre suradnje.

Ravnateljica OŠ Šemovec Marina Hižak istaknula je zadovoljstvo što je ova škola bila domaćin inicijative prometne kulture za najmlađe u kojoj su sudjelovale i susjedne škole.

– Sigurnost na cestama i osvještavanje o prometnoj kulturi je izuzetno važno. Smatramo to vrlo bitnim i o tome djeca uče u školama. Ovo je prilika da kroz ovaj program te vještine svakako još više usavrše i da budu što odgovorniji i što savjesniji sudionici u prometu kao pješaci, biciklisti ili danas-sutra vozači. Sigurnost djece bi trebala biti na prvom mjestu, a isto tako sigurnost i odgovornost svakoga od nas u zajednici da budemo odgovorni jedni prema drugima i da vodimo brigu jedni o drugima – kazala je Hižak i zahvalila svima koji su sudjelovali, ali i onima koji su podržali i omogućili ovu hvalevrijednu edukaciju.

Ravnateljica OŠ Trnovec Radmila Sačić kazala je da je u proteklom razdoblju od početka školske godine škola pripojena na sustav javne odvodnje za koji je Županija izdvojila 29 tisuća eura, a oko školskog dvorišta postavljena je ograda u vrijednosti od 40 tisuća eura, pri čemu je Županija sudjelovala s 50 posto iznosa.

– U prosincu prošle godine je promijenjeno krovište, a za tu investiciju je Županija izdvojila 27 tisuća eura. Opremili smo se i dalje što se tiče opreme naših kabineta, specijaliziranih učionica, nabavili smo za svoju veliku učionicu informatike, učionicu budućnosti, i nova računala te drugu vrijednu informatičku opremu – rekla je Sačić.

Istaknula je također zadovoljstvo što je Županija izašla ususret, prepoznala potrebe škole i brzo reagirala. U obilasku škola bili su i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek te članovi Skupštine Varaždinske županije Anita Rep i Tin Jurak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje