Povežite se s nama

Međimurje

“Ako mogu raditi Hrvati od 60 godina, mogu i Romi od 20 godina!“

Objavljeno:

- dana

Građanska inicijativa „Želim normalan život u Međimurju” u petak je na Trgu Republike u Čakovcu organizirala konferenciju za medije. U ime Inicijative istupio je, dr. sc. Hrvoje Šlezak, koji je i ovaj put naglasio kako ona ni na koji način nije usmjerena protiv romske nacionalne manjine.

Odnosno, ustvrdio je da ona jedino želi normalan, kvalitetan suživot u cijeloj Međimurskoj županiji.

– Inicijativa je usmjerena protiv nerada institucija. Dobar dio pripadnika romske nacionalne manjine uključen je u inicijativu. Prekjučer smo održali dobar sastanak s Mladenom Novakom, predsjednikom Skupštine Međimurske županije, i otvorili dvije točke. Jedna od njih je naš zahtjev da se organizira tematska sjednica Županijske skupštine i naišli smo na dovoljno sluha te se već pripremaju materijali – rekao je Šlezak.

Osvrnuo se i na temu o organizaciji javnih radova za korisnike socijalne i drugih oblika pomoći.

– Trenutnim zakonskim rješenjima jedinice lokalne i regionalne samouprave mogu organizirati javne radove za primatelje zajamčene minimalne naknade za opće dobro bez naknade. Pohvaljujemo pojedine općine koje su to napravile. No Međimurska županija nikad to nije organizirala. Naš zahtjev je išao u smjeru da Skupština donese odluku kojom bi obvezala župana i nadležna tijela u Županiji da u dogledno vrijeme te javne radove organiziraju. Nažalost, konkretan odgovor od predsjednika Skupštine u tom smisli nismo dobili – ističe Šlezak.

Dodao je da će inicijativa inzistirati na tom pitaju, „ako nikako drugačije i pokretanjem lokalne referendumske inicijative“.

Potom je jučerašnji sastanak s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković ocijenio vrlo kvalitetnim i konstruktivnim.

– Pohvalili smo sedam točaka s kojima smo izašli nakon sastanka. Te točke za koje je ministrica rekla da se od danas počinju primjenjivati, imamo informaciju da je njihova implementacija počela. Odnosno da se krenulo u kvalitetniji nadzor nad korištenjem sredstava socijalne pomoći u pravu svrhu u koju su namijenjena – ustvrdio je Šlezak.

Štoviše, istaknuo je i da u Inicijativi smatraju kako vaučeri nisu najidealnije rješenje. Naime, s narudžbenicom određene stvari korisnici zajamčene minimalne naknade ne mogu kupiti.

– Imamo informaciju da je jedan korisnik htio kupiti lijek za dijete u temperaturi, no s tom narudžbenicom to nije uspio napraviti. Naš je prijedlog da se za zajamčene minimalne naknade korisnicima dodijeli neka vrsta kreditne kartice, s koje ne bi bilo moguće dizati gotovinu, ali bi bilo moguće kupiti sve potrepštine. Naš je prijedlog da zajamčena minimalna naknada ne bude trajno rješenje, nego privremena mjera – naglasio je Šlezak.

Na njega se nadovezao Biserko Horvat, predstavnik Vijeća romske nacionalne manjine u općini Pribislavec, napomenuvši da su pripadnici romske manjine niz godina ukazivali na probleme o kojima se sada toliko govori.

– Želim zahvaliti inicijativi „Želim normalan život u Međimurju” što su jedini prepoznali problem i jedini se usudili otvoriti Pandorinu kutiju za koju svi mi u Međimurskoj županiji znamo da postoji – ne od danas ni od jučer, već je prisutna već 30-ak godina. Svi su se ponašali kao da problema u Međimurskoj županiji od strane zajednice Roma nema – rekao je Horvat.

Poručio je i da oni traže samo jedno – da se mladi, radno sposobni Romi zapošljavaju.

– Jedino tako ćemo ih poticati na rad i rasteretiti državni Proračun i državne poreznike. Mi jesmo za socijalnu pomoć, ali da se daje samo starim i nemoćnim osobama. Ako mogu kod vas Hrvata raditi ljudi od 60 godina, onda mogu i Romi od 20 ili 30 godina privređivati i živjeti od samostalnog rada – rekao je Horvat.

I dodao:

„Mi želimo promjene, želimo drugi život. Dosta nam je da nas se naziva građanima trećeg reda!“

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje