Građanska inicijativa „Želim normalan život u Međimurju” u petak je na Trgu Republike u Čakovcu organizirala konferenciju za medije. U ime Inicijative istupio je, dr. sc. Hrvoje Šlezak, koji je i ovaj put naglasio kako ona ni na koji način nije usmjerena protiv romske nacionalne manjine.

Odnosno, ustvrdio je da ona jedino želi normalan, kvalitetan suživot u cijeloj Međimurskoj županiji.

– Inicijativa je usmjerena protiv nerada institucija. Dobar dio pripadnika romske nacionalne manjine uključen je u inicijativu. Prekjučer smo održali dobar sastanak s Mladenom Novakom, predsjednikom Skupštine Međimurske županije, i otvorili dvije točke. Jedna od njih je naš zahtjev da se organizira tematska sjednica Županijske skupštine i naišli smo na dovoljno sluha te se već pripremaju materijali – rekao je Šlezak.

Osvrnuo se i na temu o organizaciji javnih radova za korisnike socijalne i drugih oblika pomoći.

– Trenutnim zakonskim rješenjima jedinice lokalne i regionalne samouprave mogu organizirati javne radove za primatelje zajamčene minimalne naknade za opće dobro bez naknade. Pohvaljujemo pojedine općine koje su to napravile. No Međimurska županija nikad to nije organizirala. Naš zahtjev je išao u smjeru da Skupština donese odluku kojom bi obvezala župana i nadležna tijela u Županiji da u dogledno vrijeme te javne radove organiziraju. Nažalost, konkretan odgovor od predsjednika Skupštine u tom smisli nismo dobili – ističe Šlezak.

Dodao je da će inicijativa inzistirati na tom pitaju, „ako nikako drugačije i pokretanjem lokalne referendumske inicijative“.

Potom je jučerašnji sastanak s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković ocijenio vrlo kvalitetnim i konstruktivnim.

– Pohvalili smo sedam točaka s kojima smo izašli nakon sastanka. Te točke za koje je ministrica rekla da se od danas počinju primjenjivati, imamo informaciju da je njihova implementacija počela. Odnosno da se krenulo u kvalitetniji nadzor nad korištenjem sredstava socijalne pomoći u pravu svrhu u koju su namijenjena – ustvrdio je Šlezak.

Štoviše, istaknuo je i da u Inicijativi smatraju kako vaučeri nisu najidealnije rješenje. Naime, s narudžbenicom određene stvari korisnici zajamčene minimalne naknade ne mogu kupiti.

– Imamo informaciju da je jedan korisnik htio kupiti lijek za dijete u temperaturi, no s tom narudžbenicom to nije uspio napraviti. Naš je prijedlog da se za zajamčene minimalne naknade korisnicima dodijeli neka vrsta kreditne kartice, s koje ne bi bilo moguće dizati gotovinu, ali bi bilo moguće kupiti sve potrepštine. Naš je prijedlog da zajamčena minimalna naknada ne bude trajno rješenje, nego privremena mjera – naglasio je Šlezak.

Na njega se nadovezao Biserko Horvat, predstavnik Vijeća romske nacionalne manjine u općini Pribislavec, napomenuvši da su pripadnici romske manjine niz godina ukazivali na probleme o kojima se sada toliko govori.

– Želim zahvaliti inicijativi „Želim normalan život u Međimurju” što su jedini prepoznali problem i jedini se usudili otvoriti Pandorinu kutiju za koju svi mi u Međimurskoj županiji znamo da postoji – ne od danas ni od jučer, već je prisutna već 30-ak godina. Svi su se ponašali kao da problema u Međimurskoj županiji od strane zajednice Roma nema – rekao je Horvat.

Poručio je i da oni traže samo jedno – da se mladi, radno sposobni Romi zapošljavaju.

– Jedino tako ćemo ih poticati na rad i rasteretiti državni Proračun i državne poreznike. Mi jesmo za socijalnu pomoć, ali da se daje samo starim i nemoćnim osobama. Ako mogu kod vas Hrvata raditi ljudi od 60 godina, onda mogu i Romi od 20 ili 30 godina privređivati i živjeti od samostalnog rada – rekao je Horvat.

I dodao:

„Mi želimo promjene, želimo drugi život. Dosta nam je da nas se naziva građanima trećeg reda!“

Komentari

Komentara