Povežite se s nama

Događanja

Atelje u kuli lančanog mosta

Objavljeno:

- dana

Kreativci oživljavaju povijesnu jezgru Varaždina

U mnoštvu predblagdanskih programa u Varaždinu atraktivnošću i ponudom izdvojilo se otvorenje ateljea varaždinske dizajnerice i umjetnice Sabine Sokač u Kuli s lančanim mostom. Tim je događanjem započela suradnja Centra Kreativnih industrija i Turističke zajednice grada Varaždina na projektu Kreativni Varaždin, ali i oživljen još jedan prostor u varaždinskoj povijesnoj jezgri.

Sabina Sokač, članica ULUPUH-a, prošla je put od dječje igre raznim materijalima u obiteljskoj obrtničkoj radionici do razigranih unikatnih kreacija accessoara i odjeće, izrađenih od kože, vune, špage, ručno izrađenog hica, profinjenih tkanina, ručno bojanih drvenih oblika, metala, Svarovski kristala i poludragog kamenja. Te materijale Sabina Sokač ručno oblikuje u nosive skulpture, a na taj način hrani i svoju i dušu žena koje žude za nečim snažnim, posebnim i drugačijim, a istovremeno ženstvenim i nosivim u raznim prilikama. Njene kreacije nose žene različitih dobi i zanimanja, a svaku od njih one čine posebnom te ističu njihov osebujan stil i odnos prema modi.

Centar Kreativnih industrija

Sabina Sokač, kako je rečeno tijekom otvorenja na kojem su uz nju govorili i direktorica Turističkog ureda TZ grada Varaždina Branka Tropp te direktor varaždinskog Tehnološkog parka Andrija Petrović, a važan je korak u njenom razvoju bio i ulazak u Centar Kreativnih industrija. Kreativna industrija predstavlja sektor sa značajnim potencijalom rasta koji povezuje kulturu, kreativnost i gospodarstvo. To je industrija koja potiče individualne kreativnosti, vještine i talente te ima potencijal za pokretanje intenzivnih gospodarskih aktivnosti. Taj je potencijal prepoznat i od strane Tehnološkog parka Varaždin koji upravlja Centrom Kreativnih industrija.

Prema riječima direktora Tehnološkog parka Varaždin Andrije Petrovića CKI djeluje kao inkubator za razvoj kreativnih ideja. Projektni tim Tehnološkog parka Varaždin pruža profesionalnu potporu stanarima CKI-a i dovodi u vezu kreativne poduzetnike sa industrijom, investitorima, znanstvenom zajednicom i javnim sektorom, kako bi se dobio visokokvalitetni proizvodi i ostvario njegov tržišni plasman.

Kreativni Varaždin

Rad Sabine Sokač pokazao se tržišno održivim te je CKI, u suradnji s Gradom Varaždinom i Gradskim muzejom Varaždin, Sabinu podržao u otvaranju ateljea u Kuli s lančanim mostom. Projekt Grada Varaždina Centar živi na taj je način napravio konkretni korak naprijed u revitalizaciji
gospodarskih aktivnosti u varaždinskoj povijesnoj jezgri. Isto tako, kreativnost i kreacije Sabine Sokač postale se dostupne i gostima Varaždina te nadogradile turističku ponudu grada. Turistička zajednica grada Varaždina kroz svoje projekte, spomenimo Varaždinska dvorišta i Špancirfest potiče i ističe kreativnost kao poseban i prepoznatljiv element varaždinskog turističkog proizvoda. Spoj turizma i kreativne industrije u Varaždinu se pokazao prirodnim i učinkovitim te su Tehnološki park Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina odlučili kroz projekt Kreativni Varaždin zajednički nastaviti svoje dosadašnje aktivnosti. Kroz projekt Kreativni Varaždin kreativna će se industrija Varaždina prilagoditi zahtjevima turističkog tržišta te gostima grada ponuditi kao cjeloviti i atraktivan turistički proizvod. Otvorenje atelja Sabine Sokač pomogli su i Soho bar, Image Haddad, frizerski salon Baroque, slastičarnica Šešet, Varaždinski obrtnički portal, boutique Mala Lu, Ratimir d.o.o. te makeup artist Mirela Magdić.

 

Izvor: TZ Grada Varaždina
Foto: KREŠIMIR GECI, G2 GETTZY FOTO I VIDEO STUDIO

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje